Το Σάββατο με «ΤΑ ΝΕΑ», Κνωσός της Εκδοτικής Αθηνών

ΤΑ ΝΕΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ

Σε συνεργασία με την Εκδοτική Αθηνών

Παρουσιάζουν ένα συναρπαστικό ταξίδι σε αρχαιολογικούς χώρους, πολιτιστικά μνημεία και μουσεία της χώρας με ξεναγούς τους σημαντικότερους αρχαιολόγους.

Αυτή την εβδομάδα

Κνωσός

Της Αννας Μιχαηλίδου

Η σπουδαιότερη πόλη της Κρήτης στα προϊστορικά χρόνια, μέσα από αναλυτικά κείμενα και πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Το ιστορικό πλαίσιο, ο μινωικός πολιτισμός, αλλά και οι συναρπαστικοί μύθοι του Λαβύρινθου με τον Μινώταυρο και του Δαίδαλου με τον Ικαρο.

 

 

 

Ακόμη, ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο και στο ανάκτορο του Μίνωα:

Οι τοιχογραφίες, τα έργα τέχνης, τα βασιλικά διαμερίσματα, οι λατρευτικοί χώροι, η κεντρική αυλή και η αίθουσα του θρόνου, όπου ανακαλύφθηκε ο «θρόνος του Μίνωα».

Η Κνωσός ήταν η σπουδαιότερη πόλη της Κρήτης στα προϊστορικά χρόνια. Εκατό πόλεις αναφέρει ο Ομηρος πως υπήρχαν στην Κρήτη στα χρόνια του Τρωϊκού Πολέμου και αναφέρει πρώτα την Κνωσό και ύστερα τη Γόρτυνα, τη Μίλητο, τη Φαιστό και άλλες. Ονομάζει την Κνωσό «ευρεία» και «μεγάλη πόλη» και μας λέει ότι βασιλιάς της ήταν ο Μίνως.

Η Κνωσός βρίσκεται μόλις 5 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Ηρακλείου επάνω στο ύψωμα της Κεφάλας κοντά στον ποταμό Καίρατο (το σημερινό Κατσαμπά) και ανάμεσα σε ελιές, αμπέλια και κυπαρίσσια.

Με τις μεγάλες ανασκαφές, που έγιναν στην Κρήτη από το τέλος του 19ου αιώνα και ύστερα, ήρθαν στο φως τα λείψανα ενός μεγάλου πολιτισμού, που είναι ο πρώτος πολιτισμός υψηλού επιπέδου στην Ευρώπη και που τοποθετείται περίπου στα χρόνια 2800 έως 1000 π.Χ.

Ο Arthur Evans, ο άγγλος ανασκαφέας της Κνωσού, τον ονόμασε Μινωικό πολιτισμό, από το όνομα του θρυλικού Μίνωα.

Κέντρο του Μινωικού πολιτισμού υπήρξε η Κνωσός, όπου οι ανασκαφές αποκάλυψαν το ίδιο το παλάτι του βασιλιά Μίνωα με τις πλούσιες αποθήκες, τα βασιλικά διαμερίσματα, τους λατρευτικούς χώρους, τη μεγάλη κεντρική αυλή και τέλος την αίθουσα του θρόνου, όπου ανακαλύφθηκε και ο «θρόνος του Μίνωα», ο παλιότερος θρόνος στην Ευρώπη.

Σκοπός του Οδηγού είναι να βοηθήσει τον επισκέπτη να βρει τον δρόμο του μέσα στο εξαιρετικά πολύπλοκο ανάκτορο της Κνωσού. Να του δώσει τη γενική εικόνα του ανακτόρου, όπως ήταν στην ακμή του, και να εξηγήσει τη χρήση του κάθε χώρου.

Επειδή όμως για να καταλάβει κανείς το ανάκτορο πρέπει να το τοποθετήσει στο ιστορικό του πλαίσιο, σ' αυτόν τον οδηγό επιχειρείται να δοθεί στον αναγνώστη και μια γενικότερη εικόνα του Μινωικού κόσμου.

Με τη σφραγίδα της Εκδοτικής Αθηνών.

 

Μαζί

Κλασικά έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας για να διαβάζετε μέσα στην καραντίνα.

Επιλέξτε ανάμεσα σε αξεπέραστους συγγραφείς, που έχουν τιμηθεί με βραβείο Νομπέλ και αριστουργήματα της κλασικής νουάρ λογοτεχνίας.

 

Τιμή φύλλου με τις προσφορές: €3,90
(Συμπεριλαμβάνεται τιμή βιβλίου: «Κνωσός»: €1,90)
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από