«Η Έλλη κι ο Ερμής ταξιδεύουν στην Ελλάδα», το πρώτο βιβλίο της δημιουργού του blog mom and the city, Σοφίας Αλεξίου μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Πρόκειται για έναν πρωτότυπο ταξιδιωτικό οδηγό, που θα μυήσει τους μικρούς αναγνώστες στην γοητεία της εξερεύνησης, μαθαίνοντας τους με τρόπο διασκεδαστικό την ιστορία της Ελλάδας, την άγρια φύση της-σπάνια ζώα και φυτά-σύγχρονα σπορ στους τόπους της και κρυμμένους αρχαίους θησαυρούς.

Στο βιβλίο, δύο παιδιά που λατρεύουν τις διακοπές κάνουν ένα οδοιπορικό μαζί μ’ έναν σκύλο που μάχεται για τη σωτηρία του περιβάλλοντος, ένα σκανταλιάρικο μυρμήγκι και μια δημοσιογράφο που άφησε για λίγο το μαμαδίστικο blog της για να μοιραστεί πολύτιμες γνώσεις για μερικά από τα πιο όμορφα μέρη της χώρας μας.

Η ιστορία ξεκινάει με την Έλλη και τον Ερμή που παρέα με τον σκύλο τους τον Ντίνο που είναι μέγας οικολόγος και ένα σκανταλιάρικο μυρμήγκι ξεκινούν μία μεγάλη ταξιδιωτική περιπέτεια από την Αθήνα, ανακαλύπτουν τα μνημεία της, τους μύθους που διαμόρφωσαν την ιστορία της, τα ζώα που ζουν στις πλαγιές της. Τα ταξίδια τους συνεχίζονται στο Σούνιο, τον Αργοσαρωνικό, την Πελοπόννησο- Αρχαία Επίδαυρο, Ναύπλιο, Μυκήνες, Μονεμβασιά, Αρχαία Ολυμπία, Μάνη και φτάνουν μέχρι την Κρήτη!

Μέσα από τις περιπέτειές τους, εξερευνούν την Ελλάδα. Μαθαίνουν σε ποια πόλη ανθίζουν ροζ  κυκλάμινα που δεν φυτρώνουν πουθενά αλλού στη Γη, πού ξαποσταίνουν τα καλοκαίρια εξωτικά φλαμίνγκο, ποιοι κατασκεύαζαν τα πιο γρήγορα πολεμικά πλοία της αρχαιότητας και πολλά πολλά ακόμη!

Η Σοφία Αλεξίου μιλάει στα «Νέα» για το νέο της βιβλίο, τους μικρούς αναγνώστες και τα ταξίδια μέσω του νου.

Πώς προέκυψε η ιδέα για το βιβλίο;

Η ιδέα για έναν ταξιδιωτικό οδηγό για παιδιά υπήρχε στο μυαλό μου από τότε που ήμουν μικρή. Όταν πηγαίναμε εκδρομές οικογενειακώς και η μητέρα μου μας έδινε χάρτες και ταξιδιωτικούς οδηγούς να διαβάζουμε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Βιβλία με μακροσκελή κείμενα, ύφος αυστηρό και δύσκολες λέξεις που έκαναν ακόμη πιο «αρχαία» την εικόνα των μνημείων στα μάτια μας. Είχε τόσο καλές προθέσεις μα το «άχρωμο» ύφος των οδηγών δεν μας κέντριζε το ενδιαφέρον. Μεγαλώνοντας εκσυγχρονίστηκαν οι χάρτες και οι οδηγοί για ενήλικες μα ελάχιστα παραμένουν τα ταξιδιωτικά βιβλία που απευθύνονται στα παιδιά. Όταν γέννησα την κόρη μου και άρχισα να ψάχνω τρόπους για να της μιλήσω για όλα όσα αγαπώ ταξίδια, βιβλία κι εμπειρίες προέκυψε αυτός ο πολύχρωμος ταξιδιωτικός οδηγός γεμάτος γνώσεις, μύθους, μνημεία και όμορφα πρότυπα παιδιών.

Τι ιδιαιτερότητες κρύβει ένα βιβλίο γνώσεων για παιδιά;

Ένα βιβλίο γνώσεων που απευθύνεται σε μικρές ηλικίες πρέπει να είναι διασκεδαστικό, να μην θυμίζει μάθημα και να λειτουργεί σαν «μαγεμένος αυλός» που θα ωθήσει τα παιδιά να ενδιαφερθούν για την ιστορία, τη γεωγραφία, τον αρχαίο πολιτισμό, τη γλώσσα, τα μνημεία. Η γλώσσα του οφείλει να είναι κατανοητή, όχι απλοϊκή και να περιέχει παραδείγματα ως ερμηνείες για πολύπλοκες έννοιες έτσι ώστε η μάθηση που προκύπτει να είναι εύκολα αφομοιώσιμη.  Χρειάζεται μια γεωγραφική και ιστορική ροή για να μας τοποθετεί στο τότε και στο τώρα αλλά πάνω από όλα οφείλει να έχει αληθινές στιγμές βγαλμένες από την καθημερινότητα έτσι ώστε τα παιδιά να μπορούν να ταυτιστούν και να περάσουν όμορφα διαβάζοντας.

