Την απόσυρση του νομοσχεδίου για τα πανεπιστήμια και την ίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας ζήτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής τονίζοντας -κατά την παρέμβασή του στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής όπου ξεκίνησε η συζήτηση του νομοσχεδίου Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη- ότι το απορρίπτει σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα.

Το απορρίπτει η κοινωνία

«Η κυβέρνηση ξεπερνά κάθε όριο προκλητικότητας καθώς μέσα στην πανδημία, με τα Πανεπιστήμια κλειστά εδώ και ένα χρόνο, και με τα σχολεία να ανοιγοκλείνουν η κυβέρνηση φέρνει στη Βουλή ένα νομοσχέδιο που εισάγει πολύ μεγάλες αλλαγές σε όλο το εύρος της Εκπαίδευσης και στις πανελλαδικές και στα Πανεπιστήμια, ένα νομοσχέδιο που απορρίπτουν στο σύνολό τους φοιτητές, μαθητές, γονείς, οι πανεπιστημιακοί, ολόκληρη η κοινωνία» σημείωσε ο κ. Δελής.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ σχολιάζοντας το περιεχόμενο του νομοσχεδίου των υπουργείων Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη ανέφερε ότι βασικές επιδιώξεις της ίδρυσης από την κυβέρνησης της ΝΔ της πανεπιστημιακής αστυνομίας είναι η περιφρούρηση της επιχειρηματικής λειτουργίας των Πανεπιστημίων και η κατασταλτική αντιμετώπιση της οργανωμένης συλλογικής αμφισβήτησης του «Πανεπιστημίου-ανώνυμη εταιρεία» και κάθε αγωνιστικής διεκδίκησης των φοιτητών για ολοκληρωμένες σπουδές, είναι οι βασικές επιδιώξεις της πανεπιστημιακής αστυνομίας που ιδρύει η κυβέρνηση της ΝΔ.

Ν’ ανοίξουν οι σχολές

Παράλληλα ο Γιάννης Δελής επανέλαβε το αίτημα του ΚΚΕ,  και του φοιτητικού κινήματος για απόσυρση του νομοσχεδίου, για άνοιγμα των σχολών με τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την προστασία της ζωής φοιτητών και εκπαιδευτικών.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι κρατά κλειστά εδώ και ένα χρόνο τα Πανεπιστήμια ενώ ανοίγει την αγορά και τα εμπορικά κέντρα, που ισχυρίζεται ότι ο κορονοϊός κολλάει μόνο στα συλλαλητήρια αλλά όχι στα σχολικά τμήματα των 25 και 27 μαθητών, κολλάει στις συναθροίσεις άνω των 100 ατόμων, τις οποίες και απαγορεύει, αλλά όχι στα βαγόνια του μετρό και στα εργοστάσια όπου συνωστίζονται εργάτες χωρίς μέτρα προστασίας με ευθύνη της εργοδοσίας.

Η ένταση της καταστολής, από την κυβέρνηση της ΝΔ, σε συνέχεια της ανάλογης πολιτικής από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει σχέση με την αντιμετώπιση των υπαρκτών προβλημάτων στη λειτουργία των Πανεπιστημίων επισήμανε.

Συστηματική συκοφάντηση των πανεπιστημίων

Υπενθύμισε ότι και ο νόμος για το άσυλο, που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ, το 2019, είχε προωθεί με το ίδιο πρόσχημα, της ανομίας στα Πανεπιστήμια την οποία και δεν αντιμετώπισε, όπως διαπιστώνουμε σήμερα. Το πρόσχημα της προβοκατόρικης δράσης των γνωστών – αγνώστων προβάλλεται χρόνια και αξιοποιείται σε βάρος του φοιτητικού κινήματος όπως και η συστηματική συκοφάντηση των Πανεπιστημίων ως άντρα εγκληματικότητας, επισήμανε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά τις αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής, με την ελάχιστη βάση εισαγωγής, ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι δυσκολεύει τα παιδιά κυρίως των λαϊκών οικογενειών να εισέρχονται στα Πανεπιστήμια και στην ουσία η ρύθμιση αυτή ρίχνει κι άλλο νερό στο μύλο της κατηγοριοποίησης των σχολών αλλά και της συζήτησης για νέο τοπίο στις πανεπιστημιακές σχολές που πρέπει να ενισχυθεί με ιδιωτικά κολέγια, ΙΕΚ κ.ά. πιο συνδεδεμένα με τις ανάγκες της αγοράς, όπως καθορίζουν οι κατευθύνσεις της ΕΕ και υπηρετούν πιστά οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Εχθρικοί νόμοι θα μείνουν στα χαρτιά

Είναι φανερό, κατέληξε ο Γ. Δελής, πως η κυβέρνηση φουλάρει τις μηχανές της αντιλαϊκής πολιτικής, ψηφίζοντας εχθρικούς νόμους για τον λαό, ο οποίος έχει δικαίωμα -και θα το κάνει- να αγωνιστεί για να μείνουν όλοι αυτοί οι νόμοι στα χαρτιά.