Η αρχική σκέψη ήταν να εορτασθεί με λαμπρότητα, με δοξολογίες, παρελάσεις και με διάφορες εορταστικές εκδηλώσεις, η επέτειος της 25ης Μαρτίου, η οποία συνέπιπτε με την επέτειο για τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση. Είχαν προγραμματίσει να προσκαλέσουν στην Αθήνα τούς ηγέτες των τριών χωρών που συνέβαλαν στην ίδρυση του ελληνικού κράτους. Ητοι, τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και από τη Βρετανία, αφού η βασίλισσα Ελισάβετ δεν θέλησε ποτέ να επισκεφθεί την Ελλάδα, αποφάσισαν να προσκαλέσουν τον διάδοχο του θρόνου, τον πρίγκιπα της Ουαλίας Κάρολο. Ολα αυτά βεβαίως με την ελπίδα ότι ο επιδημιολογικός δείκτης θα ήταν ανεκτός εκείνη την ημέρα και ότι η διασπορά του κορωνοϊού θα είχε περιοριστεί. Αλλωστε υπήρχε πάντοτε και η ελπίδα των εμβολιασμών, η ελπίδα της λεγόμενης ανοσίας της αγέλης που θα έδινε ένα μεγάλο μέρος της ζωής μας πίσω.

Εχουν προγραμματίσει σπουδαίες εκδηλώσεις εκείνη την ημέρα όλοι οι δήμοι και όλοι οι φορείς σε όλη την Ελλάδα. Ακόμα και τα εγκαίνια της Εθνικής Πινακοθήκης έχουν προγραμματιστεί να γίνουν εκείνη την ημέρα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ούτε καν η προγραμματισμένη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ θα εμπόδιζε τον Πρωθυπουργό να παρακολουθήσει την παρέλαση και να εγκαινιάσει την Εθνική Πινακοθήκη. Μετά (κατά τις πρώτες απογευματινές ώρες) θα έπαιρνε το πρωθυπουργικό Εμπραέρ για τις Βρυξέλλες, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπου θα συζητηθεί και θέμα της Τουρκίας.

Ισως για πολλούς, αυτό το παρατεταμένο σκληρό lockdown στην Αττική να έγινε και για έναν άλλο επιπρόσθετο λόγο. Να περιοριστεί η διασπορά των κρουσμάτων, να ανασάνει το σύστημα υγείας, να αδειάσουν κλίνες από τις ΜΕΘ, ώστε να μπορεί να γίνει η παρέλαση και βεβαίως να ξανανοίξουν τα σχολεία.

Η πρόταση της Δεκέλειας

Παρέλαση όμως με ποιους και πού; Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος είχαν προτείνει εναλλακτική λύση για τη διοργάνωση της παρέλασης. Εισηγήθηκαν ότι εάν γινόταν στο Σύνταγμα δεν θα μπορούσαν να απαγορεύσουν στον κόσμο να την παρακολουθήσει, ακόμα και εάν τοποθετούσαν κάγκελα παντού. Σκέφτηκαν επίσης ότι ίσως τα κρούσματα να μην είχαν έως στις 25 Μαρτίου μειωθεί και ότι πρέπει πάση θυσία να αποφευχθεί ο συνωστισμός. Ετσι πρότειναν να γίνει η παρέλαση στον αχανή διάδρομο του στρατιωτικού αεροδρομίου Δεκέλειας, εκεί όπου προσγειώνονται και απογειώνονται τα C-130, τα πυροσβεστικά, τα ελικόπτερα Σούπερ Πούμα, αλλά και τα τρία κυβερνητικά αεροπλάνα (τα δύο Εμπραέρ και το ένα Gulfstream).

Το σχέδιο ήταν πλήρες. Θα στήνονταν στο αεροδρόμιο εξέδρες (μόνον για επισήμους, ήτοι για την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό και τους ξένους ηγέτες), δεν θα υπήρχε κόσμος, θα υπήρχε όμως πλήρης τηλεοπτική κάλυψη και θα γινόταν έτσι με ασφάλεια και τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας η παρέλαση για την 25η Μαρτίου.

Το σχέδιο όμως αυτό απερρίφθη, ενώ κυβερνητικοί κύκλοι άφηναν να εννοηθεί ότι η παρέλαση θα γίνει στο Σύνταγμα, εκεί όπου γινόταν πάντοτε. Εάν όμως τελικά πραγματοποιηθεί. Διότι έως τώρα ουδείς γνωρίζει εάν θα πραγματοποιηθεί λόγω του κορωνοϊού. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να υπάρξουν από τώρα οι προετοιμασίες. Τα 200 χρόνια από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης είναι αυτά, θα πρέπει να εορτασθούν με κάθε λαμπρότητα.

Το τηλεφώνημα στον Κάρολο

Ετσι ο Πρωθυπουργός τηλεφώνησε στον πρίγκιπα Κάρολο και τον προσκάλεσε. Ο Κάρολος δεν ήταν άλλωστε η πρώτη φορά που θα ερχόταν στην χώρα μας. Ηρθε ξανά και το 2018 μαζί με τη δούκισσα της Κορνουάλης Καμίλα Πάρκερ. Αποδέχτηκε την πρόσκληση μετά χαράς, εάν βεβαίως το επιτρέψουν οι επιδημιολογικές συνθήκες και όχι όπως ο πρόεδρος Πούτιν που όταν ρωτήθηκε από ρώσους δημοσιογράφους εάν θα έρθει στην Ελλάδα για τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση (υπενθυμίζοντάς του και τον Καποδίστρια) απάντησε με ένα κοφτό «όχι» και σταμάτησε την κάθε συζήτηση.

Ο πρίγκιπας Κάρολος όμως είναι διαφορετικός. Πέραν του ότι κατέχει ένα σπάνιο ρεκόρ, αφού είναι ο μακροβιότερος διάδοχος του βρετανικού θρόνου, έχοντας λάβει τον τίτλο του «Εν αναμονή βασιλιά» στην ηλικία των τριών ετών, έχει ισχυρούς δεσμούς με τη χώρα μας.

Η ΓΑΛΛΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ. Στους εορτασμούς έχει προσκληθεί και ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ή εάν αυτός δεν μπορεί να έρθει (λόγω Συνόδου Κορυφής) θα στείλει κάποιον υψηλόβαθμο να τον εκπροσωπήσει. Εχουν προγραμματιστεί άλλωστε εκείνη την ημέρα πτήσεις πάνω από την Αθήνα μαχητικών Rafale της Armée de l’Air καθώς και αμερικανικών F-15 που θα παίρνουν μέρος σε ασκήσεις στην Κρήτη με ελληνικά μαχητικά.