Στον «πάγο» έως το τέλος του έτους θα παραμείνουν τα φορολογικά χρέη της καραντίνας, (που ανέρχονται συνολικά σε €1 δισ.) των οποίων η πληρωμή είχε ανασταλεί έως τις 30 Απριλίου, ενώ διπλασιάζονται οι δόσεις σταδιακής εξόφλησής τους από τον Ιανουάριο του 2022, φτάνοντας ακόμα και τις 48. Με το «πάγωμα» για άλλους 8 μήνες των οφειλών που γεννήθηκαν από τον Μάρτιο του 2020 με το ξέσπασμα της πανδημίας και με τη νέα βελτιωμένη ρύθμιση επαγγελματίες, επιχειρήσεις και νοικοκυριά που πλήττονται από την υγειονομική κρίση παίρνουν βαθιά ανάσα ρευστότητας. Θα έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τα χρέη τους είτε σε 24 άτοκες δόσεις είτε σε 48 μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο 2,5%. Την επέκταση της αναστολής πληρωμών φορολογικών υποχρεώσεων καθώς και των δόσεων ρυθμισμένων οφειλών που λήγουν στα τέλη Φεβρουαρίου ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Ειδικότερα:

Για οφειλές βεβαιωμένες στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (ΔΟΥ) και τα Ελεγκτικά Κέντρα που δεν τελούν σε καθεστώς ρύθμισης και για τις οποίες έχουν χορηγηθεί αναστολή είσπραξης και παράταση καταβολής έως τις 30 Απριλίου 2021, η περίοδος αναστολής είσπραξης παρατείνεται περαιτέρω μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021. Οι συγκεκριμένες οφειλές μετά τη λήξη της παράτασης (31/12/2021) θα μπορούν να ενταχθούν σε πρόγραμμα ρύθμισης τμηματικής καταβολής, το οποίο θα προβλέπει επιλογή μεταξύ 24 άτοκων δόσεων ή 48 δόσεων με επιτόκιο ύψους 2,5%. Η πρώτη δόση της ρύθμισης αυτής θα καταβληθεί έως την 31η Ιανουαρίου του 2022 και οι υπόλοιπες την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών.

Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, παρατείνεται η καταβολή και αναστέλλεται η είσπραξη της δόσης του μηνός Φεβρουαρίου ρυθμισμένων στη φορολογική διοίκηση οφειλών για τις επιχειρήσεις που ανήκουν στους άμεσα πληττόμενους κλάδους, καθώς και για τους εργαζομένους των επιχειρήσεων αυτών των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή. Η πληρωμή της δόσης αυτής θα προστεθεί στο τέλος της αρχικής ρύθμισης. Η λίστα των άμεσα πληττόμενων ΚΑΔ είναι η ίδια που ίσχυσε για αναστολή ρυθμισμένων οφειλών κατά τον μήνα Ιανουάριο 2021. Για τις δόσεις των ρυθμισμένων οφειλών προς τη φορολογική διοίκηση για τις οποίες έχει χορηγηθεί παράταση καταβολής και αναστολή είσπραξης κατά τους μήνες Μάρτιο έως Ιούνιο 2020 και Νοέμβριο 2020 έως Ιανουάριο 2021, έχει προβλεφθεί ότι θα καταβληθούν στο τέλος των τρεχουσών ρυθμίσεων.

«Με τις παραπάνω παρεμβάσεις, η κυβέρνηση, για άλλη μια φορά, αποδεικνύει έμπρακτα ότι αντιμετωπίζει υπεύθυνα και ολοκληρωμένα, με κοινωνική ευαισθησία, δικαιοσύνη και μέριμνα για τη διατήρηση της αναγκαίας κουλτούρας πληρωμών, το ζήτημα των οφειλών προς τη φορολογική διοίκηση» δήλωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από