Έντονες αντιδράσεις συνεχίζει να προκαλεί στον ιατρικό κόσμο της χώρας η πρόσφατη δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη σχετικά με τους θανάτους από κοροναϊό εκτός ΜΕΘ ότι δεν οφειλόταν στην πληρότητα των κλινών αλλά στην απόφαση των γιατρών για το ποιος ασθενής θα εισαχθεί και ποιος όχι σε ΜΕΘ.

Συγκάλυψη και αποποίηση εγκληματικών ευθυνών

Αύριο Δευτέρα αναμένεται η απάντηση της ΕΙΝΑΠ, η οποία χαρακτηρίζει απαράδεκτη τη δήλωση του κ. Κοντοζαμάνη. Μάλιστα σύμφωνα με τη δήλωση του γραμματέα της ΟΕΝΓΕ Παναγιώτη Παπανικολάου η Ένωση των γιατρών του ΕΣΥ σε Αθήνα και Πειραιά θα απαντήσει ομόφωνα και αφήνεται να εννοηθεί ότι οι γιατροί θα κινηθούν νομικά καθώς επισημαίνεται ότι η ΕΙΝΑΠ «θα συζητήσει το θέμα με τους νομικούς της συμβούλους».

Σε ανακοίνωσή της η Ένωση των γιατρών του ΕΣΥ της Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) επίσης κατηγορεί τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας ότι «δεν δίστασε να κατηγορήσει τους γιατρούς ότι ευθύνονται για το γεγονός ότι το 80% των θανάτων συνέβη εκτός ΜΕΘ».

Στο πλαίσιο αυτό η ΕΝΙΘ κάνει λόγο για απόπειρα συγκάλυψης και αποποίησης των «εγκληματικών ευθυνών» της κυβέρνησης που «άφησε ανοχύρωτο το ΕΣΥ» και σημειώνει ότι οι υγειονομικοί στοχοποιούνται από την κυβέρνηση.

Πλήρης αντιστροφή της πραγματικότητας

«Σε μία πλήρη αντιστροφή της πραγματικότητας ανέφερε ότι κανένας ασθενής δεν έμεινε εκτός ΜΕΘ, την ώρα που στη Β. Ελλάδα οι ΜΕΘ λειτουργούσαν για πάνω από ένα μήνα με 100% πληρότητα. Την ώρα που απλά μετονόμασαν την πλειονότητα των άλλων κλινών ΜΕΘ των δημόσιων νοσοκομείων σε Covid  χωρίς να δημιουργήσουν, παρά ελάχιστες, καινούργιες κλίνες.

Την ώρα που δεκάδες ασθενείς παρέμεναν για μέρες διασωληνωμένοι σε αυτοσχέδιες ΜΕΘ, σε χειρουργεία και χώρους ανάνηψης, ακόμα και σε απλούς θαλάμους, με στελέχωση το υπάρχον προσωπικό διάφορων ειδικοτήτων χωρίς την αναγκαία εξειδίκευση στην εντατικολογία.

Ψέματα και υποκρισία

»Φτάνει πια με τα ψέματα και την υποκρισία! Δεν θα επιτρέψουμε κανένας συνάδελφος να πληρώσει, για άλλη μια φορά, τα σπασμένα για τις τεράστιες ελλείψεις και την αδυναμία του ΕΣΥ να αντιμερωπίσει τις συνέπειες της πανδημίας, για τις οποίες δεν φέρει καμία ευθύνη.

Η ευθύνη για τις εκατόμβες νεκρών από την πανδημία βρίσκεται αποκλειστικά στα χέρια της κυβέρνησης όπως και όλων των προηγούμενων, που άφησαν το ΕΣΥ ανοχύρωτο με τη συνεχή κρατική υποχρηματοδότηση και την τεράστια υποστελέχωση» αναφέρει χαρακτηριστικά η ΕΝΙΘ.

