Την ώρα που η πορεία της πανδημίας έχει ανοδική τροχιά με τα κρούσματα των μεταλλαγμένων στελεχών του ιού να αυξάνονται στη χώρα, στο τραπέζι των ειδικών και της κυβέρνησης βρίσκονται μία σειρά από νέα μέτρα για την ανάσχεση του κοροναϊού.

Στο θέμα αναφέρθηκε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστολία Πελώνη η οποία στη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών υπογράμμισε ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο να μπει «κόφτης» στα SMS:

«Η κατάσταση αξιολογείται ανά πάσα στιγμή. Τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση θα πρέπει να είναι και εφαρμόσιμα» δήλωσε με νόημα η κ. Πελώνη.

Η κ. Πελώνη ρωτήθηκε ακόμη πιο συγκεκριμένα, αν δηλαδή θα απαγορευτεί η μετακίνηση από δήμο σε δήμο για αγορές και άθληση, επαναλαμβάνοντας ότι τα δεδομένα αξιολογούνται από κυβέρνηση και ειδικούς. «Τα μέτρα πέρα από τη σκοπιμότητα θα πρέπει να είναι και πρακτικά εφαρμόσιμα» δήλωσε.

Τα σενάρια για τον κόφτη στα SMS

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στον Ant1 είχε ερωτηθεί και αυτός εάν σκέφτονται στην κυβέρνηση να μπει κόφτης στα SMS.

Ερωτηθείς για τα σενάρια που φέρουν την κυβέρνηση να σκέφτεται να βάλει «κόφτη» στις μετακινήσεις μέσω SMS και ιδίως στους κωδικούς 2 και 6, που αφορούν τις αγορές και την άθληση, είπε ότι όντως αυτό το σενάριο υπάρχει στο τραπέζι, αλλά ο ίδιος είναι αντίθετος και το θεωρεί πρακτικά ανεφάρμοστο.

Τέλος και σε ότι αφορά την απαγόρευση της κυκλοφορίας μετά τις 18:00 το Σαββατοκύριακο, παρατήρησε ότι έφερε μεγάλα προβλήματα στη λειτουργία των σούπερ μάρκετ, όπου παρατηρήθηκαν ουρές και πρέπει να δούμε το πρόβλημα, το οποίο θα ενταθεί σε περίπτωση που δεν λειτουργήσουν και οι λαϊκές αγορές το Σάββατο. 

Έχουν εμβολιαστεί 400.000 άτομα

Η κ. Πελώνη στη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών αναφέρθηκε και στους εμβολιασμούς στη χώρα.

«Ο εμβολιασμός στη χώρα συνεχίζεται ομαλά και σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει περίπου 400.000 εμβολιασμοί. Μερική διαφοροποίηση θα υπάρξει σε ό,τι αφορά το εμβόλιο της AstraZeneca.

Ύστερα από απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, το συγκεκριμένο εμβόλιο θα χρησιμοποιηθεί -όπως και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης- στις ηλικίες 18 έως 64. Σύμφωνα με την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ο λόγος για τον οποίο ο εμβολιασμός περιορίζεται, προς το παρόν, στα άτομα ηλικίας 18 έως 64 ετών, είναι ότι δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή δεδομένα από κλινικές δοκιμές για τις ηλικίες 65 ετών και άνω. Τα δεδομένα αυτά αναμένονται μέσα στις επόμενες μέρες».

Σημείωσε ακόμη, πως  δίπλα στο σύστημα εμβολιασμού που «τρέχει» αυτή τη στιγμή και στο οποίο εμβολιάζονται οι συμπολίτες μας 80 ετών και άνω, θα αναπτυχθεί ένα δεύτερο σύστημα με νέες εμβολιαστικές γραμμές, το οποίο θα αφορά τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της Astra Zeneca και την ομάδα των 60-64 ετών.

Οι εμβολιασμοί αυτοί με το νέο εμβόλιο αναμένεται να ξεκινήσουν περί τα μέσα Φεβρουαρίου. Ενώ σύντομα θα ανοίξει και η ηλικιακή ομάδα 75-79».

Τρομάζουν οι μεταλλάξεις τους ειδικούς

Την ίδια στιγμή, φόβοι ότι η ολοένα και μεγαλύτερη εμφάνιση των μεταλλαγμένων στελεχών του ιού θα προκαλέσουν έκρηξη της διασποράς του ιού , εκφράζουν οι ειδικοί χτυπώντας «καμπανάκια» για το επόμενο διάστημα για το οποίο προβλέπουν επιβάρυνση των επιδημιολογικών δεδομένων.

Η αύξηση των διασωληνωμένων που καταγράφηκε χθες, οι περισσότερες εισαγωγές σε νοσοκομεία, αλλά και εμφάνιση 167 νέων μεταλλαγμένων κρουσμάτων, είναι τρία από τα σημάδια που δείχνουν ότι η πανδημία μπορεί να ξεφύγει το επόμενο διάστημα. 

Πιθανές πιο σοβαρές μεταλλάξεις

Την ανησυχία του επιστημονικού κόσμου για τις μεταλλάξεις του κοροναϊού εξέφρασε το πρωί  ο λοιμωξιολόγος και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Μάριος Λαζανάς σημειώνοντας ότι ότι είναι πιθανό να εμφανιστούν κι άλλες μεταλλάξεις, πολύ πιο σοβαρές.

«Μας ανησυχούν οι μεταλλάξεις, αλλά ήταν αναμενόμενο. Όταν έχουμε μια επιδημία από ιούς, είναι αναμενόμενο ότι θα υπάρχουν μεταλλάξεις, όπως συμβαίνει με όλους τους ιούς. Με τον ιό της γρίπης έχουμε συνέχεια μεταλλάξεις. Και πολλές φορές και το εμβόλιο που γίνεται κατά τη διάρκεια του έτους με τα στελέχη που κυκλοφορούσαν την προηγούμενη χρονιά, βλέπουμε το εμβόλιο να μην είναι αποτελεσματικό. Έτσι συμβαίνει και με τον κοροναϊό και θα έχουμε κι άλλες μεταλλάξεις στην πορεία που ενδεχομένως θα είναι και πολύ πιο σοβαρές», ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Παρά τη λήψη νέων μέτρων την προηγούμενη Παρασκευή, οι ειδικοί θεωρούν πιθανό ότι θα ληφθούν και άλλα μέτρα εάν το απαιτήσουν τα επιδημιολογικά στοιχεία.

Αναφορικά με το επόμενο βήμα για την αναχαίτιση της διασποράς του ιού, όπως τόνισε ο κ. Λαζανάς θα είναι περαιτέρω περιορισμοί, κάτι βέβαια που δεν επιθυμεί η Επιτροπή. «Έχουμε χάσει τον ύπνο μας. Είναι σωστές οι αποφάσεις οι οποίες προτείνουμε; Πρέπει να προασπίσουμε τη δημόσια υγεία. Τα νοσοκομεία έχουν αρχίσει ήδη να κατακλύζονται από ασθενείς με κοροναϊό και μετά θα αρχίσουν να γεμίζουν και οι ΜΕΘ», συμπλήρωσε.