Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι ετοιμασίες στη Βρετανία για την κηδεία του πρίγκιπα Φίλιππου, ο οποίος πέθανε την Παρασκευή σε ηλικία 99 ετών.

Η τελετή θα λάβει χώρα στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο κάστρο των Ουίνδσορ το ερχόμενο Σάββατο και, όπως έγινε γνωστό, το φέρετρό του θα φέρει και… χρώμα Ελλάδας, δεδομένης της σχέσης του με τη χώρα μας.

Σύμφωνα με το BBC, πάνω στο φέρετρο θα υπάρχει η προσωπική σημαία του δούκα του Εδιμβούργου, η οποία ουσιαστικά αντιπροσωπεύει τη ζωή του, από την ελληνική του κληρονομιά έως τους βρετανικούς τίτλους του.

Στο φέρετρο θα τοποθετηθεί, επίσης, ένα στεφάνι με λουλούδια.

Όταν ο δούκας αρραβωνιάστηκε με την τότε πριγκίπισσα Ελισάβετ το 1946, παραιτήθηκε από τον ελληνικό τίτλο του και έγινε βρετανός πολίτης, παίρνοντας το αγγλικό όνομα της μητέρας του, Μαουντμπάτεν.

Η οικογένεια Μαουντμπάτεν θα εκπροσωπείται στη σημαία, όπως και η Ελλάδα, για την οποία αντιστοιχεί ο λευκός σταυρός σε μπλε φόντο. Θα υπάρχει, επίσης, το κάστρο της πόλης του Εδιμβούργου, δούκας της οποίας έγινε με τον γάμο του με την βασίλισσα.

Τι αναμένεται στην κηδεία

Το παλάτι επιβεβαίωσε πως ο πρίγκιπας Χάρι σχεδιάζει να παραστεί στην κηδεία. Ωστόσο, όπως ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ, ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να απουσιάσει, προκειμένου να μπορέσουν να παραστούν όσο το δυνατόν περισσότερα μέλη της βασιλικής οικογένειας.

Η κηδεία του Φίλιππου θα τελεστεί στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο κάστρο Ουίνδσορ. Θα προηγηθεί ενός λεπτού σιγή σε όλη τη χώρα.

Ο αριθμός των συμμετεχόντων στην τελετή θα είναι 30, με φόντο τους περιορισμούς που ισχύουν λόγω της πανδημίας της COVID-19. Τα μέλη της βασιλικής οικογένειας περιλαμβανομένης της βασίλισσας αναμένεται να φορούν μάσκα.

Εκπρόσωπος των Ανακτόρων του Μπάκιγχαμ επιβεβαίωσε πως ο Χάρι, ο οποίος μετακόμισε στο Λος Άντζελες μετά την παραίτηση από τα καθήκοντά του, σχεδιάζει να παραστεί στην κηδεία του παππού του. Ωστόσο, η έγκυος σύζυγός του Μέγκαν έχει λάβει συστάσεις από τον γιατρό της να μην ταξιδέψει.

Στο μεταξύ, ο πρίγκιπας Κάρολος, διάδοχος του βρετανικού θρόνου, απέτισε το Σάββατο φόρο τιμής στον πρίγκιπα Φίλιππο, λέγοντας πως ο «αγαπημένος του μπαμπάς» θα του «λείψει πάρα πολύ».

«Όπως μπορείτε να φανταστείτε, ο πατέρας μου λείπει πάρα πολύ στην οικογένειά μου και σε εμένα» δήλωσε ο μεγαλύτερος γιος του πρίγκιπα Φίλιππου και της βασίλισσας της Βρετανίας Ελισάβετ, κάνοντας λόγο για την «αξιοσημείωτη και αφοσιωμένη υπηρεσία του στη βασίλισσα, στην οικογένειά μου και στη χώρα» τις επτά τελευταίες δεκαετίες.

«Ο αγαπημένος μου μπαμπάς ήταν ένας πολύ ξεχωριστός άνθρωπος ο οποίος πιστεύω θα έμενε κατάπληκτος από τις αντιδράσεις και τα συγκινητικά πράγματα που ειπώθηκαν γι’ αυτόν» είπε ο πρίγκιπας Κάρολος.