Η πρώτη συναυλία μόνο για εμβολιασμένους είναι γεγονός. Στη μουσική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Ισραήλ και ίσως αποτελέσει πρότυπο για τη «νέα κανονικότητα» μπορούσαν να παραβρεθούν μόνο όσοι είχαν αποδεδειγμένα λάβει εμβόλιο κατά της COVID-19.

Η υπαίθρια συναυλία που πραγματοποιήθηκε στο Τελ Αβίβ την Τετάρτη ήταν η πρώτη εκδήλωση ενός προγράμματος που στοχεύει στην σταδιακή επανεκκίνηση των πολιτιστικών εκδηλώσεων στη χώρα, περιορίζοντας τη συμμετοχή σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί ή έχουν αποκτήσει ανοσία μετά την έκθεσή τους στο ιό.

Οι παρευρισκόμενοι ήταν υποχρεωμένοι να επιδείξουν το «πράσινο διαβατήριο» ένα πιστοποιημένο από την κυβέρνηση έγγραφο που αποδείκνυε ότι είχαν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου περισσότερο από μία εβδομάδα πριν από την εκδήλωση ή ότι είχαν αναρρώσει από την COVID-19 και θεωρητικά είχαν αποκτήσει ανοσία.

Τα συγκεκριμένα διαβατήρια ισχύουν για έξι μήνες μετά τον πλήρη εμβολιασμό.

«Παρέχει προστασία, αλλά και μια αίσθηση άνεσης το να μπορείς να καθίσεις ανάμεσα σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί», δήλωσε ο Ντόρον Ζίχερ, ένας συνταξιούχος επιχειρηματίας, ενώ περίμενε την εμφάνιση της Ισραηλινής τραγουδίστριας Νουρίτ Γκαλρόν το σούρουπο στο πάρκο Γιαρκόν.

«Μετά από ένα χρόνο παραμονής στο σπίτι, σε ένα απομονωμένο περιβάλλον, είναι υπέροχο να βγαίνεις και να βιώνεις δημόσιες εκδηλώσεις και δραστηριότητες».

Το Ισραήλ ξεκίνησε το πρόγραμμα με τα «πράσινα διαβατήρια» το περασμένο Σαββατοκύριακο όταν άνοιξε ξανά την οικονομία του. Σχεδόν οι μισοί Ισραηλινοί έχουν λάβει την πρώτη από τις δύο απαιτούμενες δόσεις του εμβολίου.

Τα γυμναστήρια, οι πισίνες, τα θέατρα και τα ξενοδοχεία είναι ανοιχτά μόνο για τους κατόχους των «διαβατηρίων». Στο εσωτερικό των χώρων επιβάλλονται αυστηροί κανόνες όσον αφορά στην πληρότητα και την τήρηση των απαραίτητων αποστάσεων.

Τέτοιου είδους προγράμματα είναι πιθανό να υιοθετηθούν και από άλλες χώρες που επιθυμούν να ανοίξουν ξανά τις επιχειρήσεις, όταν και οι δικοί τους πληθυσμοί υποβληθούν σε μαζικό εμβολιασμό.