Στοχοποίηση των υγειονομικών

Κατά τον ίδιο τρόπο, ως στοχοποίηση δηλαδή των υγειονομικών και μετακύλιση των ευθυνών για τους θανάτους εκτός ΜΕΘ που εκτιμώνται στο 80% των συνολικών θανάτων από κοροναϊό έχουν ερμηνεύσει τις σχετικές δηλώσεις του κ. Κοντοζαμάνη την Παρασκευή και τα κόμματα της αντιπολίτευσης που το τελευταίο διήμερο εξαπολύουν σφοδρά πυρά κατά του αναπληρωτή υπουργού Υγείας.

«Στην χώρα της «ατομικής ευθύνης» τα κυβερνητικά στελέχη συνεχίζουν να μην ευθύνονται για τίποτα. Χθες (σ.σ. Παρασκευή) ο κ. Κοντοζαμάνης όταν ρωτήθηκε για τους θανάτους εκτός ΜΕΘ, που με βάση καταγγελίες έχουν φτάσει το 80%, επέρριψε με θρασύτητα ευθύνες στους γιατρούς» σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε:

«Μπροστά στον πανικό για την απώλεια ελέγχου η κυβέρνηση έχει αρχίσει να μοιράζει ευθύνες για τις δικές της εγκληματικές επιλογές στους υγειονομικούς και στην Επιτροπή των ειδικών.

Από εκεί που υποκριτικά τους χειροκροτούσαν από τα μπαλκόνια τους, τώρα ετοιμάζονται να τους καθίσουν στο εδώλιο και να τους ενοχοποιήσουν για τους χιλιάδες θανάτους. Άλλη μια ένδειξη ότι έχουμε μια επικίνδυνη κυβέρνηση που ούτε θέλει ούτε μπορεί να οργανώσει την άμυνα της κοινωνίας απέναντι στην πανδημία».

Εκθέτει τους γιατρούς ακόμα και σε διώξεις

«Η δήλωση του κ. Κοντοζαμάνη, ότι ευθύνονται οι γιατροί για τους ανθρώπους που έχουν χάσει τη ζωή τους εκτός ΜΕΘ, είναι μία δήλωση εντελώς απαράδεκτη, αδιανόητη, ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου, εκθέτει ακόμα και σε διώξεις τους ανθρώπους που έχουνε ματώσει στην πρώτη γραμμή και αναφέρομαι στους γιατρούς» τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ, Παύλος Χρηστίδης.

Ο κ. Χρηστίδης υπογράμμισε ότι είναι ευθύνη της κυβέρνησης η διαχείριση της κρίσης της πανδημίας, η έλλειψη κλινών και ιατρονοσηλευτικού προσωπικού στα νοσοκομεία.

«Ο κ. Κοντοζαμάνης, οφείλει να ζητήσει άμεσα συγνώμη προς τους γιατρούς. Δεν χωράει συζήτηση αυτό. Είναι παντελώς άστοχη η συγκεκριμένη δήλωση, προσβάλλει τους υγειονομικούς της χώρας, σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο όταν ο κόσμος αναρωτιέται αν μπροστά μας έχουμε και τρίτο ενδεχόμενο κύμα, διχάζει την κοινωνία σχετικά με τις ευθύνες των γιατρών και νοσηλευτών και γενικότερα κλονίζει την κοινωνία και στρέφεται εναντίον των ανθρώπων που σώζουν ζωές», είπε ο κ. Χρηστίδης.

Κάτω τα χέρια από τους υγειονομικούς

«Η κυβέρνηση μετά τη στοχοποίηση του λαού, προχωρά και στη στοχοποίηση των γιατρών για να κρύψει ότι το δημόσιο σύστημα Υγείας παραμένει αθωράκιστο και ότι αυτό συνεπάγεται βαρύ τίμημα. Όμως τα ψέματα τελείωσαν και οι εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης έχουν αποκαλυφθεί» σχολίασε το ΚΚΕ και πρόσθεσε:

«Αυτό που απαιτείται είναι μαζικός οργανωμένος αγώνας για την σωτηρία του λαού. Κάτω τα χέρια από τους υγειονομικούς που μάχονται στην πρώτη γραμμή».

