Όχι, η κυρία της εικόνας δεν είναι η βασίλισσα Ελισάβετ.

Με στόχο να αναδείξει τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης, το τηλεοπτικό δίκτυο Channel 4 θα μεταδώσει τα Χριστούγεννα το μήνυμα μιας ψηφιακής σωσία της Ελισάβετ που αναπτύχθηκε με τη μέθοδο deepfake.

Πρόκειται για συστήματα τεχνητής νοημοσύνης που μπορούν να μιμούνται την εμφάνιση και την ομιλία προσώπων σε βίντεο ζωντανού χρόνου –και χρησιμοποιούνται ήδη για τη δημιουργία πλαστού πορνογραφικού υλικού ή τη διασπορά ψευδών ειδήσεων.

Η τεχνολογία του deepfake δημιουργεί έτσι νέες προκλήσεις στην πιστοποίηση της γνησιότητας οπτικών ντοκουμέντων.

«Είμαι ευγνώμων που το Channel 4 μού δίνει την ευκαιρία να πω ό,τι θέλω χωρίς κανείς να βάζει λόγια στο στόμα μου» λέει ειρωνικά το αντίγραφο της βασίλισσας σε απόσπασμα του βίντεο που παρουσίασε το BBC.

Η Βρετανίδα ηθοποιός Ντέμπρα Στίβενσον ανέλαβε να εκφωνήσει το μήνυμα μιμούμενη τη φωνή της Ελισάβετ. Το σύστημα της εταιρείας Framestore, η οποία ειδικεύεται στα οπτικά εφέ και έχει βραβευθεί με Όσκαρ, συγχρόνισε τα χείλη της ψηφιακού αντιγράφου με το αρχείου ήχου.

Τα πρώτα συστήματα deepfake μπορούσαν απλώς να αλλάζουν τα πρόσωπα των ομιλητών σε βίντεο. Όμως η τεχνολογία έχει πια προοδεύσει και σήμερα υπάρχουν δεκάδες app που ζητούν μόνο μια φωτογραφία για να αντικαταστήσουν τους ηθοποιούς σε ταινίες του Χόλιγουντ ή άλλα βίντεο.

Η Microsoft και άλλες εταιρείες έχουν αναπτύξει μεθόδους που ανιχνεύουν τα βίντεο deepfake, οι οποίες όμως αναμένεται να γίνουν παρωχημένες καθώς η τεχνολογία του ψεύδους βελτιώνεται.

Το «Εναλλακτικό Χριστουγεννιάτικο Μήνυμα», όπως το ονόμασε το Channel 4, θα μεταδοθεί στις 17.25 ώρα Ελλάδας την Παρασκευή.