Τέλος και το click away για τα καταστήματα στην Αττική από την Πέμπτη. Μέχρι τουλάχιστον τις 28 Φεβρουαρίου, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, το λιανεμπόριο αναστέλλει τη λειτουργία του στην πρωτεύουσα, στο πλαίσιο των μέτρων για περαιτέρω αποτροπή της εξάπλωσης του κοροναϊού.

Μόνος τρόπος να πραγματοποιηθούν οι αγορές είναι με τη μέθοδο της ηλεκτρονικής αγοράς και παραλαβής μέσω delivery, όπως ακριβώς συνέβη και στο lockdown του Μαρτίου.

Υπενθυμίζεται, ότι πρώτα τα καταστήματα άνοιξαν χωρίς ραντεβού, με την προσέλευση να γίνεται βάσει των τετραγωνικών του εκάστοτε καταστήματος. Στη συνέχεια «γνωρίσαμε» τη μέθοδο του click inside (για καταστήματα ρούχων, υποδημάτων και βιβλιοπωλεία) όπου μπορούσαμε να μπαίνουμε στο κατάστημα με ραντεβού, ενώ στη συνέχεια επιστρέψαμε στο click away, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για το άνοιγμα των καταστημάτων την περίοδο των Χριστουγέννων και οι αγορές γίνονταν μέσω διαδικτύου και η παραλαβή πραγματοποιούνταν στην πόρτα του καταστήματος.

Πλέον τα καταστήματα κλείνουν εντελώς, μέχρι την 28η Φεβρουαρίου με την ελπίδα την 29η να μπορέσουν να ανοίξουν, έστω και μόνο με τη μέθοδο του click away.

Παράλληλα, κλείνουν τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής.

«Δεν υπάρχει οικονομία χωρίς υγεία»

Στο διάγγελμα του, όπου ανακοίνωσε το lockdown στην Αττική, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε χαρακτηριστικά: «Γνωρίζω τι σημαίνουν όλα αυτά για την οικονομία. Για τον έμπορο που κρατά κλειστό το μαγαζί του και τον επαγγελματία που αφήνει τη δουλειά του. Για τον εργαζόμενο, αλλά και για τον άνεργο. Θα ξαναπώ, ωστόσο, ότι δεν υπάρχει οικονομία χωρίς υγεία. Ούτε καλοί πελάτες χωρίς υγιείς πολίτες. Άλλωστε, μία προσπάθεια δύο εβδομάδων τώρα, μπορεί να φέρει νωρίτερα το πλήρες άνοιγμα της αγοράς».

«Και όσο διαρκεί η κρίση, η Πολιτεία θα συνεχίσει να στηρίζει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Όπως ήδη το δρομολογεί με τον μηδενισμό του ενοικίου επιχειρήσεων που θα παραμείνουν κλειστές και τον Μάρτιο αλλά και την παράταση του μειωμένου ΦΠΑ σε συγκεκριμένα αγαθά. Με την 6η και την 7η επιστρεπτέα προκαταβολή και την χρηματοδοτούμενη αναστολή εργασίας. Αλλά και με την παράταση των επιδομάτων ανεργίας και την αναστολή οφειλών προς Δημόσιο και Ταμεία» κατέληξε.