Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι σεισμολόγοι για τους σεισμούς των τελευταίων ωρών στη Ναύπακτο.

Υπενθυμίζεται πως σεισμική δόνηση μεγέθους 4,7 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 00:09 με επίκεντρο 16 χιλιόμετρα βόρεια του Αιγίου και ελάχιστα δευτερόλεπτα αργότερα σημειώθηκε ο δεύτερος, μεγέθους 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με ελαφρώς μετατοπισμένο επίκεντρο.

Για την επικινδυνότητα των σεισμών μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο καθηγητής Διαχείρισης φυσικών καταστροφών του πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμιος Λέκκας.

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, το μέγεθος των σεισμών δεν είναι ανησυχητικό, καθώς η περιοχή δε βγάζει μεγάλη σεισμούς. Ωστόσο, αναμένονται σεισμοί μικρότερου μεγέθους, οι οποίοι δεν αποτελούν κίνδυνο.

Ο  διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Ακης Τσελέντης, σε ανάρτησή του, υπογραμμίζει ότι «η περιοχή ήταν από καιρό διεγερμένη και όπως σας είχα πει αναμέναμε να μας δώσει κάποιο μικρό σεισμό πιστεύω όλα να εξελιχθούν φυσιολογικά».

Ακολουθεί η ανάρτηση του Ακη Τσελέντη:

«Εκ μέρους των φορέων συγκρότησης του Ενιαίου Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοινώνει ότι σήμερα, στις 00:09 ώρα Ελλάδος, το σεισμολογικό δίκτυο κατέγραψε Ασθενή σεισμική δόνηση με μέγεθος 4.7 στην κλίμακα Richter. Ο σεισμός έγινε σε απόσταση 153 χλμ. ΔΒΔ της Αθήνας.
Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 16 χλμ. Β του Αιγίου.
ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟΥ:
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟ ΠΛΑΤΟΣ: 38.3949 Βόρεια
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟ ΜΗΚΟΣ: 22.0482 Ανατολικά
Έγινε κοντά στο Μαραθιά και η περιοχή ήταν από καιρό διεγερμένη και όπως σας είχα πει αναμέναμε να μας δώσει κάποιο μικρό σεισμό πιστεύω όλα να εξελιχθούν φυσιολογικά».

Ανακοίνωση Σεισμού της 13/01/2021
Εκ μέρους των φορέων συγκρότησης του Ενιαίου Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, το…

Δημοσιεύτηκε από Akis Tselentis στις Τρίτη, 12 Ιανουαρίου 2021

Από την πλευρά του ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Γεράσιμος Χουλιάρας τόνισε ότι «παρακολουθούμε την εξέλιξη του σεισμού σε 24ωρη βάση και δεν έχουμε διαπιστώσει κάτι ανησυχητικό».

Ανέφερε πως πρόκειται για περιοχή με υψηλή σεισμικότητα, που έχει τον υψηλότερο ρυθμό ελαστικής παραμόρφωσης στον ευρωπαϊκό χώρο.

«Δηλαδή, ο Κορινθιακός κόλπος ανοίγει με ένα ρυθμό της 1,5 εκατοστό τον χρόνο περίπου και για αυτό ακριβώς τον λόγο έχουμε μια έντονη σεισμική δραστηριότητα. Ο τελευταίος καταστροφικός σεισμός ήταν το 1995 με επίκεντρο στο Γαλαξίδι. Τέτοιες μικροσεισμικές δραστηριότητες είναι συνηθισμένες για την περιοχή. Ξεκινούν, διαρκούν μερικές εβδομάδες και σταματούν, χωρίς να δημιουργήσουν κάποιο μεγάλο σεισμό. Ο μεγαλύτερος σεισμός τα τελευταία χρόνια ήταν της τάξεως 5,2 R και έγινε το 2010».

Αναφορικά με την καταπόνηση των κτιρίων ο κ. Χουλιάρας μιλώντας στην ΕΡΤ, σημείωσε ότι τέτοιες σεισμικές ακολουθίες που διαρκούν αρκετές εβδομάδες δημιουργούν σοβαρότατα προβλήματα υγείας στις παλιές κατοικίες.

«Χρειάζεται μια μέριμνα, να γίνουν έλεγχοι, κυρίως σε παλαιές κατοικίες για να δούμε ακριβώς την καταπόνηση που έχουν πάθει τις τελευταίες εβδομάδες. Μίλησα με τον υφυπουργό Νίκο Χαρδαλιά και γνωρίζω ότι μέριμνα υπάρχει και ότι θα διεξαχθούν έλεγχοι για την κατάσταση των κτιρίων» κατέληξε.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από