Μπορεί η κυβέρνηση να έδωσε το «πράσινο φως» τα Σαββατοκύριακα, αρχής γενομένης από σήμερα, για απελευθέρωση των διαδημοτικών μετακινήσεων, ωστόσο συνεχίζει να επικρατεί σύγχυση σε κάποιες περιπτώσεις.

Αρκετοί ήταν οι εκδρομείς που έσπευσαν από το πρωί του Σαββάτου να μεταβούν μέσω του λιμανιού Περάματος στη Σαλαμίνα, θεωρώντας σωστά πως -αφού η τελευταία ανήκει στην Περιφερειακή Ενότητα Αττικής- μπορούν να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο προς όποια κατεύθυνση επιθυμούν.

Ωστόσο, υπολόγισαν χωρίς το Λιμενικό Σώμα το οποίο διενεργεί στο σημείο εξονυχιστικούς ελέγχους και τους αναγκάζει να κάνουν… αναστροφή, καθώς -όπως υποστηρίζει- δεν επιτρέπεται η διαδημοτική μετακίνηση με πλοίο.

Χωρίς ΦΕΚ τα μέτρα

Τη σύγχυση εντείνει πάντως το γεγονός πως στην Κοινή Υπουργική Απόφαση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως που εξεδόθη την Παρασκευή γίνεται αναφορά μόνο στα «έκτακτα μέτρα προστασίας δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κοροναϊού στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από τη Δευτέρα, 5 Απριλίου 2021 και ώρα 6:00, έως τη Δευτέρα, 12 Απριλίου 2021 και ώρα 6:00».

Όπερ σημαίνει ότι δεν έχει εκδοθεί σχετικό ΦΕΚ για τις αλλαγές που προβλέπονται από το πρωί του Σαββάτου.

Στο πλαίσιο αυτό, πηγές του Λιμενικού Σώματος που μίλησαν στο in.gr επισημαίνουν πως αυτό αναμένεται να συμβεί εντός των επόμενων ωρών, ενώ το Λιμενικό Σώμα θα προβεί σε διευκρινίσεις για τις θαλάσσιες μετακινήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι στη Σαλαμίνα μπορούν να μεταβούν μόνο όσοι μένουν στο νησί, επιδεικνύοντας το Ε1 τους στις αρχές, καθώς και όσοι δουλεύουν, άρα διαθέτουν τα απαραίτητα έγγραφα από την ΕΡΓΑΝΗ.

Τι ισχύει με τον κωδικό «6»

Σημειώνεται πως, σύμφωνα με την ενημέρωση από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, από σήμερα Σάββατο (03/04) επιτρέπεται η μετακίνηση με αυτοκίνητο ή μοτοσυκλέτα εκτός δήμου, αλλά μόνο για άσκηση.

Ωστόσο, οι διαδημοτικές μετακινήσεις είναι «ελεύθερες» μόνο για τα Σαββατοκύριακα, έπειτα από αποστολή sms στο 13033 με τον κωδικό «6».

Εντός των οχημάτων επιτρέπονται έως και τρία άτομα εκτός από τις περιπτώσεις οικογενειών, όπου και δεν ισχύει αυτός ο περιορισμός.