Με αυτόν τον ωραίο πολιτικό λόγο που διακρίνει αυτόν τον αψύ βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, μας κατέστη δυνατό να καταλάβουμε γιατί ο Αλέξης Τσίπρας, γιατί η Αριστερά έχασε την εξουσία.

Η μοναδική στιγμή στην ευρωπαϊκή ιστορία που ένα αμιγώς(;) αριστερό κόμμα ανήλθε στην εξουσία υποσχόμενη μεγάλες ανατροπές (ακόμη και στην Ευρώπη), ήταν το 2015 με τον ΣΥΡΙΖΑ. Το τι έκανε για να ανατρέψει τα κακώς κείμενα των παλαιών πολιτικών κομμάτων τα ξέρουμε και τα κατέγραψε η ιστορία. Αλλωστε, το να χάνεις την εξουσία μόλις σε 4,5 χρόνια από ένα κόμμα σχεδόν 50 ετών, «διεφθαρμένο», «συστημικό», «που έχει κάνει εγκλήματα», «που είναι δεξιό» κ.λπ., δεν το λες και επιτυχία της Αριστεράς.

Την τεράστια αποτυχία, λοιπόν, της Αριστεράς να κάνει τις μεγάλες ανατροπές που υποσχέθηκε, τη χρεώνονται αυτοί που τώρα καμώνονται ότι κάνουν αυτοκριτική.

Αυτοί που λένε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ηττήθηκε γιατί γ@@@@νε τη μεσαία τάξη. Και είναι προφανής ο λόγος που το κάνουν. Ποιος φταίει για την οικονομική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ; Μα φυσικά ο Ευκλείδης.

Αυτός ήταν ο στόχος του αψύ βουλευτή που γνωρίζει οικονομικά όσο κι ένα πεντάχρονο. Τον Τσακαλώτο θέλουν να χτυπήσουν, και σ’ αυτόν να φορτώσουν τα εγκληματικά λάθη που έγιναν επί ΣΥΡΙΖΑ στην οικονομία. Το μεγαλύτερο ψέμα αλλά και η μεγαλύτερη πολιτική αλητεία, δείγμα του πώς συμπεριφέρονται στους συντρόφους τους ορισμένοι… κατ’ εντολήν.

Διότι η οικονομική πολιτική που χαράχτηκε δεν ήταν αποτέλεσμα ενός ανδρός που ξύπνησε ξαφνικά και είπε «τώρα θα τσακίσουμε το λαό με φόρους και περικοπές».

Ηταν κατ’ αρχάς συλλογική απόφαση αλλά ήταν κυρίως απόφαση του Αλέξη Τσίπρα. Αυτός πρέπει να αναλάβει το βάρος της ευθύνης της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ αυτά τα 4,5 χρόνια στην εξουσία.

Είναι τουλάχιστον πολιτική δειλία να επιρρίπτεις ευθύνες στον υπουργό Οικονομικών όταν ολόκληρο το υπουργικό συμβούλιο αποφάσιζε.

Επίσης, η οικονομική πολιτική, με τα σκληρά περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν, ήταν αποτέλεσμα του Μνημονίου που υπέγραψε ο ίδιος ο Τσίπρας το καλοκαίρι του 2015.

Θα ξεχάσουμε το εξάμηνο της εγκληματικής πολιτικής που οδήγησε τη χώρα σε χρεοκοπία;

Η «Ιφιγένεια» του Τσίπρα είναι ο Ευκλείδης;

Θα ξεχάσουμε τις κλειστές τράπεζες και τις ουρές στα ΑΤΜ αλλά κάποιους να πανηγυρίζουν που πέτυχαν αυτό το… σπουδαίο επίτευγμα και κάποιους άλλους να χαίρονται που κάνουν δημοψήφισμα με κανόνες Ουγκάντας;

Θα ξεχάσουμε τις… 17 ώρες διαπραγμάτευσης του Τσίπρα που οδήγησαν στον πιο σκληρό μνημόνιο που επιβλήθηκε ποτέ, μπροστά στο οποίο το περίφημο «mail Χαρδούβελη» ήταν έκθεση ιδεών;

Ή θα ξεχάσουμε τις ουκ ολίγες φορές που επιβλήθηκαν φόροι τους οποίους δεν ζήτησαν ποτέ οι δανειστές αλλά το έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να δείξει πόσο… πιστή είναι στις εντολές της άλλοτε «μαντάμ Μέρκελ» και του πάλαι ποτέ «Ολαντρέου»;

Τα μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ

Αλλά ας πάμε και στην ουσία. Τη μεσαία τάξη π@@@@ε ο ΣΥΡΙΖΑ και γι’ αυτό έχασε τις εκλογές; Ή μήπως όλους τους Ελληνες;

Για να δούμε βασικές αποφάσεις της κυβέρνησής του για να δούμε τι τελικά πολιτική ακολούθησε:

Η αύξηση ΦΠΑ από το 23% στο 24% ποιους έπληξε; Τη μεσαία τάξη; Όπως και η μαζική μετάταξη προϊόντων και υπηρεσιών ευρείας κατανάλωσης από το μειωμένο συντελεστή 13% στο 24%; Μακαρόνια και ρύζι τρώει μόνο η μεσαία τάξη και οι πλούσιοι; Τις μεταφορές και την εστίαση ποιος τις χρησιμοποιεί;

Την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου που την κατατάσσουμε; Στα μέτρα κατά της μεσαίας τάξης μόνο;

Την άθλια έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης που αυξήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ και τη μείωση της έκπτωσης φόρου που έριξε το αφορολόγητο για μισθωτούς και συνταξιούχους ποιος την έκανε;

Πάμε και στα άλλα μέτρα:

– Αυξήθηκαν οι συντελεστές της φορολογικής κλίμακας για όλους τους φορολογούμενους με τον ανώτατο συντελεστή να αυξάνεται από το 42% στο 45%.

