Την ανάγκη οικονομικού εγγραμματισμού των μαθητών και μαθητριών της χώρας, ανέδειξε ο πρώτος πανελλαδικός μαθητικός διαγωνισμός στα Οικονομικά που οργάνωσε πέρυσι το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ), το οποίο προκηρύσσει τώρα τον δεύτερο Μαθητικό Διαγωνισμό με το ίδιο θέμα.

Φέτος, ο διαγωνισμός αυτός θα γίνει «ηλεκτρονικά» σε δυο φάσεις: το Σάββατο 20 Μαρτίου και το Σάββατο 17 Απριλίου. Ο περυσινός διαγωνισμός ωστόσο, έφερε ένα ποσοστό περίπου 50% των μαθητών και μαθητριών απ όλη τη χώρα που συμμετείχαν σ’ αυτόν με βαθμούς «κάτω από τη βάση» σε βασικά ερωτήματα που συνδέουν την Οικονομία με την καθημερινή ζωή των πολιτών.

Την φετινή χρονιά, οι αιτήσεις συμμετοχής στον διαγωνισμό θα υποβληθούν από τις 21 Δεκεμβρίου έως και τις 24/1/2021 και θα γίνουν ηλεκτρονικά στον ιστότοπο του διαγωνισμού.

Συγκεκριμένα, ο διαγωνισμός στα οικονομικά «Ερμής» για μαθητές Γ’ Λυκείου Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων καθιερώθηκε πέρυσι, με αφορμή τον εορτασμό των 100 ετών από την ίδρυση του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Με την έγκριση του υπουργείου Παιδείας, η οργάνωση και διεξαγωγή του, γίνεται από το ΟΠΑ σε συνεργασία με το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος και την Ένωση Οικονομολόγων Εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Σκοπός του διαγωνισμού είναι να καθιερωθεί ένας ετήσιος θεσμός άμιλλας οικονομικών γνώσεων ανάμεσα στους μαθητές Λυκείου στην ελληνική επικράτεια για να ενισχυθεί η έφεση των υποψηφίων φοιτητών στις οικονομικές σπουδές και να δώσουμε κίνητρα στην νέα γενιά να αποκτήσει καλύτερη πληροφόρηση για τις οικονομικές εξελίξεις.

Οι συμμετέχοντες στον διαγωνισμό θα εξετάζονται στο γνωστικό αντικείμενο των Οικονομικών, όπως προσδιορίζεται από την σχετική διδακτέα ύλη του Λυκείου, αλλά και τις ευρύτερες γνώσεις και αναφορές που περιέχονται σε άλλα παρεμφερή βιβλία του Λυκείου. Όπως ανακοίνωσε σήμερα το Ίδρυμα, ο διαγωνισμός «Ερμής» θα πραγματοποιηθεί σε δύο Φάσεις.

Η Α’ Φάση θα διεξαχθεί ηλεκτρονικά με την εξ αποστάσεως μέθοδο το Σάββατο 20 Μαρτίου 2021 και ώρα16:00-19:00. Σε αυτή την διαδικασία θα λάβουν μέρους όλοι οι μαθητές της Γ’ Λυκείου που θα δηλώσουν συμμετοχή στον Διαγωνισμό. Η διαδικασία αυτή απαλλάσσει τους συμμετέχοντες από την υποχρέωση μετάβασης και παρουσίας στις αίθουσες των εξετάσεων.

Η Β’ Φάση του θα γίνει το Σάββατο 17 Απριλίου 2021 και ώρα 09:00-12:00, όπου θα λάβουν μέρος μόνο οι 300 πρώτοι επιτυχόντες – διακριθέντες της Α’ φάσης του Διαγωνισμού. Η Β’ Φάση προγραμματίζεται να γίνει με φυσική παρουσία στους χώρους του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με την προϋπόθεση φυσικά ότι θα έχουν ομαλοποιηθεί οι συνθήκες μετακίνησης και παρουσίας. Τα έξοδα μετακίνησης της Β΄ Φάσης βαρύνουν αποκλειστικά τον διαγωνιζόμενο, δηλαδή χωρίς δαπάνη για το δημόσιο ή για το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.