Toν παράγοντα που θα κρίνει την άρση των μέτρων προσδιόρισε ο ο λοιμωξιολόγος καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών με μέλος της Επιτροπής για τον κοροναϊό, Νικόλαος Σύψας.Ο κ. Σύψας μιλώντας στον ANT1 τόνισε ότι οι ημερομηνίες για να ανοίξει η οικονομία τα Χριστούγεννα είναι οριακές, ενώ ανέφερε ότι πρέπει να ξεχάσουμε την πιθανότητα να γίνει άρση του lockdown στις 30 Νοεμβρίου.

Όπως ανέφερε ο ίδιος στόχος είναι να έχουμε καλά Χριστούγεννα το 2021 με ένα καλό επίπεδο εμβολιασμού έως το επόμενο Φθινόπωρο.

«Το σενάριο και το σχέδιο που έχουμε είναι ότι υπάρχει ήδη μια επιπέδωση της επιδημίας όσον αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων που κρατάει πέντε μέρες άρα είμαστε αισιόδοξοι ότι τις επόμενες μέρες μπορεί να δούμε μια έστω και μικρή καθοδική τάση» ανέφερε ο καθηγητής και συνέχισε: «Εφόσον τα κρούσματα πέσουν κάτω από 1.000 τουλάχιστον ή και 500 ιδανικά θα υπάρξει μια περίοδος μιας ή δύο εβδομάδων που η επιδημία θα συνεχίζει να παράγει διασωληνωμένους και δυστυχώς και θύματα και όταν περάσει και αυτή η περίοδος περάσει θα μπορούμε να μιλήσουμε για άρση μέτρων. Ο μόνος παράγοντας που θα μας οδηγήσει να σκεφτούμε την άρση μέτρων είναι ότι το Σύστημα Υγείας δεν θα πιέζεται πολύ και η κάλυψη των κλινών ΜΕΘ θα είναι στο 70% ή στο 60%».

Ο κ. Σύψας τόνισε ότι το πρέπει να ξεχάσουμε οριστικά την άρση μέτρων στις 30 Νοεμβρίου. «Μιλάμε για Δεκέμβριο πια. Πόσο θα πλησιάσουμε τις γιορτές είναι άγνωστο. Είναι οριακά όμως τα νούμερα και οι ημερομηνίες για να φτάσουμε στις γιορτές και να έχουμε κάποιου είδους οικονομικής δραστηριότητας. Και αυτό είναι το καλό σενάριο, αλλά πρέπει να ξέρουμε ότι υπάρχει και ένα κακό. Η πανδημία είναι απρόβλεπτη. Μπορεί να έρθουν και χειρότερα».

Όσον αφορά για τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν ώστε να αποφευχθεί ένα τρίτο κύμα της πανδημίας ο ίδιος είπε πως το «πάθημα που είχαμε τον Οκτώβριο θα μας γίνει μάθημα για τα επόμενα βήματα. Μέχρι και την άνοιξη αυτή η κατάσταση του μερικού ανοίγματος της οικονομίας και της κοινωνίας θα συνοδεύεται με νέα μέτρα όταν κρίνεται απαραίτητο. Θα πάμε σε αυτό που λέγεται κυλιόμενα lockdown σύμφωνα με την προσωπική μου άποψη».

Ο καθηγητής αναφέρθηκε ακόμα και στο εμβόλιο κατά του κοροναϊού το όποιος θα έρθει τους επόμενους μήνες. «Το εμβόλιο θα έρθει προς τα μέσα Ιανουαρίου αλλά ακόμα και αν αρχίσουμε να εμβολιαζόμαστε αμέσως θα κάνουμε αντισώματα μετά από ένα μήνα. Για να κάνουμε ανοσία ένα ικανοποιητικός αριθμός τουλάχιστον το 70% του πληθυσμού, παρά την καλή διάθεση του υπουργείου και των εμπλεκομένων θα φάμε όλο το 2020-2021. Στόχος είναι να φτάσουμε το Σεπτέμβριο του 2021 σε ένα καλό επίπεδο εμβολιασμού για να έχουμε καλά Χριστούγεννα το 2021».