Άγνωστος χάκερ εισέβαλε στα συστήματα μονάδας επεξεργασίας νερού στη Φλόριντα και προσπάθησε να δηλητηριάσει το απόθεμα με καυστικό νάτριο.

Ευτυχώς η απόπειρα έγινε αντιληπτή από εργαζόμενο που κοιτούσε την οθόνη όταν ο εισβολέας κατέλαβε τον έλεγχο του υπολογιστή, ανακοίνωσαν οι αρχές της πόλης Όλντσμαν, με πληθυσμό 15.000 κατοίκων.

Όπως ανέφερε ο σερίφης της κομητείας Πινέλας, Μπομπ Γκουαλτιέρι, το περιστατικό ερευνάται από το FBI και τη Μυστική Υπηρεσία, χωρίς όμως να είναι γνωστό αν η κυβερνοεπίθεση προήλθε από το έδαφος των ΗΠΑ ή όχι.

Ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής της Φλόροντα Μάρκο Ρούμπιο δήλωσε πως η υπόθεση πρέπει να ερευνηθεί ως ζήτημα εθνικής ασφάλειας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Tampa Bay Times, εργαζόμενος του εργοστασίου αντιλήφθηκε στις 8 το πρωί της περασμένης Παρασκευής ότι κάποιος είχε συνδεθεί από απόσταση στα συστήματα ελέγχου της εγκατάστασης. Αρχικά υπέθεσε ότι επρόκειτο για τον προϊστάμενό του.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο ίδιος υπάλληλος παρακολουθούσε έντρομος την οθόνη καθώς ο χάκερ κινούσε τον δείκτη του ποντικιού. Ο εισβολέας ερεύνησε το σύστημα για τρία με πέντε λεπτά και μετά ανέβασε τη συγκέντρωση του καυστικού νατρίου στο νερό από τα 100 μέρη ανά εκατομμύριο στα 11.100 ppm.

Ο υπάλληλος έσπευσε να επαναφέρει τα κανονικά επίπεδα και οι κάτοικοι του Όλντσμαν δεν κινδύνευσαν, διαβεβαίωσε ο σερίφης.

Το καυστικό νάτριο χρησιμοποιείται σε μικρές ποσότητες στις μονάδες επεξεργασίας νερού για την εξισορρόπηση του pH.

Βασικό συστατικό των προϊόντων απόφραξης σωλήνων, το καυστικό νάτριο, γνωστό και ως υδροξείδιο του νατρίου, είναι ισχυρό διαβρωτικό.

Μπορεί να προκαλέσει χημικά εγκαύματα στο δέρμα και είναι δυνητικά θανατηφόρο σε περίπτωση κατάποσης.

Για λόγους ασφάλειας οι υπεύθυνοι της εγκατάστασης απενεργοποίησαν προσωρινά τη δυνατότητα σύνδεσης από απόστασης, η οποία χρησιμοποιείται κανονικά για την επίλυση τυχόν προβλημάτων.