Στο μικροσκόπιο των εισαγγελικών αρχών, έχουν μπει οι φάκελοι με τις καταγγελίες ηθοποιών, για σεξουαλική παρενόχληση ή/και κακοποίηση στο χώρο του θεάματος.

Οι 18 καινούργιες καταγγελίες που προσκόμισε στις εισαγγελικές αρχές ο πρόεδρος του πειθαρχικού του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, Πασχάλης Τσαρούχας, φαίνεται πως θα συνδράμουν αποφασιστικά στις έρευνες της Δικαιοσύνης για τουλάχιστον τρεις ηθοποιούς, που έχουν απασχολήσει την επικαιρότητα, μέσα από το ελληνικό #metoo.

Οι περισσότερες καταγγελίες αφορούν σε υποθέσεις που έχουν παραγραφεί, όμως δύο με τρεις από αυτές, φαίνεται πως αφορούν σε ποινικά αξιοποιήσιμες υποθέσεις που δεν έχουν παραγραφεί και αναμένεται να ερευνηθούν ενδελεχώς, από τον εισαγγελέα.

Πριν από μία εβδομάδα, ο πρόεδρος του Πειθαρχικού Συμβουλίου του Σωματείου των Ηθοποιών είχε υποβάλει φάκελο με είκοσι καταγγελίες, από τις οποίες οι τρεις αφορούν σε κακουργηματικές πράξεις.

Πλέον, το επόμενο βήμα των εισαγγελέων θα είναι να καλέσουν όλους τους ηθοποιούς που έχουν προβεί στις καταγγελίες κατά των συναδέλφων τους να καταθέσουν όλα όσα γνωρίζουν για αυτές, εν συνεχεία να καλέσουν μάρτυρες και ακολούθως να αποτιμήσουν το αποδεικτικό υλικό για να αποφασίσουν αν θα προχωρήσουν ή όχι στην άσκηση ποινικών διώξεων.

Οι καταγγελίες Άνθη

Στο μεταξύ, τις επόμενες ώρες αναμένονται εξελίξεις , σχετικά με μια ακόμη δικογραφία, η οποία αφορά στο αδίκημα του βιασμού και προέκυψε μετά την καταγγελία του Δημήτρη Άνθη, σε βάρος γνωστού ηθοποιού.

Στο πλαίσιο της προανάκρισης ο καταγγελλόμενος ηθοποιός, αρνήθηκε το αδίκημα του βιασμού που του αποδίδεται και έκανε λόγο για συναινετική σεξουαλική πράξη με τον μηνυτή. Το υλικό που έχει συγκεντρωθεί για αυτή την υπόθεση αποτιμά τώρα ο εισαγγελέας, ο οποίος αναμένεται να αποφανθεί άμεσα για άσκηση δίωξης ή μη άμεσα καθώς το καταγγελλόμενο αδίκημα παραγράφεται τον ερχόμενο Μάιο. Ο φερόμενος ως θύτης ερευνάται από τις εισαγγελικές Αρχές ως ύποπτος τελέσεως βιασμού αλλά και για τις σχέσεις που είχε με τον Δημήτρη Λιγνάδη.

Το κουβάρι αυτής της υπόθεσης ξεκίνησε να ξετυλίγεται όταν ο Δημήτρης Άνθης κατήγγειλε δημόσια τον βιασμό του, δηλώνοντας πως το δεύτερο πρόσωπο που παρουσιάστηκε ως θύμα στην καταγγελία του Νίκου Σ., ήταν ο δικός του θύτης.

Νέα καταγγελία για Λιγνάδη

Στον φάκελο που κατέθεσε την Τρίτη ο Πασχάλης Τσαρούχας, περιλαμβάνεται, σύμφωνα με δημοσιεύματα και μία καταγγελία κακουργηματικής φύσεως κατά του Δημήτρη Λιγνάδη, η οποία ωστόσο δεν έχει αποσαφηνιστεί εάν είναι ποινικά αξιοποιήσιμη, δηλαδή αν έχει υποπέσει σε παραγραφή ή όχι.

Σε περίπτωση που κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί οι εισαγγελικές αρχές θα ξεκινήσουν νέα προκαταρκτική εξέταση, ερευνώντας εκ νέου την καταγγελία, ενώ σε περίπτωση που  αφορά σε παραγεγραμμένη πράξη τότε οι εισαγγελικοί λειτουργοί δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε περαιτέρω έρευνα.

Έτοιμοι να καταθέσουν κατά του Λιγνάδη πέντε νέοι μάρτυρες

Για την υπόθεση Λιγνάδη η πολιτική αγωγή υπέβαλε στην ανακρίτρια, λίστα με ονόματα πέντε νέων προσώπων που θέλουν να καταθέσουν σε βάρος του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου.

Οι νέοι μάρτυρες είναι πέντε πρόσωπα που φέρεται ότι μπορούν να δώσουν λεπτομέρειες και γεγονότα σε σχέση με τις δύο καταγγελλόμενες πράξεις βιασμού που οδήγησαν στην προσωρινή κράτηση τον Δημήτρη Λιγνάδη.

