Ερωτήματα προς την κυβέρνηση για αν είναι σε θέση να εγγυηθεί ότι δεν θα υπάρξει μελλοντικά εκτεταμένο και πιο επικίνδυνο μπλακ άουτ για την Αθήνα ή άλλες περιοχές της χώρας θέτει το ΚΙΝΑΛ με αφορμή τη χτεσινοβραδινή φωτιά στο ΚΥΤ του Ασπρόπυργου.

Μάρτυρες συνεχών διακοπών

«Τα τελευταία 3 χρόνια, είμαστε συνεχώς μάρτυρες διακοπών ρεύματος σε περιοχές της Αθήνας και της περιφέρειας λόγω βλαβών στο σύστημα μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας» αναφέρουν σε κοινή τους δήλωση ο τομεάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοτος του ΚΙΝΑΛ Γιώργος Αρβανιτίδης και ο Χάρης Δούκας, γραμματέας του Τομέα Ενέργειας του ΚΙΝΑΛ.

Επισημαίνουν δε ότι τίποτα δεν έχει γίνει εδώ και 3 χρόνια για να αντιμετωπιστούν προβλήματα όπως «αστοχίες υλικών, για πεπαλαιωμένο εξοπλισμό που χρίζει αντικατάστασης, για ανυπαρξία ελέγχων, συντήρησης των δικτύων και υποστελέχωση».

Τρία χρόνια δεν γίνεται τίποτα

Αναλυτικά η κοινή δήλωση των Γιώργου Αρβανιτίδη και Χάρη Δούκα έχει ως εξής:

«Με τις εκτεταμένες διακοπές ρεύματος (οι οποίες έφτασαν σε ορισμένες περιοχές και την 1 ½ ώρα) που σημειώθηκαν γύρω στις 11 το βράδυ της Κυριακής σε πολλές περιοχές της Αττικής (κυρίως Πειραιά, Αθήνα και Δυτικά Προάστια) και της Πελοποννήσου, επηρεάστηκαν πάνω από 1 εκατ. πολίτες και το πολύ σοβαρό πρόβλημα των δικτύων που έχουμε πολλές φορές τονίσει, ήρθε ξανά στο προσκήνιο.

»Τα τελευταία 3 χρόνια, είμαστε συνεχώς μάρτυρες διακοπών ρεύματος σε περιοχές της Αθήνας και της περιφέρειας λόγω βλαβών στο σύστημα μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.

»Εδώ και 3 χρόνια ακούμε και συζητάμε για αστοχίες υλικών, για πεπαλαιωμένο εξοπλισμό που χρίζει αντικατάστασης, για ανυπαρξία ελέγχων, συντήρησης των δικτύων και υποστελέχωση.

»Τρία χρόνια τώρα, το Κίνημα Αλλαγής τονίζει συνεχώς την κρισιμότητα της κατάστασης.

»Τι έχει γίνει αλήθεια στο διάστημα της διακυβέρνησης της ΝΔ; ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ.

Πρωτοφανούς συχνότητας, έντασης και διάρκειας βλάβη

»Με αφορμή λοιπόν και την νέα, πρωτοφανούς συχνότητας, έντασης και διάρκειας βλάβη, ρωτάμε τα ακόλουθα και περιμένουμε άμεσα την απάντηση της Κυβέρνησης και του ΑΔΜΗΕ:

»Που οφείλεται η φωτιά στο τόσο νευραλγικό για την ηλεκτροδότηση Αττικής και Πελοποννήσου ΚΥΤ Κουμουνδούρου;

»Ποια είναι η παρούσα κατάσταση και ποια η διάρκεια ζωής του τεχνολογικού εξοπλισμού του ΚΥΤ Κουμουνδούρου;

»Γιατί ενώ ο ίδιος ο ΑΔΜΗΕ αναγνωρίζει (στο δεκαετές πρόγραμμα που δημοσιεύθηκε πριν έναν μήνα) ότι επιβάλλεται η ανακατασκευή του ΚΥΤ Κουμουνδούρου επειδή όλοι οι διακόπτες των αυτομετασχηματιστών πρέπει να αντικατασταθούν, δεν έχει προχωρήσει με διαδικασία κατεπείγοντος αυτή την ανακατασκευή αλλά την αφήνει για το 2024;

»Υπήρχε χθες στο νευραλγικό ΚΥΤ Κουμουνδούρου το απαραίτητο προσωπικό για να αποτρέψει / διαχειριστεί την βλάβη ;

»Ποια μέσα προστασίας (π.χ. διαφορική προστασία ζυγών) δεν λειτούργησαν και για ποιο λόγο είχαμε τόσο εκτεταμένη διακοπή ρεύματος;

»Γιατί έχει αργήσει τόσα χρόνια να ολοκληρωθεί ο ανατολικός διάδρομος (400 kV) ΚΥΤ Μεγαλόπολης – ΚΥΤ Κουμουδούρου, ώστε να έχουμε επαυξημένη ασφάλεια και ενίσχυση των διασυνδέσεων;

»Είστε σε θέση να εγγυηθείτε ότι δεν θα υπάρξει κίνδυνος για ένα νέο εκτεταμένο και πιο επικίνδυνο blackout για την Αθήνα ή άλλες περιοχές της χώρας και ποια επιπλέον μέτρα προτίθεστε να λάβετε ώστε να μην συμβεί κάτι τέτοιο;»