Μετά το κυκλοφοριακό χάος στην Αθήνα λίγες ώρες πριν το lockdown η Αθήνα ερήμωσε ξαφνικά.

Χθες, ιδιαίτερα αυξημένη παρέμενε έως τις 10 το βράδυ της Παρασκευής η κυκλοφορία σε βασικούς οδικούς άξονες της Αττικής, καθώς η επιβολή του επικείμενου lockdown ώθησε χιλιάδες πολίτες σε αγορές τελευταίας στιγμής.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με στοιχεία Κέντρου Διαχείρισης Κυκλοφορίας της Περιφέρειας Αττικής στις 17:30 της Παρασκευής η κίνηση στους δρόμους έφτασε στο απόγειο.

Διαβάστε επίσης: Πανικός στους δρόμους της Αθήνας – Θυμίζει… παραμονή των Χριστουγέννων

Σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα ήταν 33% αυξημένη και 15% παραπάνω από την περσινή παραμονή Χριστουγέννων, όπου παραδοσιακά παρατηρείται η πιο έντονη κίνηση του έτους.

Δείτε το εντυπωσιακό βίντεο των Up Stories

Λίγες ώρες μετά…

Οι δρόμοι είναι άδειοι και τα καταστήματα είναι κλειστά.

Η Αθήνα Σάββατο πρωί κινείται σε διαφορετικούς ρυθμούς, μετά την έναρξη του γενικού lockdown σε όλη τη χώρα που θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι τις 30 Νοεμβρίου.

Οι δρόμοι στο κέντρο της πρωτεύουσας είναι σχεδόν άδειοι με την παρουσία, ωστόσο, της αστυνομίας να είναι εμφανής καθώς διεξάγονται έλεγχοι προκειμένου να εντοπιστούν τυχόν παραβάτες.

Δείτε εικόνες από τους άδειους δρόμους

Σαρωτικοί έλεγχοι της Αστυνομίας

Το lockdown έκανε το πρεμιέρα του σε όλη την Ελλάδα, με την Ελληνική Αστυνομία να βρίσκεται επί ποδός όσον αφορά τον έλεγχο των μετακινήσεων.

Ήδη στους δρόμους υπάρχουν ισχυρά αστυνομικά μπλόκα για να γίνονται έλεγχοι προκειμένου ο κόσμος να κινείται τηρώντας τα προβλεπόμενα μέτρα.

Σταματούν τους οδηγούς και ελέγχουν είτε τα κινητά τους τηλέφωνα για τα σχετικά sms μετακίνησης είτε τα έγγραφα μετακίνησης.

Έλεγχοι γίνονται και στους πεζούς, ιδιαίτερα σε σημεία που χαρακτηρίζονται πολυσύχναστα. Παράλληλα, μόνιμη αστυνομική παρουσία υπάρχει στις εξόδους (στους σταθμούς διοδίων) όλων των πόλεων, προκειμένου να αποφευχθούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό.

Ποια είναι τα πρόστιμα

Στα φυσικά πρόσωπα που δεν τηρούν την υποχρέωση χρήσης μάσκας, τους κανόνες τήρησης αποστάσεων και τους λοιπούς κανόνες μετακίνησης με SMS, επιβάλλεται πλέον για κάθε παράβαση, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ.

Ειδικώς στην περίπτωση που ο εργοδότης προβεί σε δήλωση ψευδών ή πλαστών στοιχείων ή σε έκδοση ψευδούς βεβαίωσης για τον εργαζόμενο ή τον εαυτό του, επιβάλλεται, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, διοικητικό πρόστιμο στον εργοδότη ύψους 500 ευρώ.

Στις επιχειρήσεις και στα νομικά πρόσωπα που λειτουργούν κατά παράβαση της αναστολής λειτουργίας τους, δηλαδή μη τήρηση της αναστολής λειτουργίας ή της αναστολής προσέλευσης κοινού, επιβάλλεται για κάθε παράβαση διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ, ενώ στα φυσικά πρόσωπα που έχουν την ευθύνη λειτουργίας, επιβάλλεται για την ίδια παράβαση διοικητικό πρόστιμο 3.000 ευρώ