Το πρώτο Σαββατοκύριακο χωρίς περιοριστικά μέτρα, έπειτα από έξι μήνες αυστηρών απαγορεύσεων και επαναλαμβανόμενων lockdown, είναι πλέον γεγονός. Ήδη από χθες Παρασκευή η ζωή μας άρχισε να θυμίζει κάτι από την καθημερινότητα προ κοροναϊού, με το τέλος των SMS και την άρση των περιορισμών στις διαπεριφερειακές μετακινήσεις.

Η χώρα άνοιξε και επισήμως πανιά για τον τουρισμό από το πρωί της Παρασκευής 14 Μαΐου και ήδη στα νησιά άρχισαν να καταφθάνουν οι πρώτοι επισκέπτες.

Τι σηματοδοτεί το τέλος του lockdown

Στο… τέλος του εξάμηνου lockdown, που ξεκίνησε από χθες, αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

«Είναι ξεκάθαρο ότι η αργή αλλά σταθερή βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων, κάνουν δυνατή την σταδιακή άρση των μέτρων» είπε ξεκινώντας, ωστόσο υπενθύμισε πως υπάρχουν κανόνες που παραμένουν.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο κ. Χαρδαλιάς:

Από χθες επιτρέπονται οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις, με ισχυρή σύσταση για διενέργεια διαγνωστικού τεστ, καταργείται το sms για τη μετακίνηση και το click away και click in shop για το λιανεμπόριο, ενώ η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινά από τις 00:30 το βράδυ και διαρκεί μέχρι τις 05:00 το πρωί, με εξαίρεση μόνο για λόγους εργασίας, ιατρικούς ή βόλτα κατοικιδίου.

Από χθες επαναλειτουργούν και τα μουσεία, ενώ 17 Μαΐου ανοίγουν παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί.

Επίσης από Δευτέρα, απαιτείται ένα self test τη βδομάδα για τα σχολεία κι αυτό θα πρέπει να προσκομίζεται κάθε Δευτέρα.

Επιπλέον, από 21 Μαΐου ανοίγουν ξανά τα θερινά σινεμά με συγκεκριμένα μέτρα ασφαλείας, ενώ στις 28 Μαΐου αρχίζουν ξανά θέατρα και συναυλίες σε ανοιχτούς χώρους, ενώ το επόμενο διάστημα θα γίνουν περισσότερες ανακοινώσεις για τις δεξιώσεις.

Όπου φύγει – φύγει οι Αθηναίοι

Κατά την χθεσινή πρώτη μέρα ανοίγματος των διαπεριφερειακών μετακινήσεων, στο λιμάνι του Πειραιά είχαν σχηματιστεί ουρές από νωρίς το πρωί καθώς αρκετοί ήταν οι Αθηναίοι οι οποίοι επιχείρησαν να μεταβούν σε κοντινούς νησιωτικούς προορισμούς.

Από χθες το πρωί, χιλιάδες ήταν εκείνοι που αναχώρησαν από τα λιμάνια, με το αρνητικό self test ανά χείρας για την πρώτη «απόδραση» μετά την καραντίνα.

Και όπως φαίνεται, ούτε οι προβλέψεις της ΕΜΥ και του meteo για την επιδείνωση του καιρού το Σαββατοκύριακο, με βροχές, χαλάζι και πτώση της θερμοκρασίας, ήταν ικανές να κρατήσουν τους ταξιδιώτες στις πόλεις.

Η ίδια εικόνα, με πολίτες να επιχειρούν απόδραση από τις πόλεις αναμένεται και σήμερα

Όπου φύγει… φύγει και με το αυτοκίνητο

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τροχαίας Αττικής, σε 38.795 ανέρχονται συνολικά τα οχήματα που εξήλθαν, από τις 06:00 το πρωί της Παρασκευής έως τις 18:00 το απόγευμα της ίδιας μέρας, από τα διόδια της Ελευσίνας και των Αφιδνών, των εθνικών οδών Αθηνών – Κορίνθου και Αθηνών – Λαμίας, αντίστοιχα.

Ειδικότερα, από την Ελευσίνα στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα εξήλθαν 19.377 οχήματα και από τις Αφίδνες 19.418. Παράλληλα, από τα ίδια διόδια, εισήλθαν 11.243 οχήματα (Ελευσίνα) και 13.970 (Αφίδνες).

Το όριο στους επιβαίνοντες

Αξίζει να σημειωθεί πάντως, πως σύμφωνα με την ΚΥΑ που δημοσιεύθηκε χθες, ο μέγιστος αριθμός επιβατών στα αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης είναι τα τρία άτομα, ενώ στα ταξί είναι δύο επιβάτες, εκτός του οδηγού. Άρα, συνολικά σε κάθε αυτοκίνητο θα μπορούν να βρίσκονται το πολύ μέχρι τρία άτομα, ενώ παραμένει η υποχρέωση χρήσης προστατευτικής μάσκας.

Εξαιρέσεις στον αριθμό επιβατών ανά αυτοκίνητο αποτελούν οι παρακάτω περιπτώσεις:

  • Μεταφορά ανήλικων παιδιών που συνοδεύονται από τους γονείς τους.
  • άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και χρήζουν βοήθειας.

Πώς ταξιδεύουμε στα νησιά

Υπενθυμίζεται ότι για τα ταξίδια στα νησιά χρειαζόμαστε Green Pass (με εξαίρεση τη Λευκάδα, την Εύβοια και τη Σαλαμίνα). Ειδικότερα για τα νησιά, όλοι οι ημεδαποί και αλλοδαποί ταξιδιώτες άνω των 5 ετών θα πρέπει να φέρουν κάποιο από τα εξής:

  • πιστοποιητικό εμβολιασμού (με διάστημα 14 ημερών από τη δεύτερη δόση)
  • αρνητικό PCR τεστ 72 ωρών, είτε αρνητικό rapid ήself test 24 ωρών
  • βεβαίωση νόσησης (τουλάχιστον 2 μήνες μετά τη νόσηση και έως 9 μήνες)

Ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης ο οποίος έκανε επιθεώρηση το πρωί της Παρασκευής, στο λιμάνι του Πειραιά, δήλωσε ότι «Οι έλεγχοι του λιμενικού σώματος θα είναι εντός και εκτός πλοίων για να έχουμε ένα καλό αλλά και ασφαλές ταξίδι». Παράλληλα, ανακοίνωσε την αύξηση της πληρότητας των πλοίων από σήμερα στο 85% στα πλοία που έχουν καμπίνες και στο 80% χωρίς καμπίνες, . Ο κ. Πλακιωτάκης, επισκέφθηκε στο λιμάνι του Πειραιά το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Blue Star Delos», με αφορμή το άνοιγμα των μετακινήσεων προς τα νησιά.