– Καταργήθηκε η αυτοτελής φορολόγησης του εισοδήματος από ελευθέριο επάγγελμα 26% έως 33% και πλέον το εισόδημα αυτό φορολογείται με συντελεστές που φθάνουν ακόμη και το 45%.

– Αυξήθηκαν οι φορολογικοί συντελεστές για το εισόδημα από ενοίκια. Ο συντελεστής για εισόδημα έως 12.000 αυξήθηκε από το 11% στο 15%, για εισόδημα από 12.000 έως 35.000 αυξήθηκε από το 33% στο 35% και για εισόδημα πάνω από 35.000 αυξήθηκε από το 33% στο 45%.

– Αυξήθηκε η προκαταβολή φόρου για όλους τους επαγγελματίες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από το 55% στο 100%.

– Αυξήθηκε ο φορολογικός συντελεστής των επιχειρηματικών κερδών από το 26% στο 29%.

– Αυξήθηκε ο συντελεστής φορολόγησης των μερισμάτων από το 10% στο 15%.

– Αυξήθηκε ο συντελεστής του φόρου πολυτελούς διαβίωσης από το 10% στο 13% επί του ετήσιου τεκμηρίου για τα ΙΧ άνω των 2.500 κυβικών, τις πισίνες και τα αεροσκάφη ενώ επιβλήθηκε ο φόρος και στα σκάφη αναψυχής.

– Καταργήθηκε ο μειωμένος ειδικός φόρος κατανάλωσης (ΕΦΚ) για τα οινοπνευματώδη ποτά στα Δωδεκάνησα.

– Επιβλήθηκε φόρος 10% στην συνδρομητική τηλεόραση.

– Επιβλήθηκε φόρος 5% στην σταθερή τηλεφωνία και το ίντερνετ.

– Αυξήθηκε ο ΕΦΚ στα οινοπνευματώδη ποτά και τα τσιγάρα.

– Αυξήθηκε  ο φόρος στη μπύρα.

– Επιβλήθηκε ΕΦΚ στο κρασί.

– Επιβλήθηκε ειδικός φόρος κατανάλωσης 1 ευρώ ανά 10 ml υγρού ηλεκτρονικού τσιγάρου.

– Αυξήθηκε κατά 3 λεπτά ανά λίτρο ο φόρος στην αμόλυβδη, κατά 8 λεπτά στο ντίζελ κίνησης, κατά 10 λεπτά στο υγραέριο κίνησης και κατά 5 λεπτά ανά λίτρο στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Μπήκε τέλος διανυκτέρευσης για όλα τα τουριστικά καταλύματα

-Επιβλήθηκε φόρος στις βραχυχρόνιες μισθώσεις κατοικιών (π.χ. airbnb).

– Επιβλήθηκε φόρος στον καφέ 3 ευρώ ανά κιλό για τον καβουρδισμένο, 2 ευρώ για τον μη καβουρδισμένο, 4 ευρώ για τον στιγμιαίο και τα συμπυκνώματα καφέ κ.α. Η επιβολή του φόρου εκτιμάται ότι αύξησε τη λιανική τιμή του προϊόντων έως και 10%.

– Αυξήθηκαν οι συντελεστές του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ από 0,1 έως 1% που είναι σήμερα σε έως και 1,15% αλλά ο φόρος αρχίζει να επιβάλλεται από χαμηλότερη αξία καθώς μειώνεται το αφορολόγητο από τις 300.000 στις 200.000 ευρώ.

– Αυξήθηκαν οι συντελεστές για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ στα οικόπεδα.

– Αυξήθηκε από 5 τοις χιλίοις σε 5,5 τοις χιλίοις ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ για τα νομικά πρόσωπα.

– Αυξήθηκε το φορολογούμενο εισόδημα ως παροχή σε είδος για την παροχή εταιρικών ΙΧ από τις επιχειρήσεις στους εργαζομένους τους. Το εισόδημα υπολογίζεται σε ποσοστό 80% αντί για 30% που ίσχυε επί του κόστους συντήρησης που εγγράφουν ως δαπάνη οι επιχειρήσεις στα βιβλία τους.

Ατελείωτος ο κατάλογος των φόρων του… πρώτου αριστερού κόμματος που ανήλθε στην εξουσία.

Όπως ατελείωτος είναι και ο κατάλογος των εγκληματικών θεσμικών… παρεκτροπών του ΣΥΡΙΖΑ.

Από την αθλιότητα του δήθεν δημοκρατικού δημοψηφίσματος, μέχρι το δικαστικό παρακράτος, την προσπάθεια φίμωσης του τύπου, το στήσιμο υποθέσεων σε βάρος πολιτικών αντιπάλων, τα σκάνδαλα με κολλητούς και φίλους.

Πολύ αργά για δάκρυα, λοιπόν, στον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά και για λάθος δάκρυα. Πούλησαν την ελπίδα που ερχόταν με το άρμα του λαϊκισμού το 2015.

Και την πουλούσαν κάθε ημέρα επί 4,5 χρόνια. Ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε ξανά στην εξουσία το… παλαιό πολιτικό σύστημα. Μην κλαίνε τώρα σαν απατημένες μωρές παρθένες.