Ακόμη μία παραλλαγή του κοροναϊού και μάλιστα με ανησυχητικό αριθμό μεταλλάξεων εντοπίστηκε στη Βρετανία.

Γνωστή εφεξής με τον κωδικό Β1525, ευθύνεται ήδη για 32 κρούσματα εντός του Ηνωμένου Βασιλείου, εκ των οποίων τα πρώτα εμφανίστηκαν τον Δεκέμβριο, ταυτόχρονα με τον εντοπισμό έτερων στη Νιγηρία.

Σύμφωνα δε με έκθεση ερευνητών του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, το νέο στέλεχος έχει πλέον εξαπλωθεί σε τουλάχιστον άλλες 10 χώρες, μεταξύ αυτών στη Δανία, στις ΗΠΑ και στην Αυστραλία.

Όπως αναφέρουν, η εν λόγω παραλλαγή παρουσιάζει ομοιότητες με το γονιδίωμα της έτερης βρετανικής παραλλαγής «του Κεντ», του B117, και περιέχει διάφορες μεταλλάξεις, συμπεριλαμβανομένης της Ε4848Κ στην πρωτεϊνική ακίδα: το «όχημα» λίγο-πολύ του κοροναϊού, για να προσβάλει τα κύτταρα του ανθρώπινου οργανισμού.

Πρόκειται για την ίδια μετάλλαξη, που εντοπίζεται στο νοτιοαφρικανικό και στο βραζιλιάνικο στέλεχος του Covid-19 και η οποία εκτιμάται ότι βοηθά τον ιό να ανθίσταται στην αντεπίθεση των αντισωμάτων. Κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα υφιστάμενων εμβολίων…

«Δεν γνωρίζουμε ακόμη πόσο θα εξαπλωθεί αυτή η [νέα] παραλλαγή», επισημαίνει στη βρετανική εφημερίδα Guardian o Δρ. Σάιμον Κλαρκ, αναπληρωτής καθηγητής Κυτταρικής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ. Εάν όμως είναι ευρεία η εξάπλωσή της, παρατηρεί, «μπορεί να υποτεθεί πως η ανοσία από οποιοδήποτε εμβόλιο ή προηγούμενη λοίμωξη θα αμβλυνθεί».

Προς το παρόν, τονίζει, μένει να αποσαφηνιστεί ο βαθμός μεταδοτικότητας και θνησιμότητας της παραλλαγής Β1525. Σε κάθε περίπτωση, Βρετανοί ειδικοί –όπως ο Ράβι Γκούπτα, καθηγητής Κλινικής Μικροβιολογίας στο πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ- τονίζουν ότι το νέο στέλεχος θα πρέπει εφεξής να βρεθεί και αυτό στο επίκεντρο των διαγνωστικών τεστ.