Εντός των επόμενων δέκα ημερών εκτίμησε ο πρωθυπουργός ότι θα μπορούν να διατίθεται τα self test στο γενικό πληθυσμό, πέραν των μαθητών.

Σε συνέντευξή του στο Star ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «εκτιμώ ότι εντός 10 ημερών θα μπορούμε να ανοίξουμε τη διάθεσή τους στον υπόλοιπο πληθυσμό.

Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης έθεσε σε προτεραιότητα τη διάθεσή τους για τους εργαζόμενους και άφησε να εννοηθεί ότι δεν αφορά κάποιους συγκεκριμένους κλάδους εργαζομένων αλλά η παρέμβαση (για οριζόντια διάθεση των self test στους εργαζόμενους) θα είναι οριζόντια.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στην κριτική που ακούστηκε σήμερα με τα προβλήματα στη διάθεση των self test στα φαρμακεία έκανε λόγο για «γκρίνια από τα φαρμακεία», ωστόσο έδειξε να αποδέχεται την κριτική που ασκήθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας ότι «οι μεγάλες προσπάθειες για να πετύχουν χρειάζεται να αντιμετωπιστούν μικρές δυσκολίες».

Πάντως ο πρωθυπουργός τόνισε τα self test αποτελούν πρόσθετο όπλο στη στη διάθεσή μας και πρόσθεσε ότι η χρήση τους αυξάνει τις υποχρεώσεις των πολιτών πρώτον ως προς το να κάνουν τη δήλωση και αν βρεθούν θετικοί να κάνουν τεστ για επιβεβαίωση. Σε κάθε περίπτωση ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι «το αρνητικό τεστ σήμερα δεν εξασφαλίζει κάποιον από το να κολλήσει αύριο» και επέμεινε στην ανάγκη τήρησης των μέτρων προστασίας όπως οι μάσκες, οι αποστάσεις και η αποφυγή συνωστισμού.

Σε ότι αφορά το αν θα επιτραπούν οι μετακινήσεις για τον εορτασμό του Πάσχα ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι «δεν είμαι σε θέση να σας πω» και απέφυγε οποιαδήποτε μεσοπρόθεσμη πρόβλεψη ενώ τόνισε ότι αυτό θα το αποφασίσουν οι ειδικοί, λέγοντας πάντως ότι και στο επίπεδο των ειδικών «υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και πολλές φορές αυτό δημιουργεί μια αίσθηση πολυφωνίας».

«Δυστυχώς δεν υπάρχει απόλυτη αλήθεια όταν πρέπει να αντιμετωπίσεις ένα τέτοιο ιό» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης λέγοντας πάντως ότι «η αλήθεια είναι ότι τα έχουμε καταφέρει καλύτερα από άλλες χώρες γιατί ακούγαμε τους ειδικούς».

Σε ότι αφορά την εστίαση ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε ωστόσο την «προσωπική εκτίμηση» ότι θα ανοίξει για τους εξωτερικούς χώρους.