«Εισέφερα στοιχεία νέα που έχουν προκύψει στην κυρία ανακρίτρια που χειρίζεται την υπόθεση, πρόκειται για ένα νέο κατάλογο μαρτύρων κατηγορίας που είναι έτοιμοι να καταθέσουν» τόνισε ο δικηγόρος του 25χρονου μηνυτή, Γιάννης Βλάχος, αναφέρει η ΕΡΤ.

Η πολιτική αγωγή ζήτησε από την ανακρίτρια να κατασχεθούν όλα τα ψηφιακά αρχεία από κινητό, υπολογιστές και λογαριασμούς κοινωνικής δικτύωσης του κατηγορουμένου για να διαπιστωθεί το περιεχόμενό τους και κυρίως αν έχουν σβηστεί αρχεία τον τελευταίο μήνα που βρίσκεται στο μικροσκόπιο της δικαιοσύνης ο Δημήτρης Λιγνάδης.

Κατ’ αντιπαράσταση εξέταση

Ο έγκλειστος πλέον πρώην καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου επιχειρεί δια του συνηγόρου του Αλέξη Κούγια να αποδομήσει το κύρος και την ουσία των καταγγελλόμενων. Φαίνεται δε αποφασισμένος να εξαντλήσει τα ένδικα μέσα που έχει στη διάθεση του.

Στο πλαίσιο αυτό, ο συνήγορός του καταθέτει αναφορές κατά δικαστών και εισαγγελέων που χειρίστηκαν την υπόθεση, ενώ ζητά να γίνει αυτοψία στο ξενοδοχείο της Επιδαύρου, όπου φέρεται να τελέστηκε ο δεύτερος βιασμός, αλλά και κατ’ αντιπαράσταση εξέταση με τους δύο καταγγέλοντες.

Στο αντίστοιχο αίτημα που κατέθεσε το γραφείο του Αλέξη Κούγια στην ανακρίτρια αναφέρεται:

«Όπως είναι γνωστό από τις μέχρι τώρα δημοσιοποιθείσες υπερασπιστικές θέσεις του κ. Δημητρίου Λιγνάδη, ο εντολέας μας αμφισβητεί την αλήθεια όλων των καταγγελιών εις βάρος του και έχει προσκομίσει ακλόνητα έγγραφα στοιχεία, αλλά και ζήτησε να εξεταστούν ιδιαίτερα αξιόπιστοι μάρτυρες, οι οποίοι εξετάστηκαν από την κα Ανακρίτρια. Τα παραπάνω αποτελούν αποδεικτικά στοιχεία, τα οποία στη συνήθη επεξεργασία, την οποία είναι υποχρεωμένοι να κάνουν Εισαγγελείς και Δικαστές, «κατεδαφίζουν» στην κυριολεξία την κατηγορία.

Προς μεγαλύτερη υποστήριξη της αθωότητας του κατηγορουμένου, συνεργάτες του γραφείου μας σήμερα κατέθεσαν στην κα Ανακριτή, αναφορικά με την πράξη που φέρεται ότι διέπραξε ο εντολέας μας στις 8.8.2015, αίτημα: 1. περί αυτοψίας του χώρου και 2. κατ’ αντιπαράσταση εξέτασης του εντολέα μας με τον φερόμενο ως βιασθέντα, ο οποίος μέχρι σήμερα ούτε αποκάλυψε ούτε ερωτήθηκε έστω να περιγράψει ποιο είναι το ξενοδοχείο στην Επίδαυρο, στο οποίο δήθεν ο εντολέας μας τον βίασε με πρωκτολειχία (αυτή είναι η περιγραφή του δήθεν βιασμού του) και σε ποια σουίτα αυτού του αγνώστου μέχρι τώρα ξενοδοχείου έγινε αυτή η πράξη.

Για έκτη μέρα στη φυλακή ο Λιγνάδης

Εν τω μεταξύ, ο Δημήτρης Λιγνάδης παραμένει κρατούμενος στις φυλακές Τρίπολης.

Ο γνωστός ηθοποιός και σκηνοθέτης χρειάστηκε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο της Τρίπολης όπου υποβλήθηκε σε εξετάσεις και του χορηγήθηκε συνταγή για αντικαταθλιπτικά φάρμακα.

Μετά την νοσηλεία του επέστρεψε στο κελί του όπου διαμένει μαζί με άλλους δύο κρατούμενους, με τους οποίους και προαυλίζεται, ενώ μόλις τελειώσει η περίοδος της απομόνωσης για τον κοροναϊό θα μεταφερθεί σε θάλαμο με άλλους 20 κρατούμενους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο άλλοτε καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον Αλέξη Κούγια που τον εκπροσωπεί και ενημερώνεται για όλες τις εξελίξεις της υπόθεσης με πρωταγωνιστή τον ίδιο.

Άλλοτε ήρεμος και άλλοτε έντονα προβληματισμένος μαθαίνει για τις μαρτυρίες, τα νέα στοιχεία και τα δημοσιεύματα που προκαλούν αντιδράσεις.