Νέες καταγγελίες έφερε στο φως της δημοσιότητας το MEGA σχετικά με παρατυπίες στη διαδικασία εμβολιασμού σε ιδρύματα της Θεσσαλονίκης. Οι καταγγελίες αφορούν στα ιδρύματα στον Άγιο Δημήτριο και στον Άγιο Παντελεήμονα, και προκάλεσαν την εισαγγελική παρέμβαση.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, κατά τη διάρκεια του εμβολιασμού στα συγκεκριμένα ιδρύματα, εμβολιάστηκαν 24 άτομα που δεν είχαν καμία εργασιακή σχέση με τα ιδρύματα, 12 σε κάθε ένα εξ αυτών, με τελευταία ημερομηνία εμβολιασμού 16 Φεβρουαρίου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα άτομα αυτά έχουν φιλικές σχέσεις με ανθρώπους του ιδρύματος και οι ηλικίες τους ξεκινούν από 40-45 ετών.

«Ξέχασαν» να εμβολιάσουν  παιδιά με ειδικές ανάγκες

Και ενώ οι υπεύθυνοι αναφέρουν ότι η σειρά παρακάμφθηκε λόγω του ότι δεν υπήρχε κόσμος να διατεθούν τα εμβόλια και θα έπρεπε να πεταχτούν, το νέο στοιχείο στην υπόθεση είναι ότι παιδιά με ειδικές ανάγκες ήταν στα ιδρύματα τις ημέρες του εμβολιασμού και έκαναν μάθημα.

Οι μητέρες των παιδιών αυτών έλαβαν μήνυμα στις 3 Φεβρουαρίου ότι στις 16 του μηνός θα μπορούσαν να κάνουν την πρώτη δόση, και στις 9 του μήνα έλαβαν ακυρωτικό mail, λόγω του ότι ήταν μεγάλος ο αριθμός των εμβολίων που είχε προγραμματιστεί για εκείνη την ημέρα.

Στις συγκεκριμένες δομές είχαμε 60 κρούσματα και 25 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους.

Τι λένε οι γονείς

Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησε η Ολυμπία Κόρδα πρόεδρος του συλλόγου των ανθρώπων που είναι σε αυτά τα ιδρύματα.

«Το κακό είναι ότι εγώ σαν πρόεδρος και σαν μητέρα εχτές πάλι καλά που είδα την εκπομπή σας και κατάλαβα τι έγινε. Αυτοί μας είπαν ότι θα μας στείλουν έγγραφο για το πότε θα κάνουμε τα εμβόλια, που είναι γύρω στα 50, και ότι θα μας ενημερώσει ο ΕΟΔΥ. Δε γνωρίζω αν έκαναν πάνω από 24 άτομα το εμβόλιο, εκτός σειράς. Αυτή θα ήταν η πρώτη δόση του εμβολίου για αυτά τα παιδιά. Οι γονείς δεν τα φέρνουν τα παιδιά καθόλου στο κέντρο ημέρας γιατί φοβούνται. Και παρακαλούν να κάνουν το εμβόλιο. Στις 16 του μηνός που ήταν να γίνει το εμβόλιο και το ακύρωσαν, πήραμε ένα έγγραφο, αλλά δε γράφει ημερομηνία», είπε η κ. Κόρδα.

«Έστω αυτά τα πέντε παιδιά που θέλουν οι γονείς τους να εμβολιαστούν, ήταν εκεί την ώρα την ώρα του εμβολιασμού. Κάποιοι είναι στο σπίτι και περιμένουν πώς και πώς γιατί φοβούνται. Αν τους έπαιρναν τηλέφωνο θα είχαν πάει οι άνθρωποι. Μας είπαν ότι επειδή ο ΕΟΔΥ είχε πολλά εμβόλια για τις 16 του μήνα, θα τα κάνει σε άλλη ημερομηνία για την οποία θα ενημερωθούμε», συνέχισε η ίδια.

«Δεν μπορεί να συγκρίνουμε ένα παιδί με βαριά αναπηρία, με έναν γέροντα. Ένα παιδί με ειδικές ανάγκες ξέρει μόνο το πρόγραμμά του. Ο Παύλος, ο γιος μου, με τραβούσε να βγει έξω, γιατί δεν καταλαβαίνει την κατάσταση»,  εξήγησε η κ. Κόρδα.