Η αντίστροφη μέτρηση σχετικά με τις τελικές αποφάσεις της κυβερνητικής πλειοψηφίας ως προς την διαχείριση της υπόθεσης Καλογρίτσα, έχει ξεκινήσει και πολύ σύντομα θα γίνουν γνωστές. Η νομική αξιολόγηση του υλικού έχει ολοκληρωθεί, τα νομικά και πολιτικά δεδομένα έχουν εξεταστεί και όλα έχουν τεθεί σε γνώση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Με βάση την αποτίμηση του περιεχομένου της δικογραφίας που έχει διαβιβαστεί στην Βουλή, θεωρείται, σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της ΝΔ που είναι σε θέση να γνωρίζουν τα στοιχεία που περιλαμβάνονται σε αυτήν, ότι «δύσκολα μπορεί να μην γίνει προανακριτική επιτροπή», προκειμένου να διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παππά αναφορικά με όσα του προσάπτει ο επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας για τον ρόλο που διαδραμάτισε στην διαδικασία χορήγησης των τηλεοπτικών αδειών το 2016 με στόχο η τότε κυβέρνηση να αποκτήσει το δικό της «ΣΥΡΙΖΑ channel».

Στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα που υπάρχει και βάσει της οποίας τα στοιχεία κρίνονται επαρκέστατα προκειμένου να οδηγηθεί η Βουλή σε διερεύνηση της υπόθεσης, ήρθε να προστεθεί και η πρόσφατη δήλωση από του βήματος της Βουλής του υφυπουργού στον πρωθυπουργό Θοδωρή Λιβάνιου, η οποία κρίθηκε ως προαναγγελία προανακριτικής επιτροπής. Στη ΝΔ θεωρούν ότι από την ενδελεχή εξέταση του περιεχομένου της δικογραφίας αποτυπώνεται η διαδρομή του χρήματος των 3 εκατ. ευρώ που δόθηκαν από τον Όμιλο CCC με διαμεσολάβηση Παππά, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η πλευρά Καλογρίτσα, για την εγγυητική επιστολή συμμετοχής του τελευταίου στον διαγωνισμό για τις άδειες.

ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ. Η άποψη που φαίνεται ότι κυριαρχεί είναι ότι η υπόθεση «έχει σοβαρό έρεισμα προς έρευνα». Σε περίπτωση που προκριθεί η λύση της προανακριτικής επιτροπής, κάτι που πολλοί στην ΝΔ θεωρούν περίπου ως «μονόδρομο» και λόγω του κινδύνου της παραγραφής τυχόν αδικημάτων, αναμένεται να βρεθούν στο μικροσκόπιο συγκεκριμένα αδικήματα όπως η παρακώλυση συναγωνισμού, όσον αφορά τον διαγωνισμό και τους όρους συμμετοχής που ίσχυσε για τα υπόλοιπα επιχειρηματικά σχήματα που έλαβαν μέρος σε αυτόν, αλλά και η δωροληψία πολιτικού προσώπου καθώς ο Παππάς εμφανίζεται από τον Καλογρίτσα να μεσολαβούσε για μεταφορές χρημάτων -υπάρχει η νομική άποψη ότι το αδίκημα της δωροδοκίας, που είναι κακούργημα, μπορεί να θεωρηθεί ότι τελέστηκε ακόμα και αν τα χρήματα δεν πήγαν στο πολιτικό πρόσωπο αλλά σε τρίτον.