Θέμα λίγων ωρών είναι σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, είναι ανασχηματισμός, αφού όπως όλα δείχνουν «κλείδωσαν» οι επιλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ο πρωθυπουργός έχει «μετρήσει» και «αποτιμήσει» την αποτελεσματικότητα αλλά και τη συμπεριφορά κυρίως εξωκοινοβουλευτικών προσώπων τα οποία εμπιστεύτηκε, έχει βγάλει τα συμπεράσματά του και έχει πάρει τις αποφάσεις του.

Έτσι, σύμφωνα με τις πληροφορίες που κυκλοφορούν τις τελευταίες ώρες, οι ανακοινώσεις για τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα θα γίνουν το μεσημέρι της Δευτέρας από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα.

Μάλιστα, τον ανασχηματισμό είχε προαναγγείλει το πρωί, μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο Στέλιος Πέτσας κάνοντας λόγο για «νέα χρονιά, νέο ξεκίνημα». «Ο πρωθυπουργός θα πάρει τις αποφάσεις του όταν εκείνος το κρίνει σκόπιμο» είχε υπογραμμίσει.

Ποιες αλλαγές ετοιμάζει ο πρωθυπουργός

Σύμφωνα με τις πληροφορίες των τελευταίων ημερών ο ανασχηματισμός αναμένεται να είναι δομικός. Μάλιστα, αναμένεται να υπάρξουν μετακινήσεις υπουργών σε άλλα χαρτοφυλάκια, ίσως και έξοδος για κάποιους από το κυβερνητικό σχήμα.

Η βασική δομή της κυβέρνησης δεν αναμένεται να έχει πολλές αλλαγές, αφού κρίνεται πως αυτή έχει ανταπεξέλθει στις προκλήσεις που αντιμετώπισε κυρίως τον τελευταίο χρόνο, αρχής γενομένης από τον Έβρο τον περασμένο Φεβρουάριο, την κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στην αντιμετώπιση της πανδημίας κοροναϊού.

Παράλληλα, αναμένεται να αναγνωριστεί η συνεισφορά κάποιων υφυπουργών για την αντιμετώπιση προβλημάτων στον τομέα τους, με την αναβάθμιση τους.

Από την άλλη πλευρά, αναμένεται να υπάρξουν μετακινήσεις υπουργών σε άλλα χαρτοφυλάκια, ίσως και έξοδος για κάποιους από το κυβερνητικό σχήμα. Η αντικατάσταση αυτών των υπουργών αναμένεται να γίνει και με την είσοδο αρκετών μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, κυρίως σε θέσεις υφυπουργών.

Θέλει να δώσει πολιτικό χαρακτήρα στην κυβέρνηση

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τις πληροφορίες των τελευταίων ωρών, ο πρωθυπουργός φέρεται αποφασισμένος να δώσει περισσότερο πολιτικό χαρακτήρα στην κυβέρνηση, υπουργοποιώντας βουλευτές και απομακρύνοντας εκείνα τα εξωκοινοβουλευτικά στελέχη τα οποία αποδείχθηκαν κατώτερα των προσδοκιών.

Αλλαγές αναμένεται να γίνουν και στο Μέγαρο Μαξίμου. Αυτό διότι δεν αποκλείεται κάποια από τα «επιτελικά στελέχη» να μετακινηθούν σε υπουργεία και άλλα είτε απλώς να απομακρυνθούν εντελώς είτε να αξιοποιηθούν σε άλλους τομείς του κράτους.

Ακόμα, δεν αποκλείεται αλλαγές να υπάρξουν και στο επικοινωνιακό επιτελείο, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν υπάρχει ικανοποίηση για την μέχρι τώρα αποτελεσματικότητα του. Υπάρχει το ενδεχόμενο ορισμένα πρόσωπα να μετακινηθούν σε άλλα υπουργεία με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν κενά που θα πρέπει να καλυφθούν.

Τέλος, ενίσχυση αναμένεται να υπάρξει και στο υπουργείο Εξωτερικών, καθώς όλα δείχνουν πως και η νέα χρονιά θα είναι ιδιαιτέρως κρίσιμη και στα εθνικά θέματα. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν αποκλείεται να τοποθετηθούν βουλευτές της ΝΔ που γνωρίζουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και έχουν σηκώσει το επικοινωνιακό βάρος όλο αυτό το διάστημα προκειμένου να ενισχύσουν τις προσπάθειες του Νίκου Δένδια.

Σε κάθε περίπτωση, όποτε και αν ανακοινωθεί ο ανασχηματισμός, θα είναι κίνηση ουσίας και επανεκκίνησης.