Οταν οι ερευνητές ξεκινούν να μελετούν μία υπόθεση οδηγούνται σε αβέβαια μονοπάτια. Η περίπτωση της κολχικίνης δεν διαφέρει και ίσως ποτέ να μην αποκαλυπτόταν ότι αποτελεί ένα «κρυφό χαρτί» στον πόλεμο κατά του SARS-CoV-2 εάν δεν έμπαινε στο μικροσκόπιο έμπειρων επιστημόνων με ειδίκευση στην καρδιολογία που γνωρίζουν τις «ιδιότητες» της παλιάς αυτής δραστικής ουσίας.

«Η επιστημονική ομάδα, με επικεφαλής τον καθηγητή Καρδιολογίας ΕΚΠΑ, Σπυρίδωνα Δευτεραίο και εποπτεύοντα τον ομότιμο καθηγητή Καρδιολογίας ΕΚΠΑ, Χριστόδουλο Στεφανάδη, έχει διεξάγει πολλές μελέτες τη τελευταία δεκαετία σε μία σειρά νόσων που σχετίζονται με την καρδιά, όπως είναι η κολπική μαρμαρυγή και το έμφραγμα του μυοκαρδίου», εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο Γεράσιμος Σιάσος, καθηγητής Καρδιολογίας, αντιπρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και ένας εκ των κύριων ερευνητών της μελέτης «GRECCO-19».

Και συνεχίζει: «Οταν ξεκίνησε η πανδημία παρατηρήθηκε πως αρκετοί ασθενείς που διασωληνώνονταν ή κατέληγαν είχαν υποκείμενη νόσο της καρδιάς. Επίσης είδαμε ότι 60% αυτών που εισάγονται στις ΜΕΘ είχαν ενεργή μυοκαρδική βλάβη. Και τρίτον διαπιστώθηκε ότι ο ιός αυτός προξενεί μία καλπάζουσα φλεγμονή που χτυπάει όλα τα ζωτικά όργανα, από τους πνεύμονες έως την καρδιά (γνωστή και ως «καταιγίδα κυτταροκινών»). Ολα τα παραπάνω μας οδήγησαν στη σκέψη ότι εάν χορηγήσουμε ένα αντιφλεγμονώδες φάρμακο με αποδεδειγμένη καρδιοπροστασία πιθανόν να αποφεύγονταν οι επιπλοκές της λοίμωξης Covid-19».

Η ελληνική έρευνα ξεκίνησε τον περασμένο Απρίλιο και περίπου τρεις μήνες μετά τα ενθαρρυντικά αποτελέσματά της δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση «JAMA Network Open». Ειδικότερα, η μελέτη που σχεδιάστηκε και εκπονήθηκε από το ΕΚΠΑ σε συνεργασία με ερευνητικές ομάδες της Ιταλίας (Humanitas Clinical and Research Hospital), της Ισπανίας (Hospital Universitario La Fe) και των ΗΠΑ (Yale University, Mount Sinai University) έφερε στο φως τα ευεργετικά αποτελέσματα της κολχικίνης σε νοσηλευόμενους με Covid-19.

«Ηταν η πρώτη μελέτη παγκοσμίως που εστίαζε στη δράση της κολχικίνης έναντι του ιού SARS-CoV-2», υπογραμμίζει ο κ. Σιάσος, διευκρινίζοντας πως εκείνη την περίοδο οι περισσότεροι «επένδυαν» στην εύρεση αντιιικής αγωγής. Τη ν«GRECCO-19» ακολούθησαν μελέτες από την Ιταλία, τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία ενώ μια αντίστοιχη μεγάλη έρευνα («RECOVERY»)  διεξάγεται στο Ηνωμένο Βασίλειο σε τουλάχιστον 175 κέντρα.

Γεράσιμος Σιάσος, καθηγητής Καρδιολογίας

Τα ευρήματα των ελλήνων επιστημόνων επιβεβαιώθηκαν μόλις το περασμένο Σάββατο από τα αποτελέσματα της μελέτης που διεξήχθη στον Καναδά, σε  δείγμα 4.488 εξω-νοσοκομειακών ασθενών. Είναι σημαντικό, δε, να σημειωθεί ότι στηδιπλά-τυφλή, τυχαιοποιημένη κλινική μελέτη, που οργανώθηκε από το Καρδιολογικό Ινστιτούτο του Μόντρεαλ («COLCORONA») συμμετείχε και η Ελλάδα, συμβάλλοντας στις επιστημονικές εξελίξεις.

Μικρές δόσεις

Μια ακόμη ιδιαίτερα σημαντική λεπτομέρεια που είχαν παρατηρήσει οι έλληνες ειδικοί έπειτα από την πολυετή έρευνά τους σχετικά με τη δράση της κολχικίνης είναι ότι «δρα αποτελεσματικά σε μικρές δόσεις και συνεπώς δεν έχει ανεπιθύμητες ενέργειες συγκριτικά με άλλα αντιφλεγμονώδη φάρμακα», τονίζει από την πλευρά του ο  αναπληρωτής καθηγητής στην Καρδιολογική Κλινική  του ΑΠΘ, Γιώργος Γιαννόπουλος.

Ειδικότερα και σύμφωνα με τον ίδιο, όταν χορηγείται σε υψηλότερες δόσεις πιθανόν να προκαλέσει διάρροιες, ναυτία εμέτους, όμως στην περίπτωση των ασθενών με λοίμωξη  Covid-19 δεν απαιτείται μεγάλη δοσολογία. «Και μπορεί να μοιάζει περίεργο που οι μελέτες αυτές δεν ξεκίνησαν σε πνευμονολογικά ή λοιμωξιολογικά κέντρα -από επιστήμονες με μάχιμη ειδικότητα εν μέσω πανδημίας – όμως οι καρδιολόγοι ήταν εκείνοι που είχαν τη συγκεκριμένη εμπειρία», προσθέτει ο κ. Γιαννόπουλος που δεν ξεχνά να τονίσει ότι στην Ελλάδα πρέπει να ξεπεραστούν εμπόδια όπως είναι η γραφειοκρατία, ώστε να δοθεί μεγαλύτερη ώθηση στην εγχώρια ερευνητική «μηχανή».

«Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που προσφέρουμε σε όλο τον κόσμο την πρώτη από του στόματος φαρμακευτική αγωγή, η οποία μπορεί να έχει σημαντικό αποτέλεσμα στην παγκόσμια υγεία και να αποτρέψει της επιπλοκές της νόσου Covid-19 σε εκατομμύρια ασθενείς» δήλωνε την Κυριακή ο  Dr. Jean-Claude Tardif, καθηγητής-διευθυντής του Καρδιολογικού Ινστιτούτου του Μόντρεαλ και επικεφαλής της μελέτης «COLCORONA».

Μάλιστα, είχε ήδη πληροφορηθεί ότι στην Ελλάδα εντάχθηκε με ταχύτατους ρυθμούς η κολχικίνη στο θεραπευτικό πρωτόκολλο για ασθενείς που αναρρώνουν στο σπίτι τους, με τον ίδιο να υπογραμμίζει ότι οι αποφάσεις αυτές «προσφέρουν ελπίδα στους πολίτες».