Να απεγκλωβίσει την ατζέντα διακυβέρνησης από τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης και να ξεδιπλώσει εκ νέου μια συνολικότερη στρατηγική, που στοχεύει στο μετριοπαθές κεντρώο κοινό, επιχειρεί το Μαξίμου, καθώς μετρά αντίστροφα για τη μετά COVID εποχή και τις νέες συνθήκες στο κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό πεδίο. Το «κρυφό» μήνυμα από τις τελευταίες παρεμβάσεις του Πρωθυπουργού είναι η προσπάθεια να εντάξει στον δημόσιο διάλογο σειρά από παρεμβάσεις, ώστε αυτές να καθορίσουν εγκαίρως τους (νέους) όρους και στο πολιτικό «παιχνίδι» της επόμενης μέρας. Πρόκειται για κινήσεις που θα ανοίξουν – κατά τα λεγόμενα του Κυριάκου Μητσοτάκη από τη σαββατιάτικη περιοδεία του στην Κεντρική Μακεδονία – «έναν ενάρετο κύκλο γρήγορης ανάκαμψης ο οποίος μετά την πανδημία θα ωφελήσει όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Ελληνες».

Οι συντεταγμένες

Στο πλαίσιο αυτό, οι πέντε κυρίαρχες συντεταγμένες στους σχεδιασμούς του Μαξίμου είναι η γρήγορη αξιοποίηση των κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης με «εφαρμογή» τους στην καθημερινότητα των πολιτών, η κινητοποίηση επενδύσεων, η προώθηση μεταρρυθμίσεων, η στήριξη του δημόσιου συστήματος Υγείας με δεδομένη τη δέσμευση για «νέο ΕΣΥ» και η δημιουργία ισχυρότερου πλέγματος κοινωνικής και οικονομικής προστασίας των πιο ευάλωτων.

Την ώρα που κυβερνητικοί παράγοντες διαβεβαιώνουν ότι «θα συνεχιστεί» η πολιτική της μόνιμης μείωσης φόρων και ασφαλιστικών εισφορών ως σαφές σήμα προς τους μικρομεσαίους, τη δική της πολιτική σημασία έχει και η προσπάθεια του Πρωθυπουργού να υπογραμμίζει ότι η ευκαιρία του Ταμείου Ανάκαμψης είναι για όλους, χωρίς εξαιρέσεις.

«Είχα δεσμευτεί ότι θα επιστρέψω στη μεσαία τάξη αυτά που της πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ» είναι η πιο πρόσφατη στοχευμένη αναφορά Μητσοτάκη από τη Βόρεια Ελλάδα, ενώ με αφορμή την αναβάθμιση των οδικών αξόνων Θεσσαλονίκη – Εδεσσα και Δράμα – Αμφίπολη, ο ίδιος σημείωσε με νόημα ότι «όταν μειώνονται οι φυσικές αποστάσεις, μειώνονται και οι κοινωνικές». Ηταν με το ξέσπασμα της πανδημίας όταν έμπειροι αναλυτές σχολίαζαν τη στροφή της – διακηρυγμένα – κεντροδεξιάς φιλελεύθερης διακυβέρνησης Μητσοτάκη και προς σοσιαλδημοκρατικές «συνταγές». Προφανής στόχος ήταν και παραμένει η διεύρυνση της επιρροής της κυβέρνησης στην κοινωνία. Και αυτόν τον πολιτικό στόχο διαπερνούν οι προσπάθειες για διαδοχικές παρεμβάσεις στήριξης της οικονομίας με επιπρόσθετα, έστω προσωρινά, μέτρα, εν αναμονή, για παράδειγμα, των «πακέτων» για τον τουρισμό, τα γυμναστήρια, τους παιδότοπους στο μοντέλο της εστίασης.

Προσδοκίες

Με αυξημένες προσδοκίες εν όψει των πρώτων εκταμιεύσεων του Ταμείου Ανάκαμψης στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, η κυβέρνηση αποτινάσσει κάθε κομματικό πρόσημο από το σχέδιο «Ελλάδα 2.0.», θέλοντας να δείξει ενώπιον των πολιτών τη διάθεσή της για ένα πεδίο «σύζευξης» χωρίς πολιτικά στεγανά ή όρια και με μόνη κατεύθυνση την ώθηση προς τα μπροστά. Το σχέδιο θα φτάσει στα χέρια της Κομισιόν σήμερα και αναμένεται να κατατεθεί και στη Βουλή, περιλαμβάνοντας συγκεκριμένες δημόσιες επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι ήδη από την πρώτη παρουσίαση του σχεδίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σταθεί κυρίως στη φιλοδοξία για δημιουργία επιπλέον 200.000 νέων θέσεων εργασίας, με σκοπό να στείλει πρώτος το μήνυμα ότι οι μελετημένες  παρεμβάσεις θα καλύψουν την επικράτεια και θα αφορούν όλους τους πολίτες.

Ολα δείχνουν ότι θα συνεχιστεί η τακτική του Πρωθυπουργού να βγαίνει μπροστά ανακοινώνοντας ο ίδιος αναπτυξιακές δράσεις, προκειμένου να ρίχνει το βάρος στα κοινωνικοοικονομικά οφέλη τους. Αυτό έκανε με τους οδικούς άξονες στη Βόρεια Ελλάδα όταν μίλησε για «κέρδος σε χρόνο και ασφάλεια» για όλους τους κατοίκους. Αλλά και νωρίτερα, όταν βρέθηκε στο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης για τις 18 κλίνες ΜΕΘ που προσέφερε η Επιτροπή «Ελλάδα 2021», σημείωσε ότι «ήρθαν για να μείνουν» ως προίκα για το ΕΣΥ, την αξία του οποίου έχει αναγνωρίσει δημοσίως εδώ και μήνες, προτού κάνει λόγο και για «καιρούς που ευνοούν μια πιο κεϊνσιανή προσέγγιση».