O κύβος ερρίφθη. Η Επιτροπή αποφάσισε το μεσημέρι της Τρίτης η Αττική να μπει σε σκληρό lockdown, που θα θυμίζει τα όσα ζήσαμε τον Μάρτιο.

Η έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου αλλά και η συνεδρίαση των ειδικών που ολοκληρώθηκε αποφάνθηκαν «λουκέτο» στην Πρωτεύουσα, για να περιοριστεί η εξάπλωση της φονικής πανδημίας.

Οι επιστήμονες της χώρας μας χρειάστηκαν λιγότερη από μια ώρα για να αποφασίσουν ότι η Αττική πρέπει να περάσει σε αυστηρό lockdown, τύπου Μαρτίου. Εντός της ημέρας η ίδια η κυβέρνηση θα είναι αυτή που θα ανακοινώσει πότε θα εφαρμοστούν τα νέα και πόσο θα διαρκέσουν. Τα σενάρια κάνουν λόγο για αυστηρή καραντίνα μέχρι την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου και μετά επανεξέταση των στοιχείων.

Ενδεχομένως τα μέτρα να ισχύσουν από το πρωί της Τετάρτης ή της Πέμπτης, κάτι που θα διευκρινιστεί τις επόμενες ώρες.

Νωρίτερα το in.gr είχε γράψει:

«Το πρώτο σενάριο κάνει λόγο για αυστηρό lockdown περιορισμένης χρονικής διάρκειας, π.χ. 10 ημερών, κι εφόσον βεβαίως τα επιδημιολογικά στοιχεία το επιτρέψουν να επανέλθουμε σε μια καλύτερη κατάσταση.

Αυτό σημαίνει ότι οι αποφάσεις που θα ανακοινωθούν σήμερα να κρατήσουν για ένα χρονικό διάστημα, π.χ. μέχρι το τέλος της άλλης εβδομάδας, στις 21 Φεβρουαρίου δηλαδή. Στη συνέχεια, αν η πανδημία έχει υποχωρήσει και τα νοσοκομεία δεν δέχονται μεγάλη πίεση, θα επιστρέψουμε στη σημερινή κατάσταση. Δηλαδή με ανοικτά σχολεία, click away στα καταστήματα, απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9.30 το βράδυ τις καθημερινές και από τις 6 το απόγευμα τα Σαββατοκύριακα».

Αναγκαίο κακό

Έτσι λοιπόν, λίγες μόλις μέρες αφότου τέθηκε σε εφαρμογή η τελευταία δέσμη μέτρων η κυβέρνηση αναγκάζεται να λάβει ακόμα πιο αυστηρά μέτρα, προκειμένου να αποφευχθεί η περαιτέρω πίεση στο σύστημα υγείας.

Συγκεκριμένα, αναμένεται να κλείσουν καταστήματα, τα οποία δεν θα λειτουργούν ούτε με τη μέθοδο του click away, αλλά και τα σχολεία, τα οποία πριν από λίγες μέρες άνοιξαν.

Σύμφωνα, δε, με τις πληροφορίες αν και ακόμα τίποτα δεν είναι επίσημο, οι επιστήμονες προκρίνουν την Πέμπτη ως μέρα εφαρμογής των μέτρων και το πιθανότερο είναι πως θα διαρκέσει για 14 ημέρες.

Υπενθυμίζεται ότι σε περίπτωση lockdown σούπερ μάρκετ, φαρμακεία, ηλεκτρονικά καταστήματα και υπό προϋποθέσεις, τα καταστήματα οπτικών/βαρηκοΐας θα μείνουν ανοικτά αλλά θα πωλούν μόνο είδη πρώτης ανάγκης.

Κανονικά θα λειτουργήσουν τα «delivery» και τα «take away».

Οι αριθμοί του Τσιόδρα που «τρόμαξαν» το Μαξίμου

Το έναυσμα για να σημάνει συναγερμός στο Μέγαρο Μαξίμου έδωσε η έκτακτη επιδημιολογική αναφορά που κατέθεσε χθες στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

Σύμφωνα με την έκθεση Τσιόδρα η πληρότητα σε κλίνες ΜΕΘ στην Περιφερειακή Ενότητα Αττικής ανέρχεται πλέον στο 70% και εντοπίζεται μεγάλη αύξηση στις εισαγωγές σε απλές κλίνες ΜΕΘ στα μεγάλα νοσοκομεία αναφοράς της Αθήνας, όπως στο “Σωτηρία”, τον “Ευαγγελισμό” και το Γενικό Κρατικό Αθηνών “Γ.Γεννηματάς”.

Αύξηση της τάξης του 11% υπάρχει και στα κρούσματα ηλικιών έως 9 ετών, γεγονός το οποίο θα σημάνει πιθανότατα την επιστροφή των Δημοτικών στην τηλεκπαίδευση.

Στα στοιχεία που παρέθεσε ο υπουργός υγείας, Β. Κικίλιας στο Open, ανέφερε: «Σύμφωνα με το ΕΚΑΒ 6/2 είχαμε 231 διασωληνώσεις, 7/2 245, 8/2 260. Δηλαδή, 15 την ημέρα παραπάνω, οι 10 εξ αυτών στην Αττική, που σημαίνει ότι μια μονάδα ΜΕΘ την καταλαμβάνουμε σε μια μέρα».

«Πιστεύω πως έτσι όπως εξελίσσονται τα στοιχεία και τα νούμερα, θα πρέπει να δούμε πώς θα αντιδράσουμε στην Αττική», είπε ο ίδιος και σημείωσε πως ο ένας μετά τον άλλο δήμο έχουν αυξητική τάση».