Οι κινεζικές Αρχές γνώριζαν, πέντε χρόνια προτού εμφανιστεί το πρώτο κρούσμα κοροναϊού, ότι η αγορά τροφίμων της Ουχάν αποτελούσε απειλή για το ξέσπασμα μιας πανδημίας, σύμφωνα με βρετανό επιστήμονα.

Το 2015, ο Εντι Χολμς, εξελικτικός βιολόγος και λοιμωξιολόγος, επισκέφθηκε την ψαραγορά της πόλης, μαζί με στελέχη του Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων της Ουχάν. Οι Κινέζοι τού είπαν ότι σε μέρη όπως αυτό, ένας ιός μπορεί να περάσει από τα ζώα στον άνθρωπο.

Ο Χολμς, που διδάσκει στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, είπε στη βρετανική Telegraph ότι η επίσκεψή του ήταν μέρος μιας έρευνας για νέους παθογόνους μικροοργανισμούς με τη δυνατότητα πρόκλησης πανδημίας στην Κίνα.

«Το CDC της Ουχάν μάς πήγε εκεί, γιατί συζητούσαμε το πού μπορεί να ξεσπάσει μια τέτοια πανδημία. Γι’ αυτό πήγα. Εχω πάει σε αρκετές τέτοιες αγορές, αλλά αυτή ήταν πολύ μεγάλη, αισθάνθηκα ότι βρέθηκα σε ένα εκκολαπτήριο ασθενειών, ακριβώς στο μέρος όπου περιμένεις να εμφανιστεί μία ασθένεια» είπε.

Ο Χολμς εξηγεί ότι η αγορά ήταν βρώμικη, δεν είχε πολύ κόσμο το απόγευμα που την είχε επισκεφθεί, και υπήρχαν παντού κλουβιά με ζωντανά άγρια ζώα, όπως φίδια, ψάρια, τρωκτικά και ασβοί.

Θυμάται, μάλιστα, ότι ένα ζώο είχε ξεφύγει από το κλουβί του και κάποιος το χτυπούσε με ένα ρόπαλο για να το σκοτώσει.

Ο ίδιος είπε ακόμα ότι αμφιβάλλει αν οι κινεζικές αρχές βελτίωσαν τα μέτρα προστασίας από ασθένειες, μέσα στην αγορά, παρ’ όλο που γνώριζαν τους πιθανούς κινδύνους.

Η «υγρή» αγορά τροφίμων Χουανάν (νότια Κίνα στα κινεζικά) έγινε διάσημη παγκοσμίως, όταν αναφέρθηκαν εκεί τα πρώτα κρούσματα μιας μυστηριώδους πνευμονίας, τον Δεκέμβριο του 2019, σε εργαζόμενους και καταναλωτές.

Τα δύο τρίτα των πρώτων 41 κρουσμάτων είχαν επισκεφθεί ή εργάζονταν στην αγορά, την οποία οι Αρχές έκλεισαν την 1η Ιανουαρίου του 2020 και δεν έχει ανοίξει έκτοτε.