Έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση για το εμβόλιό τους κατά του κοροναϊού ζητούν οι εταιρείες Pfizer και BionNTech.

Οι Pfizer και BioNTech υπέβαλαν αίτημα στον ευρωπαϊκό ρυθμιστή φαρμάκων για έγκριση του εμβολίου τους κατά της COVID-19, λίγο μετά τις αντίστοιχες κινήσεις τους στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία, ανακοίνωσαν οι εταιρείες την Τρίτη.

Η αίτηση προς τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) αποτελεί κίνηση που φέρνει τις δύο εταιρείες ένα βήμα πιο κοντά στη διάθεση του εμβολίου τους.

Την περασμένη εβδομάδα μάλιστα, η βρετανική κυβέρνηση διέρρευσε την πληροφορία ότι οι ρυθμιστικές αρχές της χώρας πρόκειται να δώσουν την έγκρισή τους για το εμβόλιο για την Covid-19 που ανέπτυξαν οι εταιρείες BioNTech SE και Pfizer Inc εντός των επόμενων ημερών.

Από τη στιγμή που θα δοθεί η έγκριση, οι παραδόσεις του εμβολίου θα μπορούσαν να ξεκινήσουν μέσα σε λίγες ώρες.

Σύμφωνα με τους Financial Times, άτομα με γνώση της διαδικασίας δήλωσαν ότι οι πρώτοι εμβολιασμοί θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν στις 7 Δεκεμβρίου, με τα βρετανικά νοσοκομεία να ειδοποιούνται σχετικά, καθώς οι υγειονομικοί θα είναι οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν.

Σημειώνεται πως το Ηνωμένο Βασίλειο έχει παραγγείλει 40 εκατομμύρια δόσεις του προϊόντος με δύο δόσεις.

Στο 95% η αποτελεσματικότητα

Pfizer και BioNTech ανακοίνωσαν στις 18 Νοεμβρίου τα τελικά αποτελέσματα της τρίτης φάσης δοκιμών του εμβολίου τους κατά της covid-19, σύμφωνα με τα οποία αυτό είναι κατά 95% αποτελεσματικό στην πρόληψη της μόλυνσης, χωρίς να έχει προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες.

Το εμβόλιο, σύμφωνα με τα δεδομένα, είναι αποτελεσματικό κατά 94% στους ηλικιωμένους, οι οποίοι συμπεριλαμβάνονται στις ομάδες υψηλού κινδύνου για να νοσήσουν βαριά από κοροναϊό.

Κατά τις δοκιμές δεν υπήρξαν «σοβαρές» ανησυχίες για την ασφάλεια, ανέφεραν οι εταιρείες, ενώ οι περισσότερες ανεπιθύμητες ενέργειες «έφευγαν» λίγο μετά τον εμβολιασμό. Μελετώντας τις παρενέργειες των εθελοντών έπειτα από διάστημα περίπου δύο μηνών έπειτα από την χορήγηση και της δεύτερης δόσης, η πιο συχνή σημαντική παρενέργεια αναδείχθηκε η κόπωση, επηρεάζοντας το 3,8% των εθελοντών.

Μετά τη Moderna…

Στον αγώνα δρόμου για την αντιμετώπιση της πανδημίας, το εμβόλιο των δύο εταιρειών «ανταγωνίζεται» εκείνο της Moderna, η οποία ανακοίνωσε χθες ότι θα έστελνε κι αυτό το αίτημα για έγκριση από τον ευρωπαϊκό ρυθμιστή.

Όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εταιρεία, κανένας που εμβολιάστηκε δεν ασθένησε σοβαρά από την Covid-19.

Σημειώνεται πως στις 16 Νοεμβρίου, τα πρώτα αποτελέσματα της Φάσης ΙΙΙ που είχε δημοσιεύσει η εταιρεία έκαναν λόγο για αποτελεσματικότητα κοντά στο 95%.