Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες, ενόψει της άφιξης των εμβολίων κατά του κοροναϊού.

Σε σύσκεψη για την υλοποίηση του σχεδίου για τον εμβολιασμό θα συμμετάσχει σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και σ’ αυτή θα λάβουν μέρος τα επιτελικά στελέχη που εμπλέκονται στο Εθνικό Σχέδιο εμβολιασμού.

«Μέσα στις επόμενες εβδομάδες η πατρίδα μας καλείται να αναμετρηθεί με το μεγάλο στοίχημα του εμβολιασμού. Η κυβέρνηση οργάνωσε και ήδη εφαρμόζει ένα Εθνικό Σχέδιο ώστε η θωράκιση κατά του κοροναϊού να φτάσει δωρεάν σε κάθε Ελληνίδα και Έλληνα, σε κάθε γωνιά του τόπου» είχε αναφέρει στην Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συζήτηση για την κύρωση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2021, υπογραμμίζοντας πως σε λίγα εικοσιτετράωρα, «ξεκινά η εθνική εκστρατεία για τον εμβολιασμό η οποία σηματοδοτεί, ταυτόχρονα, όχι το τέλος της αρχής αλλά την αρχή του τέλους».

Στις 27 Δεκεμβρίου ξεκινά ο εμβολιασμός στην ΕΕ

Η πρώτη φάση του εμβολιασμού, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει εντός του έτους, θα είναι στην ουσία μία γενική πρόβα για την κυβέρνηση και το κράτος, δεδομένου ότι θα ακολουθήσουν και άλλες.

Μετά την έγκριση του εμβολίου από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA,) η οποία αναμένεται τη Δευτέρα, 21 Δεκεμβρίου, η Κομισιόν αναμένεται να δώσει το πράσινο φως στις 23 Δεκεμβρίου και στις 27 του μήνα ολόκληρη η ΕΕ θα αρχίσει να χορήγει τις δόσεις του εμβολίου σε όσους έχουν ορίσει κατά προτεραιότητα, τα κράτη – μέλη, δηλαδή το υγειονομικό προσωπικό και τις ευπαθείς ομάδες.

«Είναι η ώρα της Ευρώπης» έγραψε χθες στο Twitter η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, προσθέτοντας ότι στις 27, 28, 29 Δεκεμβρίου θα αρχίσει ο εμβολιασμός σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ασκήσεις προσωμοίωσης

Τα εμβόλια θα φτάσουν στη χώρα μας με ειδικές πτήσεις και στη συνέχεια θα φορτωθούν σε φορτηγά όπου θα διατηρηθούν με ασφάλεια, μέχρι να μπουν στα 14 ψυγεία υπερκατάψυξης. 65 κινητές ομάδες θα τα διανείμουν στη συνέχεια στα 1.018 ειδικά κέντρα εμβολιασμού, όπου θα μπορούν να διατηρηθούν για 5 ημέρες.

Εν’ αναμονή των εμβολίων, σε εξέλιξη είναι ασκήσεις προσομοίωσης στα 1018 εμβολιαστικά κέντρα. Η διαδικασία  περιλαμβάνει όλους τους κρίκους της αλυσίδας από τις φαρμακαποθήκες με τους καταψύκτες (5 με 6 κέντρα με μηχανήματα βαθιάς κατάψυξης), μέχρι τα ειδικά δωμάτια εμβολιασμού.

Δυο είναι οι λέξεις κλειδιά ασφάλεια και ταχύτητα γι’ αυτό και οι ειδικοί θέλουν να δουν όλα τα στάδια με αυτή την οργανωμένη αναπαράσταση.

Στόχος είναι κάθε εμβολιασμός να κρατάει 15 λεπτά.

Ο κάθε γιατρός έχει στα χέρια του ένα τάμπλετ ώστε να μπορεί να έχει πρόσβαση σε βάση δεδομένων με όλα τα στοιχεία.

Μέχρι στιγμής η χώρα έχει παραλάβει επτά ψυγεία βαθιάς κατάψυξης του εμβολίου Pfizer στους -70  και αναμένουμε ακόμα άλλα επτά.

Κομβικό ρόλο παίζει ο προγραμματισμός των ραντεβού

Ο προγραμματισμός των δύο ραντεβού που απαιτούνται για τον εμβολιασμό των πολιτών θα παίξει κομβικό ρόλο στην επιτυχία του εγχειρήματος. Οι πολίτες θα μπορούν να απευθύνονται στα φαρμακεία και τα ΚΕΠ για να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό τους.

Εναλλακτικά, οι πολίτες θα μπορούν να μπουν στην ψηφιακή πλατφόρμα emvolio.gov.gr ή αν έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση θα λάβουν αυτόματα μήνυμα με το ραντεβού τους.

Οι πολίτες που θα εμβολιαστούν το επόμενο διάστημα στην Ελλάδα, θα πρέπει να υπογράφουν ένα έντυπο με το οποίο θα επιβεβαιώνουν ότι έχουν ενημερωθεί – μεταξύ άλλων –   για τις πιθανές ανεπιθύμητες παρενέργειες αλλά και τον κίνδυνο μη εμβολιασμού.