Ένα «τραστ» απέναντι στις αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών έχουν συστήσει η Google και η Facebook, με τις διάφορες πλευρές και τα «πλοκάμια» του να συνεχίζουν να έρχονται στην επιφάνεια. Προφανώς δε αυτό αφορά και την Ευρωπαϊκή Ένωση και όποιον άλλο θελήσει να απειλήσει τη μονοπωλιακή θέση που κατέχουν στο Διαδίκτυο και το μερίδιό τους στη διαφημιστική «πίτα».

Η τελευταία αποκάλυψη ανήκει στην Wall Street Journal, η οποία σημειώνει πως έχει να κάνει με την απάντηση της Google και της μητρικής της Alphabet στην αγωγή την οποία κατέθεσαν σε βάρος τους, την περασμένη εβδομάδα, δέκα πολιτείες των ΗΠΑ, κατηγορώντας την για συνεργασία με την – φαινομενικά ανταγωνίστριά της – Facebook, με σκοπό τη χειραγώγηση της διαφημιστικής αγοράς. Όπως ισχυρίζονται οι ενάγοντες στο προκαταρκτικό σκεπτικό τους, το οποίο φέρεται να είναι σε γνώση της WSJ, ο όμιλος είχε κινηθεί προληπτικά, καθώς γνώριζε πως θα προκαλούνταν αντιδράσεις από τη συμφωνία της με την Facebook.

Στο έγγραφο αναφέρεται, επίσης, ότι την συμφωνία εκ μέρους της Facebook υπέγραψε η Σέριλ Σάντμπεργκ, που εκτελεί χρέη εκτελεστικού διευθυντή (Chief Operating Officer). Μάλιστα, σε ενημερωτικό e-mail προς τον Μάρκ Ζάκερμπεργκ, διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου και άλλα κορυφαία στελέχη του ανέφερε πως πρόκειται για μια «πολύ μεγάλη συμφωνία, σε στρατηγικό επίπεδο».

Οι αποκαλύψεις – οι οποίες δεν έχουν ακόμη σχολιαστεί επισήμως από την Facebook, ενώ έχουν προκαλέσει την χλιαρή αντίδραση της Google που κάνει λόγο για «συνήθη πρακτική» – κάνουν λόγο για την αμοιβαία δέσμευση των δύο «γιγάντων» της ψηφιακής αγοράς να «συνεργάζονται και να αλληλοβοηθούνται σε απάντηση απέναντι σε οποιαδήποτε ενέργεια των αντιμονοπωλιακών αρχών». Και ταυτόχρονα να παρέχουν «ταχεία και ολοκληρωμένη πληροφόρηση ο ένας στον άλλο για κάθε κυβερνητική ενέργεια που θα αφορά τη συμφωνία».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, με βάση πάντα το ρεπορτάζ της WSJ, η Google έχει επιλέξει ορολογία από τη γνωστή σειρά «Ο Πόλεμος των Άστρων» για τη συμφωνία της με την Facebook. Φέρεται, για την ακρίβεια, να της έχε δώσει τον τίτλο «Ο Μπλε Τζεντάι»!

Βροχή από αγωγές

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα, εκτός της προαναφερθείσας αγωγής του Τέξας και άλλων 9 πολιτειών, κατατέθηκε μία ακόμη προσφυγή στις ΗΠΑ σε βάρος της Google. Αυτή φέρει την υπογραφή των γενικών εισαγγελέων 38 πολιτειών που την κατηγορούν ότι κατέχει μονοπωλιακή θέση στο Διαδίκτυο με το «ψαχτήρι» της, κάτι που έχει επιτύχει μέσω συμφωνιών και πρακτικών που αντιβαίνουν τους κανόνες του ελεύθερου ανταγωνισμού.

Ανάλογη αγωγή είχε κατατεθεί και στις 20 Οκτωβρίου – μόλις δύο εβδομάδες πριν τις προεδρικές εκλογές – από το υπουργείο Δικαιοσύνης. Έτσι, εκτός από το πραγματικό πρόβλημα που έχει να κάνει με την ψηφιακή αγορά, υπάρχει και μια σαφής πολιτική διάσταση, καθώς ο απερχόμενος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εμφανίζεται δυσαρεστημένος το τελευταίο διάστημα με την Google, θεωρώντας προφανώς ότι δεν τον βοήθησε να επανεκλεγεί.