Ασφυκτική πίεση συνεχίζουν να δέχονται τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας λόγω της πανδημίας του κοροναϊού, παρά το γεγονός ότι σιγά σιγά αρχίζει να διαφαίνεται επιπέδωση της καμπύλης και σταθεροποίηση των κρουσμάτων.

Οι διασωληνώσεις ωστόσο αυξάνονται μέρα με τη μέρα, κάτι που θα συνεχίσει να συμβαίνει μέχρι τουλάχιστον το τέλος της εβδομάδας, σύμφωνα με τους ειδικούς, με αποτέλεσμα να αναζητούνται κρεβάτια στις ΜΕΘ για να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των ασθενών.

Στο πλαίσιο αυτό, τίθεται σε εφαρμογή το έκτακτο σχέδιο του υπουργείου Υγείας. Αεροσκάφος C-130 θα μεταφέρει τις επόμενες ώρες στην Αθήνα ασθενείς με κοροναϊό που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας.

Μεταφέρονται σε ΜΕΘ της Αθήνας

Σύμφωνα με πληροφορίες, τρεις ασθενείς από τη Δράμα θα μεταφερθούν με ειδική πτήση από το στρατιωτικό αεροδρόμιο της πόλης και μέσα σε ειδικές κάψουλες σε νοσοκομεία της Αθήνας.

Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, οι ασθενείς θα μεταφερθούν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας νοσοκομείου αναφοράς στην πρωτεύουσα.

Σημειώνεται πως το σύστημα υγείας της Θεσσαλονίκης ασφυκτιά με τον αριθμό των διασωληνωμένων να παραμένει στο «κόκκινο» και τις κλίνες ΜΕΘ να έχουν εξαντληθεί.

Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Βίντεο

00:00
02:30

«Φλέγονται» τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας

Οπως αποδεικνύεται από στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους τα «ΝΕΑ», τα οποία συνθέτουν την «ακτινογραφία» του επιβαρυμένου ΕΣΥ, τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας είναι αυτά που «φλέγονται».

Αναλυτικότερα, έξι στους 10 ασθενείς που έχουν μολυνθεί από τον πανδημικό ιό αναπτύσσοντας ήπια έως και σοβαρά συμπτώματα, λαμβάνουν νοσοκομειακή φροντίδα στη Θεσσαλονίκη και στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας.

Επιπρόσθετα και σε ό,τι αφορά τους διασωληνωμένους ασθενείς, η ίδια «ακτινογραφία» αποκαλύπτει πως τα νοσηλευτικά ιδρύματα της Βόρειας Ελλάδα χρειάζονται άμεσα υποστηρικτικές ανάσες. Και αυτό διότι το 51% των ασθενών που βρίσκονται σε μηχανική υποστήριξη αναπνοής νοσηλεύονται στη Θεσσαλονίκη και στις όμορες επιβαρυμένες περιοχές, με αποτέλεσμα η πληρότητα των Εντατικών να αγγίζει πλέον το 100%.