Για το νέο πρωτοποριακό βήμα στη χειρουργική αντιμετώπιση της καλοήθους υπερπλασίας προστάτη και τα πλεονεκτήματα για τον πάσχοντα, μας μιλά ο Γεώργιος Κυριάκου, MD, PhD, FEBU, Ουρολόγος, Διδακτικό μέλος IRCAD/EITS Ιατρικής Σχολής Στρασβούργου, Διευθυντής Κέντρου Ελάχιστα Επεμβατικής Ουρολογίας, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών.

Τι είναι η υπερπλασία του προστάτη;

Γεώργιος Κυριάκου

Η υπερπλασία του προστάτη είναι μία συχνή καλοήθης πάθηση που προκαλεί προβλήματα στην ούρηση και αφορά, περίπου, το 40% των ανδρών σε ηλικίες άνω των 60 ετών. Το ποσοστό αυτό αυξάνεται βαθμιαία με το γήρας, ενώ η αιτία δημιουργίας της πάθησης είναι άγνωστη. Ενδεχομένως, να αποτελεί μέρος της διαδικασίας γήρανσης και να οφείλεται σε ορμονικούς λόγους, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι καρκίνος ούτε αυξάνει τις πιθανότητες για ανάπτυξή του.

Ποια είναι τα συμπτώματα & πώς εμφανίζονται;

Ο προστάτης βρίσκεται στο σημείο που ξεκινά η ουρήθρα από την κύστη και την οποία περιβάλλει, ενώ οι σπερματοδόχες κύστεις ακουμπούν στο πίσω τοίχωμα αυτής και ενώνονται ανατομικά, αλλά και λειτουργικά με αυτόν. Η φυσιολογική πορεία ανάπτυξης του προστάτη ξεκινά στην αρχή της εφηβείας, οπότε διπλασιάζεται σε μέγεθος. Η αύξηση του μεγέθους του προστάτη μπορεί να πιέζει την ουρήθρα, αλλά και την κύστη, προκαλώντας διαταραχές στην ούρηση, μεταξύ των οποίων νυχτουρία, συχνουρία, επιτακτική ούρηση, ακράτεια, αδυναμία ούρησης (επίσχεση ούρων), αργή ή καθυστερημένη έναρξή της ή ατελής κένωση της κύστης (κατακράτηση ούρων). Ωστόσο, οι περισσότεροι ασθενείς είναι ασυμπτωματικοί ή ήπια συμπτωματικοί.

Ποιες είναι οι τυχόν επιπλοκές που δημιουργούνται από την υπερπλασία του προστάτη;

Η δημιουργία λίθων στην κύστη αποτελεί επιπλοκή της υπερτροφίας του προστάτη και σπανιότερα άλλων ανωμαλιών. Μια άλλη επιπλοκή είναι τα εκκολπώματα της ουροδόχου κύστεως (δηλαδή η δημιουργία εσωτερικών κηλών στο βλεννογόνο της ουροδόχου κύστης), για τα οποία ευθύνεται συνήθως η απόφραξη στην ουρήθρα από τον υπερπλαστικό προστάτη. Η ύπαρξή τους στην κύστη αποτελεί εστία μικροβίων και οδηγεί σε χρόνια φλεγμονή του βλεννογόνου. Τα αθεράπευτα εκκολπώματα ενδεχομένως σπάνια να προκαλέσουν καρκινογένεση του κυστικού επιθηλίου.

Ποιες είναι οι τρόποι διάγνωσης;

Η διάγνωση της υπερπλασίας του προστάτη τίθεται μετά τη λήψη του ιστορικού και της υφιστάμενης συμπτωματολογίας, κυρίως με δακτυλική εξέταση, αιματολογικό, ουροομετρικό, υπερηχογραφικό ή και κυστεοσκοπικό έλεγχο.

HoLEP: Το νέο πρωτοποριακό βήμα στην χειρουργική αντιμετώπιση καλοήθους υπερπλασίας προστάτη

Η αντιμετώπιση της καλοήθους υπερπλασίας προστάτη με τη νέα τεχνική βασίζεται στη χρήση χαμηλότερης έντασης holmium laser. Η συγκεκριμένη τεχνική εκπυρηνίζει τον καλοήθη υπερτροφικό ιστό του προστάτη, φτάνοντας μέχρι την κάψα αυτού, άρα πραγματοποιείται ριζικότερη αφαίρεση. Επιπρόσθετα, λόγω της ριζικότητας της επέμβασης, η μέθοδος δύναται να αντιμετωπίσει μεγάλους προστάτες, ακόμα και μεγαλύτερους των 150 gr, που έως τώρα, αντιμετωπίζονται με άλλες χειρουργικές μεθόδους.

Ποια είναι τα οφέλη για τον ασθενή;

Τα οφέλη που προκύπτουν από την εφαρμογή της μεθόδου HoLEP είναι πολλαπλά. Μεταξύ άλλων, παρουσιάζει ελάχιστες μετεγχειρητικές ενοχλήσεις, για πολύ περιορισμένο χρονικό διάστημα, προσφέρει σύντομη αφαίρεση του καθετήρα (σε λιγότερο από 24 ώρες), ενώ ο ασθενής λαμβάνει εξιτήριο εντός 24ώρου, έχοντας άμεση επαναδραστηριοποίηση στην καθημερινότητα του. Κυρίως, όμως, αποτελεί μία σχεδόν αναίμακτη τεχνική, ακόμη και για μεγαλύτερους προστάτες (ιδανικό για ασθενείς που δεν πρέπει να διακόψουν αντιπηκτικά), αποτελώντας μία από τις ασφαλέστερες τεχνικές με εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά επιπλοκών.

Εξειδίκευση και Οργανωμένες Νοσοκομειακές δομές:

Η καθημερινή ενημέρωση για νέες τεχνολογίες και υλικά, σε συνδυασμό με τις συνεχείς επενδύσεις του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών σε βιοϊατρικό εξοπλισμό, μας επιτρέπει να διαθέτουμε στα νοσοκομεία του Ομίλου, την τελευταία λέξη της σύγχρονης αντιμετώπισης για τις παθήσεις του ουροποιητικού συστήματος. Παράλληλα, και μέσα από τον υψηλό βαθμό εμπειρίας και εξειδίκευσης της Ομάδας μας, ιδίως στις νέες τεχνικές όπως η HoLEP, που απαιτούν μεγάλη καμπύλη εκμάθησης,  είμαστε σε θέση να προσφέρουμε την πλέον εξατομικευμένη, ακίνδυνη και ελάχιστα επεμβατική λύση για κάθε περίπτωση παθολογίας του προστάτη (υπερπλασία ή καρκίνο), όσο σύμπλοκη κι αν είναι.

Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι ακόμη και στη δύσκολη περίοδο που βιώνουμε, δε θα πρέπει να παραμελούμε, ποτέ, την υγεία μας. Στον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών, πέραν της παροχής υπηρεσιών υγείας υψηλού επιπέδου, κορυφαία προτεραιότητα παραμένει η ασφάλεια των ασθενών, του προσωπικού και των ιατρών του. Για το σκοπό αυτό, εφαρμόζονται πλήρως τα αυστηρά μέτρα και πρωτόκολλα εισαγωγής και παραμονής που έχουν θεσπιστεί, συμπεριλαμβανομένης της υποχρεωτικής  διενέργειας μοριακού ελέγχου για τον ιό, όλων των ασθενών και των συνοδών τους.

Για περισσότερα ιατρικά νέα πατήστε εδώ