Η στρατηγική των πολιτικών συμμαχιών είναι στο βασικό μενού των εσωκομματικών του ΣΥΡΙΖΑ. Απασχόλησε το τελευταίο Πολιτικό Συμβούλιο. Διαπερνά ως επίδικο τα κείμενα που έχουν κατατεθεί. Με ποιον θα πας και ποιον θα αφήσεις; Αυτό είναι το ερώτημα και αν το θέταμε ως σχηματικό και μόνον θα ήταν: Με το Κίνημα Αλλαγής ή με το ΜέΡΑ25; Ξεκαθαρίζουμε πως το ερώτημα δεν περιλαμβάνει το σκέλος «με τι κοινωνικές συμμαχίες;» (π.χ. ΕΒΕ, ανέργους, πρεκαριάτο, νεολαία, εμπόρους) που κυρίως απασχολεί το νέο διατασικό ρεύμα της Ομπρέλας αλλά και ανένταχτα στελέχη του κόμματος που βλέπουν με αγωνία τη δημοσκοπική καθήλωση του ΣΥΡΙΖΑ εδώ και μήνες.

Από χθες, πάντως, στη νέα μεγάλη εσωτερική κουβέντα του κόμματος προστέθηκε με επίσημο και δημόσιο τρόπο ένα ακόμη κείμενο στελεχών με ακόμη πιο προωθημένη θέση για τις πολιτικές συμμαχίες. Οι Σπύρος Δανέλλης, Αντώνης Λιάκος, Νίκος Μπίστης και Παναγιώτης Παναγιώτου (όλοι από την Πρωτοβουλία Γέφυρα) κατέθεσαν κείμενο συμβολής με σαφές το μήνυμα: σύγκλιση των δυνάμεων της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς. Και βέβαια με το Κίνημα Αλλαγής.

«Η αντιπαράθεση στη νεοφιλελεύθερη ατζέντα της Δεξιάς και η ανάπτυξη αριστερής πολιτικής στο αδιαπραγμάτευτο ευρωπαϊκό πλαίσιο αποτελούν επαρκή αφετηριακή βάση για την αναζήτηση κοινού προγραμματικού πλαισίου. Σε αυτό το πλαίσιο και αυτή την προοπτική η λογική των πραγμάτων και των αριθμών επιτάσσει στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και στο ΚΙΝΑΛ να γυρίσουν γρήγορα και αποφασιστικά σελίδα στις μεταξύ τους σχέσεις. Δεσμευόμαστε να πάρουμε όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες προς κάθε κατεύθυνση ώστε να υλοποιηθεί η συγκρότηση του προοδευτικού πόλου που θα διεκδικήσει τη διακυβέρνηση της χώρας», αναφέρουν στο κείμενο, μια θέση που ο Ν. Μπίστης επανέλαβε και στο πρόσφατο ΠΣ του κόμματος. Με αυτή δε, τάσσονται και τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ (Θεοχαρόπουλος, Χατζησωκράτης κ.λπ.).

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την Κίνηση Μελών δεν ακούστηκε αρνητικά η εν λόγω συμβολή. Η ομάδα των Χρήστου Σπίρτζη, Νίκου Παππά κ.λπ. (που ετοιμάζει συνδιάσκεψη την προσεχή Κυριακή) βλέπει θετικά προγραμματικές συγκλίσεις αν και τη χωρίζει άβυσσος με τη Γέφυρα στο πεδίο των εθνικών θεμάτων. Μια τέτοια σύγκλιση με διαφοροποιήσεις καλοβλέπουν και ιστορικά στελέχη όπως ο Αλέκος Φλαμπουράρης, που προσφάτως εξάλλου τοποθετήθηκε θετικά, ενώ διατηρεί διαύλους με μεσαία στελέχη του ΚΙΝΑΛ, αλλά και νεότεροι προεδρικοί όπως ο βουλευτής Κώστας Ζαχαριάδης.

Αριστερή αντιπολίτευση

Οι 53 πάλι και μεγάλο μέρος των παλιών της Ομπρέλας δεν είναι ακριβώς στην ίδια κατεύθυνση της σύγκλισης με το ΚΙΝΑΛ αν απλώς υπάρχει μια αντιδεξιά βάση συμφωνίας. Η «αριστερή αντιπολίτευση» στον ΣΥΡΙΖΑ και ένα μέρος της Ομπρέλας (διατασικό ρεύμα) θεωρεί πως προέχει το πρόγραμμα, η θεμελίωση του σχεδίου και ένα άνοιγμα κυρίως προς τα αριστερά. Για παράδειγμα, οι 53 θεωρούν πως το «μοντέλο Πολυτεχνείου», όπου τακτικά συμπορεύθηκαν οι αριστερές δυνάμεις, είναι κάτι που πρέπει να οικοδομηθεί. Οπως και οι γέφυρες με στελέχη που αποχώρησαν το 2015 από τον ΣΥΡΙΖΑ με αριστερή διαφωνία. Μπορεί ας πούμε να υπάρχει «ηλεκτρισμός» στις σχέσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου (επικεφαλής των 53) και του Γιάνη Βαρουφάκη, αλλά ευρύτερα μια σύμπραξη θα αντιμετωπιζόταν θετικά από πολλούς εκ της αριστερής τάσης της Κουμουνδούρου.

Με το αριστερό άνοιγμα προς ΜέΡΑ25 και ΚΚΕ θα τασσόταν και η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και μέρος της βάσης του κόμματος όπως αποτυπώνεται στις πρόσφατες εκλογικές τάσεις που κατέγραψε το Ινστιτούτο Πουλαντζάς (Κολτσίδα, Πουλάκης) τον Δεκέμβριο, όπου και παρατηρείται πως η μεγαλύτερη αύξηση στις μετακινήσεις ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι προς το ΜέΡΑ25. Σήμερα, με απόφαση ηγεσίας, η σύνθεση της κεντρικής γραμμής μιλάει γενικά για προοδευτική διακυβέρνηση. Εδώ χωρούν όλα και η αναμέτρηση εσωτερικά εξελίσσεται. Αν και πολλοί σημειώνουν πως απαιτείται και νεύμα από το ίδιο το ΚΙΝΑΛ ή άλλες πολιτικές δυνάμεις – κάτι που τώρα δεν υφίσταται.

«Οχι» από το ΜεΡΑ25

Πάντως χθες το ΜέΡΑ25 απάντησε αρνητικά και δεικτικά στο ενδεχόμενο συμπόρευσης με τον ΣΥΡΙΖΑ. «Πιστεύει πραγματικά η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ πως μπορεί να υπάρξει συστράτευση των προοδευτικών πολιτών με κόμματα που, από τη μία, υποστηρίζουν ότι έσωσαν την χώρα με μνημόνια ενώ, από την άλλη, αρνούνται ακόμα και να διανοηθούν ένα ΟΧΙ στην τρόικα;»