Την ενίσχυση κάθε μαθητή και σπουδαστή ώστε να μπορέσει να έχει πρόσβαση στην αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού που απαιτεί η τηλεκπαίδευση, μέσω της παροχής ενός «voucher» αξίας 200 ευρώ, ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Η παροχή αυτή, η οποία εκτιμάται ότι θα φτάσει σε 560.000 μαθητές και φοιτητές, αφορά την αγορά υπολογιστών και tablets, με το συνολικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα να φτάνει τα 112 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα πραγματοποιείται στο πλαίσιο της ενίσχυσης της τηλεκπαίδευσης κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης COVID-19 αλλά και του γενικότερου στρατηγικού σχεδιασμού για τον περαιτέρω ψηφιακό μετασχηματισμό της εκπαίδευσης. Είναι συναρμοδιότητα των υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης και εξασφαλίζει την παροχή επιταγή αξίας 200 ευρώ σε κάθε μαθητή, σπουδαστή και φοιτητή, που εμπίπτει σε συγκεκριμένα εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια που τίθενται, για την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού.

Δικαιούχοι

Οπως ανακοινώθηκε, αποτελεί ένα από τα πρώτα έργα σε ευρωπαϊκό επίπεδο που στοχεύει στη χρήση κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης. Το εκτιμώμενο πλήθος των δικαιούχων ανέρχεται σε περίπου 325.000 οικογένειες με 560.000 νέους ηλικίας από 4 έως 24 ετών. Δικαιούχοι θα είναι όλες οι οικογένειες με ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα έως 6.000 ευρώ, δηλαδή όλες οι οικογένειες που είναι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού του ΟΠΕΚΑ στην πρώτη εισοδηματική κατηγορία. Το ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα ορίζεται με βάση το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα, τον αριθμό των παιδιών ανά οικογένεια και το αν μια οικογένεια είναι μονογονεϊκή ή όχι. Ειδικότερα για μια οικογένεια με δύο γονείς και δύο παιδιά, το ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα 6.000 ευρώ αντιστοιχεί σε μεικτό οικογενειακό εισόδημα 12.000 ευρώ. Για μια οικογένεια με δύο γονείς και ένα παιδί, αντιστοιχεί σε μεικτό οικογενειακό εισόδημα 10.500 ευρώ, ενώ για μια οικογένεια με έναν γονιό και ένα παιδί αντιστοιχεί σε μεικτό οικογενειακό εισόδημα 9.000 ευρώ.

Οι στόχοι

Ο σχεδιασμός της παροχής «voucher» για την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού (tablet, laptop, desktop) από μαθητές και φοιτητές στοχεύει να συμβάλει, με ουσιαστικό τρόπο, στη μακροπρόθεσμη ενδυνάμωση των ψηφιακών δεξιοτήτων της εκπαιδευτικής κοινότητας και στην επίτευξη ενός συμπεριληπτικού ψηφιακού εκπαιδευτικού μοντέλου. Μάλιστα αποτελεί μέρος της συνολικότερης στρατηγικής της κυβέρνησης για τον ψηφιακό μετασχηματισμό στην Παιδεία, η οποία περιλαμβάνει σημαντικές επενδύσεις για τη ριζική αναβάθμιση των δημόσιων δικτύων και πληροφοριακών συστημάτων, την ενίσχυση του τεχνολογικού εξοπλισμού του συνόλου των εκπαιδευτικών δομών και την αναβάθμιση της σύνδεσής τους με το Διαδίκτυο, προγράμματα επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών και εκπαιδευτών για τη χρήση ψηφιακών εκπαιδευτικών εργαλείων, και τη δημιουργία εκτεταμένου ψηφιακού εκπαιδευτικού υλικού στο πλαίσιο της αναμόρφωσης των αναλυτικών προγραμμάτων σπουδών.

Οπως αναφέρουν σε κοινή τους ανακοίνωση τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων δρομολογεί την ψήφιση διάταξης νόμου αναφορικά με το συγκεκριμένο πρόγραμμα, σύμφωνα με την οποία την υλοποίησή του θα αναλάβει η Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ, που θα αναπτύξει μια εξειδικευμένη πλατφόρμα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από