Μπορεί τα επιδημιολογικά στοιχεία στη χώρα να εμφανίζονται σταθερά τις τελευταίες ημέρες, γεμίζοντας με αισιοδοξία τους ειδικούς, ωστόσο η Αττική συνεχίζει να προβληματίζει.

Οι αναλύσεις από τα λύματα της Αθήνας δείχνουν ότι στο ιικό φορτίο, υπάρχει μια σταθερότητα, καθώς είναι στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη εβδομάδα.

«Δεν υπάρχει αύξηση αλλά δεν υπάρχει και μείωση, αυτό θα πρέπει να μας ανησυχεί καθώς αν δούμε απότομη αύξηση όπως συνέβη τον Οκτώβριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, μπορεί η κατάσταση να ξεφύγει», προειδοποίησε ο καθηγητής αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ Νίκος Θωμαϊδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Όπως είπε: «Αυτό που μπορούμε να δούμε από τα λύματα είναι ότι πάνω από τους μίσους των κρουσμάτων, θα πρέπει να είναι ασυμπτωματικιοί. Εμείς κάνουμε υπολογισμό προβλεπόμενων φορέων. Αυτός ο επιπολασμός που μπορούμε να  υπολογίσουμε είναι ότι περίπου στην Αττική, έχουμε 20.000 φορείς».

Όπως ανέφερε ο καθηγητής από τη στιγμή που κάποιος μολυνθείς μπορεί να δώσεις ίχνος στο αποχετευτικό σύστημα μέσα σε λίγες ώρες ή το πολύ μέχρι 2 μέρες, αρά τα ευρήματα απεικονίζουν τι γίνεται περίπου την ίδια στιγμή.

Παράλληλα διευκρίνισε ότι στη μετρήσεις του δικτύου, δεν καλύπτεται όλος ο πληθυσμός της Αττική, αλλά περίπου 3,8 με 4 εκατομμύρια κάτοικοι.

Ανησυχία Σύψα για την Αττική

Την ανησυχία του για την Αττική εξέφρασε από την πλευρά του λοιμωξιολόγος και μέλος της Επιτροπής του υπουργείου Υγείας Νίκος Σύψας.

«Είμαστε σε μια σταθεροποίηση της επιδημίας στην Ελλάδα με την έννοια ότι δεν έχουμε αύξηση των κρουσμάτων. Το πρόβλημα είναι ότι αυτή τη στιγμή έχουμε πάνω από 5000 ενεργά κρούσματα και στην Αττική είναι τα μισά».

«Έχουμε συνθήκες υψηλής υγειονομικής επιφυλακής στο κέντρο της Αθήνας» πρόσθεσε, ενώ όπως τόνισε χρειάζεται μια προσοχή από όσους κατεβαίνουν για ψώνια στην Ερμού γιατί όπου υπάρχει μεγάλη κινητικότητα, υπάρχει και διασπορά.

«Δεν τελειώσαμε…»

«Δεν τελειώσαμε, δεν χαλαρώσαμε, πρέπει να προσέχουμε είναι το μήνυμα που θέλω να δώσω στον κόσμο. Είναι ακόμη εδώ η πανδημία, πρέπει να περιμένουμε δύο μήνες ακόμα. Αν περάσουμε και τον Μάρτιο θα μπορέσουμε να κάνουμε πράγματα με ασφάλεια. Δεν έχει περάσει ο κίνδυνος» περιέγραψε. «Εφόσον όλα είναι καλά, την επόμενη Παρασκευή θα δούμε ποιο θα είναι το επόμενο άνοιγμα. Αφήνουμε ένα περιθώριο δύο εβδομάδων μεταξύ κάθε ανοίγματος για να δούμε τα στοιχεία» συμπλήρωσε.

Οι φόβοι για τρίτο κύμα

Ο κ. Σύψας αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο ενός τρίτου κύματος του κοροναϊού στην Ελλάδα.

«Αυτές τις ημέρες ξέσπασε τρίτο βίαιο κύμα στην Ιαπωνία. Και η σταθερότητα είναι επικίνδυνη. Κανείς επιστήμονας δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο τρίτου κύματος στην Ελλάδα. Όλες οι χώρες κλείνουν και εμείς ανοίγουμε, πρέπει να το βλέπουμε αυτό και να είμαστε αισιόδοξοι. Είμαστε μια χαρά σε σχέση με άλλες χώρες που μπαίνουν τώρα σε Lockdown και αυτό είναι επίτευγμα όλων μας» δήλωσε.