Έξι χρόνια μετά την κατασκευή του ποδηλατόδρομου Γκάζι-Φάληρο ένα από τα πιο επικίνδυνα σημεία του, η διάβαση στη συμβολή των οδών Ασκληπιού και λεωφόρου Θησέως, στις Τζιτζιφιές (Καλλιθέα) εξακολουθεί να μην διαθέτει φανάρι για να περνούν με ασφάλεια όσοι ποδηλατούν και να συνεχίζουν στο υπόλοιπο τμήμα του ποδηλατόδρομου, μέχρι το πάρκο «Σταύρος Νιάρχος».

Το τελευταίο διάστημα έχει αυξηθεί – λόγω κοροναϊού και καραντίνας – η χρήση του ποδηλάτου, η μετακίνηση πολιτών με ποδήλατο.

Φανταστείτε οικογένειες με παιδιά που φτάνουν ποδηλατώντας σ’ αυτό το σημείο. Πώς θα περάσουν; Στο σημείο υπάρχει τώρα μόνο μία διάβαση πεζών, χωρίς φανάρι όμως. Υπάρχει μόνο διαγράμμιση.

Η στήλη έχει επισημάνει το πρόβλημα άλλες δύο φορές στο παρελθόν. Δείτε τι είχαμε γράψει το 2017 αλλά και το 2019.

Επικοινωνήσαμε με τον Δήμο Καλλιθέας για να ρωτήσουμε ποιες είναι οι ενέργειες που έχει κάνει για να εκλείψει ο κίνδυνος ατυχήματος στο σημείο. Δείτε πόσα τηλέφωνα χρειάστηκαν για να πάρουμε…όχι μία σαφή και καθαρή απάντηση. Τηλέφωνο στο γραφείο Δημάρχου, μετά στις τεχνικές υπηρεσίες, δεύτερο τηλέφωνο στις τεχνικές υπηρεσίες – η νέα προϊσταμένη ήθελε μία εβδομάδα για να ενημερωθεί – ξανά τηλέφωνο στο γραφείο Δημάρχου (την επόμενη μέρα), μετά τηλέφωνο στο γραφείο επικοινωνίας-τύπου. Μας είπαν ότι το σημείο έχει ενταχθεί σε μία ευρύτερη κυκλοφοριακή μελέτη του Δήμου αλλά για περισσότερα θα επικοινωνήσουν οι Τεχνικές Υπηρεσίες μαζί μας…

Στο μεταξύ, επικοινώνησα και με τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον Δήμο Καλλιθέας (και πρώην Δήμαρχο) από την παράταξη «Προοπτική Ζωής» Κώστα Ασκούνη. Τον ρώτησα αν το θέμα έχει έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο και τι έχει κάνει ο Δήμος. «Το έχουμε θέσει κατ’ επανάληψη στο Δημοτικό Συμβούλιο. Είναι ένα πολύ επικίνδυνο σημείο όπως και στη διασταύρωση της Ασκληπιού με τη Λάμπρου Κατσώνη. Θα μπορούσε να μπει ένα φανάρι στην άνοδο και ένα στην κάθοδο της Θησεώς ώστε οι ποδηλάτες να περνάνε με ασφάλεια. Να πατάνε το κουμπί στο φανάρι και να μην κινδυνεύουν. Προσφάτως μάλιστα σε διαδικτυακή συζήτηση, δημότης της Καλλιθέας με ρώτησε το ίδιο πράγμα. Και έδωσα την ίδια απάντηση. Ο Δήμος ας μεριμνήσει επιτέλους γι’ αυτό το σημείο. Είναι 7 χρόνια σ’ αυτή την κατάσταση».

Σημειώνεται ότι στα τέλη του 2017 είχαν τοποθετηθεί οι στύλοι του φαναριού και έγιναν εργασίες στη νησίδα της Θησέως για να δημιουργηθεί δηλαδή μία νέα διάβαση με σηματοδότη.

Αλλά τα έργα έμειναν στη μέση.

Το φανάρι δεν μπήκε ποτέ.

Γιατί τέτοια ολιγωρία;

Πότε θα κινητοποιηθούν ο Δήμος, η Περιφέρεια και όσοι είναι αρμόδιοι;

Μήπως ως συνήθως μετά από ένα σοβαρό τροχαίο;

Δυστυχώς ό,τι έχει συμβεί έως τώρα αποτυπώνει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο πώς αντιμετωπίζονται τα έργα για το ποδήλατο αλλά και γενικά το ποδήλατο στη χώρα μας από Δήμους, Περιφέρειες, Υπουργεία.

Είναι καιρός όμως να αλλάξουν νοοτροπία.