Κανονικά συνεχίζεται το πρόγραμμα των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca στην Ελλάδα, τουλάχιστον έως την Πέμπτη, οπότε αναμένεται νέα γνωμάτευση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA).

Παράλληλα, στο μικροσκόπιο των ειδικών της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών θα τεθεί στην αυριανή συνεδρίασή τους το ζήτημα που έχει προκύψει με το εμβόλιο της AstraZeneca  και το ντόμινο των αναστολών χορήγησής τους από μια σειρά ευρωπαϊκών χωρών.

Πάντως, έως αυτή τη στιγμή κυβερνητικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες παραπέμπουν στη, ισχύουσα γνωμάτευση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων σύμφωνα με τον οποίο το εμβόλιο είναι ασφαλές, αλλά και θυμίζουν παράλληλα ότι έχει χορηγηθεί σε εκατομμύρια Βρετανούς.

Στην Ελλάδα έχει αρχίσει τις τελευταίες εβδομάδες η χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου, στην ηλικιακή ομάδα 60- 56 ετών και είχε δοθεί πράσινο φως για τη χρήση του και σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Αποτελεί ερώτημα τι θα γίνει με όσους έχουν κάνει την πρώτη δόση, εφόσον ανασταλεί η χορήγησή του. Πάντως, η απόσταση από τη μία δόση στην άλλη είναι περίπου 12 εβδομάδες, χρόνος επαρκής για να δοθούν απαντήσεις.

Από το υπουργείο Υγείας τονίζεται πως μέχρι στιγμής δεν έχει αλλάξει κάτι, ενώ τα αρμόδια όργανα της Ελλάδας, δηλαδή η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, καλείται να αποφασίσει με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν στη χώρα.

Τι λέει η Εθνική Επιτροπή

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνεδρίασε χτες για να εξετάσει το θέμα που προέκυψε με αναφορές για μεμονωμένα περιστατικά θρομβοεμβολικών επεισοδίων σε άτομα που είχαν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Σύμφωνα με την αρμόδια Επιτροπή Αξιολόγησης Κινδύνου Φαρμακοεπαγρύπνησης (PRAC) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), μέχρι σήμερα δεν υπάρχει τεκμηρίωση ότι τα επεισόδια αυτά σχετίζονται αιτιολογικά με τον εμβολιασμό.

Η Επιτροπή αυτή εξετάζει ενδελεχώς όλες τις περιπτώσεις θρομβοεμβολικών επεισοδίων που έχουν αναφερθεί σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επισημαίνει ότι ο αριθμός τους σε εμβολιασμένα άτομα δεν είναι μεγαλύτερος από τον αναμενόμενο στον γενικό πληθυσμό.

Τονίζεται ότι τα θρομβοεμβολικά επεισόδια δεν είναι σπάνια κατάσταση. Ως εκ τούτου, κατά την περίοδο διενέργειας μεγάλου αριθμού εμβολίων, είναι αναμενόμενο να εμφανίζεται χρονική σύμπτωση με την εκδήλωση τέτοιων επεισοδίων. Η χρονική σύμπτωση, όμως, διαφέρει από την αιτιολογική συσχέτιση.

Επιπλέον, σύμφωνα με την αξιολόγηση της Αρμόδιας Ρυθμιστικής Αρχής Φαρμάκων (MHRA) του Ηνωμένου Βασιλείου, σε περισσότερο από 11 εκατομμύρια εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca, ο αριθμός θρομβοεμβολικών επεισοδίων σε εμβολιασμένα άτομα δεν υπερβαίνει τον αριθμό που αντιστοιχεί στη συνήθη νοσηρότητα του γενικού πληθυσμού

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών κρίνει ότι ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της AstraZeneca στη χώρα μας θα πρέπει να συνεχιστεί κανονικά σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει.

Ένα περιστατικό θρόμβωσης στην Ελλάδα

Στον τομέα Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ  έχει αναφερθεί ένα περιστατικό θρόμβωσης στην Ελλάδα, μετά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο των Astrazeneca/ Πανεπιστημίου Οξφόρδης, το οποίο διερευνάται.

Καθησυχαστική ήταν για το συμβάν αυτό η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την ενημέρωση της Παρασκευής.

«Υπάρχει ένα περιστατικό με θρομβοεμβολικό επεισόδιο το οποίο ερευνάται από την ειδική επιτροπή και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει η παραμικρή ένδειξη ότι υπάρχει αιτιολογική συσχέτιση με το εμβόλιο» ξεκαθάρισε, επισημαίνοντας πως στη χώρα έχουν γίνει περισσότερες από 170.000 δόσεις με το εν λόγω εμβόλιο.

Ο αριθμός των περιστατικών δεν υπερβαίνει τον αριθμό που αντιστοιχεί στη συνήθη νοσηρότητα, υποστήριξε η καθηγήτρια. Τόνισε πάντως πως υπάρχει μεγάλη επαγρύπνηση του ΕΟΦ για οποιαδήποτε παρενέργεια εμφανιστεί.