Οι νέες παρεμβάσεις στήριξης με την παροχή ρευστότητας σχεδόν 4 δισ. ευρώ μέχρι τα Χριστούγεννα επιχειρούν να περιορίσουν σε ένα βαθμό τις μεγάλες πληγές που φέρνει το νέο καθολικό lockdown σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις. Πέραν των επιδομάτων ξεκινά τον Δεκέμβριο ο 5ος κύκλος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, ενώ την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου πιστώνεται στους λογαριασμούς η ρευστότητα από τον τέταρτο κύκλο για τις επιχειρήσεις που κλείνουν με κρατική εντολή, ανεξαρτήτως πτώσης τζίρου, λαμβάνοντας κατ’ ελάχιστο 2.000 ευρώ με το μισό ποσό να μην επιστρέφεται.

Το νέο lockdown συνοδεύεται με πακέτο στήριξης των εργαζόμενων και των επιχειρήσεων το οποίο φτάνει τα 3,3 δισ. ευρώ και αρμόδιοι παράγοντες επαναλάβουν πως η πορεία της οικονομίας εξαρτάται από την υγειονομική κρίση. Στον 4ο κύκλο θα κριθεί η συμμετοχή με βάση τη μείωση τζίρου τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, ενώ ο 5ος κύκλος του Δεκεμβρίου θα διανεμηθεί με βάση την μείωση του τζίρου μηνός Νοεμβρίου.

Σημειώνεται πως μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής έχουν εισρεύσει στην πραγματική οικονομία περίπου 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε περίπου 150 χιλιάδες επιχειρήσεις.

Τα μέτρα

  •  Όσοι εργαζόμενοι έχουν τεθεί σε καθεστώς αναστολής για τον Νοέμβριο θα λάβουν ενίσχυση στις αρχές Δεκεμβρίου  800 ευρώ, αντί 534 που ήταν η αρχική αποζημίωση. Καλύπτονται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό αναλογικά, και όλες οι ασφαλιστικές εισφορές.

  •  Επεκτείνονται κατά δύο μήνες όλα τα επιδόματα ανεργίας, τα οποία έληξαν ή λήγουν στο διάστημα  Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου.

  • Χορηγείται άμεσα εφάπαξ οικονομική ενίσχυση 400 ευρώ σε περίπου 130.000 ανέργους, που απέκτησαν την ιδιότητα του μακροχρόνια ανέργου μετά την 1η Μαρτίου 2020.

  • Στις επιχειρήσεις που αναστέλλεται η λειτουργία τους παρέχεται δυνατότητα αναστολής καταβολής του ΦΠΑ, πληρωτέου τον μήνα Νοέμβριο, μέχρι τις 30 Απριλίου 2021.

  • Στις επιχειρήσεις που αναστέλλεται η λειτουργία τους και στους εργαζόμενους που οι συμβάσεις τους μπαίνουν σε αναστολή δίνεται επίσης η δυνατότητα μετάθεσης της πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών, πληρωτέων τον Νοέμβριο, στο τέλος της ισχύουσας ρύθμισης.

  • Οι επιχειρήσεις που πλήττονται δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40% στα επαγγελματικά τους ακίνητα. Το ίδιο ισχύει και για την κύρια κατοικία των εργαζομένων που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εργασίας, αλλά και για τη φοιτητική κατοικία των τέκνων τους. Στους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα, θα καταβάλλεται το 1/2 της ζημίας που υφίστανται.

  • οι επιχειρήσεις που κλείνουν με κρατική εντολή, δικαιούνται να συμμετάσχουν στον 4ο κύκλο της  Επιστρεπτέας Προκαταβολής, ανεξαρτήτως πτώσης τζίρου τους, ενώ λαμβάνουν κατ’ ελάχιστο 2.000 ευρώ, με το μισό ποσό να μην επιστρέφεται.  700 εκατ. ευρώ θα δοθούν μέσω του πέμπτου κύκλου της επιστρεπτέας προκαταβολής. Το ποσό θα μοιραστεί με τους ίδιους ακριβώς όρους και προϋποθέσεις με μόνη διαφορά ότι θα λαμβάνεται υπόψη και η μεταβολή των εσόδων τον Νοέμβριο.

  • Παρέχεται νέα έκτακτη ενίσχυση στην Αυτοδιοίκηση  -στους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας- ύψους 60 εκατ. ευρώ, προκειμένου να ενισχύσουν τις επιχειρήσεις που πλήττονται απαλλάσσοντάς τες κατά το διάστημα που κλείνουν από τα  δημοτικά τέλη.

  • Συνεχίζεται το πρόγραμμα «Συν-εργασία» για όλες τις λειτουργούσες επιχειρήσεις, πληττόμενες ή όχι.

  • Επιδοτούνται -για τους μήνες Οκτώβριο έως και Δεκέμβριο- οι επιχειρήσεις του πολιτισμού, με 10 ευρώ για τα θέατρα και 4 ευρώ για τους κινηματογράφους ανά θέση θεατή/εισιτήριο ανά παράσταση, και για συνολικό μέγιστο αριθμό είκοσι τεσσάρων (24) παραστάσεων ανά μήνα για τα θέατρα και σαράντα (40) παραστάσεων ανά μήνα για τους κινηματογράφους, με την υποχρέωση επιστροφής του 20% της επιδότησης με τη μορφή κοινωνικού εισιτηρίου προς  ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως ΑμεΑ, μακροχρόνια ανέργους, μονογονεϊκές οικογένειες, τρίτεκνους και πολύτεκνους.

  • Επαναφέρεται η  άδεια ειδικού σκοπού για τους γονείς που τα παιδιά τους φοιτούν στο γυμνάσιο.

  • Προβλέπεται αποζημίωση ειδικού σκοπού, ύψους 534 ευρώ, με κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών, για εργαζόμενους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τίθενται σε αναστολή, καθώς απέχουν από την εργασία τους ένεκα σοβαρών νοσημάτων.

  • Για το δώρο των Χριστουγέννων, το οποίο θα καταβληθεί από 21.12.2020 έως 31.12.2020, το κράτος θα καταβάλει στους εργοδότες την αναλογία για το χρονικό διάστημα που οι εργαζόμενοι είχαν τεθεί σε αναστολή, υπολογιζόμενη επί του ύψους των 534 ευρώ.