Ο εναλλακτικός αυτός ταξιδιωτικός οδηγός για τα παιδιά, πώς συνδυάζει τους αρχαίους θησαυρούς με τη σύγχρονη κουλτούρα της χώρας και τη φύση;

Κάθε κεφάλαιο του βιβλίου αντιστοιχεί σε έναν προορισμό. Τα ταξίδια ξεκινούν από το κέντρο της Αθήνας και συνεχίζουν στο Σούνιο, στα νησιά του Αργοσαρωνικού, στο Ναύπλιο, στην Επίδαυρο, στις Μυκήνες, στην Αρχαία Ολυμπία, στη Μονεμβασιά, στη Μάνη και τελειώνουν στην Κρήτη. Σε όλα αυτά τα μέρη η Έλλη, ο Ερμής και ο Ντίνος μάς ξεναγούν στα σπουδαία μνημεία κάθε τόπου αλλά και σε μέρη όπου μπορεί κανείς να χαλαρώσει στη φύση, να περάσει όμορφα παίζοντας, να δοκιμάσει νέες γεύσεις, να απολαύσει τέλεια θέα, να διασκεδάσει κάνοντας σπορ συνομιλώντας πάντα με το παρελθόν και το παρόν. Είναι ένα βιβλίο που προτείνει στα παιδιά ένα πρόγραμμα διακοπών για να περάσουν τέλεια, αποκομίζοντας εκτός από γνώση κι αξέχαστες εμπειρίες.

Σε ποια παιδιά απευθύνεται το βιβλίο; Ίσως πρώτα απ’ όλα στα δικά σας αφού είστε μητέρα κι εσείς;

Το βιβλίο αυτό απευθύνεται σε όλα τα παιδιά που ανυπομονούν να μεγαλώσουν, να ταξιδέψουν, να περιπλανηθούν. Ιδανική ηλικία για να το διαβάσουν μόνα τους είναι από 5 ετών και πάνω, παρόλο που μπορούμε να το διαβάσουμε άνετα και σε παιδιά μικρότερων ηλικιών -αν κρίνω από την κόρη μου που είναι 4 ετών. Ένα βιβλίο γνώσεων είναι καλό να αφηγείται σε χαλαρό ρυθμό, να δίνουμε χώρο στο παιδί να εκφράσει τις απορίες του και να διαβάζεται ξανά και ξανά, ώστε να αφομοιώνονται οι γνώσεις. Να αποτελεί το βιβλίο αφορμή για ωραίες συζητήσεις και δέσιμο. Άλλωστε τα παιδιά γεννιούνται εξερευνητές και είναι στο χέρι μας να κρατήσουμε ζωντανή την ενστικτώδη διάθεσή τους να ανακαλύψουν τον κόσμο!

Σε μια εποχή που τα ταξίδια δεν επιτρέπονται λόγω κορωνοϊού, πόσο σημαντικό είναι για τους μικρούς αναγνώστες να ταξιδεύουν νοητικά, μέσα από ζωγραφιές και εικόνες βιβλίων;

Σε μια περίοδο τόσο δύσκολη και πιεστική είναι πολύ σημαντικό να βρίσκουμε διεξόδους αποσυμπίεσης, πόσο μάλλον τα παιδιά που κινούνται σε ταχύτατους ενεργειακούς ρυθμούς. Όλη αυτή η ενέργεια πρέπει να εκτονωθεί και τι πιο ιδανικό για να το καταφέρουμε από το να προσφέρουμε στα παιδιά ταξιδιάρικα βιβλία που θα τους ανοίξουν ορίζοντες! Πολύχρωμες εικόνες για να ταξιδέψουν με τη φαντασία σε δάση, βουνά, παραλίες, ελληνικούς μύθους, αρχαιότητες, ολύμπιους θεούς με μια παρέα που απολαμβάνει τις απλές χαρές στη ζωή -ένα όμορφο ηλιοβασίλεμα, μια αναζωογονητική βουτιά, παιχνίδια με φίλους στις πλατείες και σπορ. Να αποδράσουν, να ξεχαστούν μακριά από οθόνες και πανδημίες. Μα το πιο σημαντικό να συνεχίσουν να ονειρεύονται πως τα καλύτερα έρχονται και ένα από αυτά είναι και η οργάνωση ενός ωραίου μελλοντικού ταξιδιού.