Εν όψει Χριστουγέννων και με την υπόθεση των διασυνδέσεων της Folli – Follie με τον ΣΥΡΙΖΑ να προσφέρεται για σχολιασμό, ελπίζω στο κυβερνών κόμμα να έχει γίνει κατανοητό πόση ζημία προκάλεσαν στους θεσμούς οι μέθοδοι της «πρώτης φοράς Αριστερά», κατά το πρόσφατο κυβερνητικό παρελθόν των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση, θέλω να πω, να υπάρξει κλίμα αντεκδίκησης εκ μέρους της ΝΔ για τη σκευωρία της Novartis. Πρέπει να αφεθεί η Δικαιοσύνη να κρίνει την υπόθεση χωρίς την πίεση του πολιτικού κλίματος, αν δεν θέλουμε να γίνουμε ξανά η Ελλάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή είναι, σε τελευταία ανάλυση, η ειδοποιός διαφορά της φιλελεύθερης δημοκρατίας από τον λαϊκίστικο αυταρχισμό και η ΝΔ οφείλει πρώτη να τη σέβεται.

Μέχρι να μας πει η Δικαιοσύνη αν πράγματι υπήρχε  διασύνδεση της Folli – Follie με τον ΣΥΡΙΖΑ και ποίου τύπου, προσωπικώς μένω με την ικανοποίηση την οποία αντλώ από τον αισθητικό συσχετισμό Μπαλαούρα και Κουτσολιούτσων! Για μένα, είναι μια πολύ φίνα εκδοχή της ποιητικής δικαιοσύνης, όταν η μεγαλοπρεπής έπαρση της μορφής των Κουτσολιούτσων τοποθετείται δίπλα στη μορφή ενός Μάκη Μπαλαούρα – ο οποίος, τρόπον τινά, ήταν cheer-leader της Folli – Follie. Οι δύο κόσμοι έρχονται να ταιριάξουν αρμονικά και είναι απλά υπέροχο!..

Η ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ

Πώς το λέγαμε χθες για την περίφημη συνέντευξη του ΓΑΠ, με την έκκλησή του για «προοδευτική συμμαχία»; Μία επιστολή – μια ανοικτή επιστολή, ακριβέστερα – προς τον Αγιο Βασίλη: ένας κατάλογος εξωπραγματικών για τα σημερινά δεδομένα επιθυμιών. Πολύ σύντομα – και ευχαριστώ – ήλθε η επιβεβαίωση, καθώς ο πρώτος που τσίμπησε και απάντησε στα σοβαρά με άρθρο του ήταν ο Νίκος Μπίστης. Πάσα ελπίς απόλλυται…

ΤΟ ΞΑΝΘΟΝ ΚΑΙ ΟΙ ΞΑΝΘΙΕΣ

Δεν το πρόσεξα στα δικά μας ΜΜΕ, μολονότι ως θέμα προσφέρεται για ψυχαγωγικούς σκοπούς. Ωστόσο, στα διεθνή ΜΜΕ ήταν πρώτο θέμα. Οι υποψίες ότι ο αντιφρονών πολιτικός Αλεξέι Ναβάλνι δηλητηριάστηκε από τους ανθρώπους του Πούτιν επιβεβαιώθηκαν. Πειστήριο αδιάσειστο η μαγνητοφωνημένη τηλεφωνική ομολογία ενός εκ των πρακτόρων της FSB (η διάδοχος της KGB) που μετείχαν στην απόπειρα. Ο ίδιος ακούγεται να εξηγεί πως η τοξική ουσία, με την οποία δηλητηριάστηκε ο Ναβάλνι, είχε τοποθετηθεί στις ραφές των εσωρούχων του.

Το εκπληκτικό είναι ότι αυτά αποκαλύφθηκαν από τον επιζήσαντα Ναβάλνι, με τη μέθοδο της τηλεφωνικής φάρσας. Ο άνθρωπος τηλεφώνησε αυτοπροσώπως στον παρ’ ολίγον δολοφόνο του και του παρουσιάστηκε ως επιθεωρητής (εμφανής και ευπρόσδεκτη η επίδραση του Γκόγκολ!). Ο άλλος το πίστεψε και έδωσε πλήρες ραπόρτο, ενώ ο συνομιλητής του τον ηχογραφούσε.

Παρά τη σπανιότητα του συμβάντος, που το κατατάσσει αυτομάτως στην κατηγορία των ειδήσεων «ούτε στην Ελλάδα», εδώ δεν του δώσαμε τη δέουσα προσοχή. Ισως επειδή αποκαλύπτει τη μυστική σχέση του περιλάλητου ξανθού γένους με τις παροιμιώδεις ξανθιές των ανεκδότων και, όσο να ‘ναι, εμείς το ξανθόν γένος το έχουμε περί πολλού…

BOJO

Περιμένω να δω τι χειρότερο θα φέρει ο νέος χρόνος για τον Μπόρις Τζόνσον. Η ήττα του Τραμπ στερεί το εγχείρημα του Brexit από το βασικό του έρεισμα στη διεθνή κατάσταση, ενώ η ίδια η διαδικασία του διαζυγίου με την Ευρώπη οδηγείται σε αδιέξοδο. Το δεινότερο πλήγμα όμως για τον Μπότζο είναι η πανδημία, που αποδεικνύει την ανικανότητά του να χειριστεί κρίσεις, ανάλογες εκείνων στις οποίες διέπρεψε το ίνδαλμά του, ο Τσόρτσιλ.

Ιδεώδης για χαβαλέ, αναταραχή και σύγχυση, όπως απέδειξε ηγούμενος της εκστρατείας του Brexit, τελείως ακατάλληλος όμως για την πρόκληση του κορωνοϊού. Αν μάλιστα χρεώνεται και το πρόσφατο κλείσιμο των συνόρων με την Ευρώπη, επειδή υπερέβαλε τον κίνδυνο από τη μετάλλαξη του ιού, προκειμένου να δικαιολογήσει την αναστροφή της πολιτικής του για την πανδημία, τότε ο Μπότζο αναδεικνύεται σε άξιο διάδοχο του Τραμπ – ή, τέλος πάντων, κάνει ό,τι μπορεί για να καλύψει το κενό…