Τρεις δικαστικές αποφάσεις που πήρε αυτή την εβδομάδα η γερμανική Δικαιοσύνη αποτελούν ορόσημο, η καθεμία για τον χώρο αναφοράς της, εντός και εκτός συνόρων της Γερμανίας.

Στο Εφετείο του Κόμπλεντς διεξάγεται η πρώτη παγκοσμίως δίκη δύο πρώην πρακτόρων της Συρίας, βασανιστών του καθεστώτος Ασάντ. Ο ένας εξ αυτών, Εγιάντ Α., καταδικάστηκε την περασμένη Τετάρτη σε φυλάκιση τεσσεράμισι ετών για σύλληψη τουλάχιστον 30 διαδηλωτών κατά του καθεστώτος Ασάντ και τον βασανισμό τους στο κολαστήριο των φυλακών «Αλ Κατίμπ» της Δαμασκού. Η απόφαση αυτή προϊδεάζει για την καταδίκη και του κύριου κατηγορουμένου, πρώην συνταγματάρχη των συριακών μυστικών υπηρεσιών, Ανουάρ Ρ., η δίκη του οποίου συνεχίζεται με τις κατηγορίες βασανισμού τουλάχιστον 4.000 κρατουμένων και τον θάνατο 58 το 2011-2012. Ηταν η πρώτη, σε παγκόσμια κλίμακα, καταδίκη για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διέπραξε το καθεστώς Ασάντ κατά την αιματηρή καταστολή της «Αραβικής Ανοιξης» στη Συρία. Το μήνυμα που στέλνει η απόφαση του Κόμπλεντς είναι ότι οι δήμιοι δεν μπορούν πλέον να κοιμούνται ήσυχοι αναζητώντας καταφύγιο σε άλλη χώρα.

Η δίκη

Με τη Συρία σχετίζεται και μία άλλη δίκη, η σημαντικότερη ισλαμικής τρομοκρατίας στη Γερμανία. Το Εφετείο του Κέλε στην Κάτω Σαξονία, ύστερα από 245 δικάσιμες καταδίκασε σε πολυετή φυλάκιση τον  αρχιτζιχαντιστή της Γερμανίας και άλλους τρεις τζιχαντιστές. Ο αρχηγός του «ISIS» στη Γερμανία, Αμπού Βαλάα, καταδικάστηκε σε φυλάκιση δέκα ετών και έξι μηνών, κρίθηκε από τους δικαστές ένοχος για υποστήριξη και συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση.

Τρεις συνεργοί του καταδικάστηκαν επίσης σε πολυετείς ποινές φυλάκισης μεταξύ τεσσάρων και οκτώ ετών. Ο 37χρονος Ιρακινός Αμπού Βαλάα (το πραγματικό του όνομα είναι Αμπντουλαμίντ Αμπντουλάχ Α.) λειτουργούσε ως εκπρόσωπος του «Ισλαμικού Κράτους» στη Γερμανία, είχε εξουσιοδοτηθεί από το «ISIS» να δρα στο όνομά του. Το δίκτυό του, Γερμανικός Ισλαμικός Κύκλος Χιλντεσχάιμ (DIK), ήταν το σημαντικότερο σημείο αναφοράς των σαλαφιστών ισλαμιστών στη Γερμανία. Στρατολογούσε νεαρούς τζιχαντιστές, οργάνωνε τη μετάβασή τους στα πεδία του πολέμου του «IS» στη Συρία και στο Ιράκ. Το διάστημα 2014-2015 τουλάχιστον 15 τζιχαντιστές που στρατολόγησε το δίκτυο του Βαλάα εντάχθηκαν στις γραμμές του «ISIS», ενώ δύο από αυτούς πραγματοποίησαν επιθέσεις αυτοκτονίας στο Ιράκ με πολυάριθμα θύματα.

Ηταν ο «ιμάμης χωρίς πρόσωπο», καθώς στα πολυάριθμα προπαγανδιστικά βίντεο που διοχέτευε στα κοινωνικά δίκτυα δεν εμφάνιζε ποτέ το πρόσωπό του. Οι τρεις καταδικασθέντες συνεργοί ήταν επίσης σημαντικά στελέχη των ισλαμιστών-σαλαφιστών της Γερμανίας. Η καταδίκη του Βαλάα αποτελεί σημαντικό πλήγμα κατά των σαλαφιστών εξτρεμιστών στη Γερμανία και ταυτόχρονα σημαντικό βήμα στην καταπολέμηση της ιδεολογίας των τζιχαντιστών.

Η τρίτη υπόθεση δεν έφτασε ακόμη στα δικαστήρια, αλλά μάλλον δεν θα αργήσει. Οι γερμανικές αρχές καταζητούν τον Αττίλα Χίλντμαν, μάγειρα και συγγραφέα βιβλίων μαγειρικής, ο οποίος εξελίχθηκε σε έναν από τους κορυφαίους συνωμοσιολόγους αρνητές του κορωνοϊού. Ούτε το όνομα του Αττίλα ούτε η φυσιογνωμία του μελαχρινού συνωμοσιολόγου παραπέμπουν στην αρία φυλή. Αλλά αυτό δεν τον εμποδίζει να προπαγανδίζει ναζιστικά συνθήματα. Πάνω από 100.000 τον ακολουθούν στο κανάλι του στο Telegram, όπου γράφει μεταξύ άλλων ότι η Γερμανία έγινε «Δημοκρατία Εβραίων», όπου «οι Γερμανοί φιμώνονται». Για την ακροδεξιά, αντισημιτική ρητορική του έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης, αλλά έχει εξαφανιστεί.