Ξεδιάντροπη στοχοποίηση

Για ξεδιάντροπη στχοποίηση των γιατρών από την κυβέρνηση έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25 Μιχάλης Κριθαρίδης.

«Μετά την νεολαία και τους εργαζόμενους η κυβέρνηση με τρόπο ξεδιάντροπο, στοχοποιεί ακόμα και τους υγειονομικούς, για τις δικές της αποκλειστικά ευθύνες για την πανδημία. Η ευθύνη πλέον πέρασε κατά τον Υφυπουργό Υγείας κ. Κοντοζαμάνη, ακόμα και στους γιατρούς για το 80% των θανάτων, οι οποίοι σύμφωνα με τα στοιχεία δεν είχαν μπει σε ΜΕΘ» επισήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Κριθαρίδης και τόνισε:

«Μετά δηλαδή τα χειροκροτήματα από τα μπαλκόνια, ήρθε και η στοχοποίηση, χωρίς καμία ντροπή μάλιστα. Κι όλα αυτά τη στιγμή που η Εισαγγελία ξεκίνησε έρευνα και για την επιτροπή επιδημιολόγων αναφορικά με το δεύτερο κύμα της πανδημίας στην Θεσσαλονίκη».

Κριτήριο δεν είναι η πληρότητα – Ο γιατρός αποφασίζει

Υπενθυμίζεται ότι στο ερώτημα του Iatronet κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας την Παρασκευή για το «πότε σκοπεύει να δώσει αναλυτικά στοιχεία το υπουργείο Υγείας για τη θνητότητα εντός και εκτός ΜΕΘ;» ο κ. Κοντοζαμάνης απάντησε:

«Από την αρχή της πανδημίας, κανένας συμπολίτης μας, που χρειάστηκε να νοσηλευτεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, δεν έμεινε εκτός μονάδος. Για να μπει κάποιος σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας πρέπει να πληρούνται κάποια κριτήρια και είναι ο γιατρός, ο θεράπων ιατρός, οι ειδικοί γιατροί οι οποίοι αποφασίζουν εάν κάποιος θα νοσηλευτεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ή όχι. Και πολλές φορές, η απόφαση αυτή λαμβάνει υπόψη παράγοντες όπως είναι οι πολλαπλές συννοσηρότητες, οι οποίες παίζουν τον κρίσιμο και καθοριστικό ρόλο, προκειμένου να ληφθεί η απόφαση εισαγωγής ή όχι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Σε κάθε περίπτωση εξετάζουμε τα δεδομένα, είναι στη διάθεσή μας και θα ήθελα να το τονίσω, για μια ακόμη φορά, ότι κριτήριο δεν είναι η πληρότητα, είναι τα επιστημονικά δεδομένα τα οποία έχει ο γιατρός και η κατάσταση του ασθενούς με τα οποία ο γιατρός αποφασίζει την εισαγωγή ή μη σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Άλλωστε, συμβαίνει και σε άλλες χώρες. Όλοι οι θάνατοι από κοροναϊό δεν ήταν μέσα σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, υπήρξαν και θάνατοι εκτός μονάδων».

Η πίεση στο σύστημα

Σημειώνεται δε, ότι σε ρεπορτάζ του Βασίλη Λαμπρόπουλου στις 29 Δεκεμβρίου ήδη καταγραφόταν ότι σε ποσοστό περίπου 80%, δηλαδή οι 4 στους 5 θανάτους από κοροναϊό είχαν συντελεστεί εκτός ΜΕΘ λόγω των δραματικών πιέσεων που δεχόταν το σύστημα Υγείας.

Ήδη από τις αρχές Νοεμβρίου, πριν από το δεύτερο lockdown, γινόταν η καταγραφή σε ρεπορτάζ του Βήματος πως το 51% των θανάτων από covid ήταν εκτός ΜΕΘ.