Συναγερμός σήμανε λίγο μετά τις 4 το πρωί της Δευτέρας σε πυροσβεστική και αστυνομία όταν ενημερώθηκε για φωτιά στον καταυλισμό, περιμετρικά του Κέντρου Υποδοχή και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) προσφύγων και μεταναστών  στη Σάμο.

Όπως λέει ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου Γιώργος Στάντζος στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», η φωτιά ξέσπασε στο νοτιοδυτικό τμήμα του καταυλισμού με τις σκηνές και τα παραπήγματα γύρω στις 4 τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Ειδικότερα, όπως είπε, η φωτιά ξέσπασε στο νοτιοδυτικό τμήμα του καταυλισμού με τις σκηνές και τα παραπήγματα, όχι δηλαδή στο επίσημο κέντρο υποδοχής, με αποτέλεσμα ο καταυλισμός να καεί ολοσχερώς.

Σύμφωνα με τον ίδιο, έγινε εκκένωση της περιοχής από την Αστυνομία και την Πυροσβεστική καθώς υπήρχε κίνδυνος για ανθρώπινες ζωές και οι άνθρωποι μεταφέρθηκαν περιμετρικά του χώρου.

Ακόμα, δεν έχουν προσδιοριστεί τα αίτια της φωτιάς.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν να καθαρίσουν τα εύφλεκτα υλικά περιμετρικά του ΚΥΤ στο χώρο της πυρκαγιάς, ενώ κλιμάκια της ΕΜΑΚ θα «οργώσουν» την περιοχή που κάηκε, μήπως βρουν κάποιον που δεν απομακρύνθηκε.

Δεν υπάρχουν πληροφορίες για κανέναν τραυματισμό, ενώ ευτυχώς η εστία έσβησε.

Αυτή τη στιγμή, πρόσφυγες βρίσκονται πίσω από τα οχήματα της Πυροσβεστικής.

Το ερώτημα πλέον είναι που θα φιλοξενηθούν οι άνθρωποι αυτοί, καθώς το νησί, από την Παρασκευή, είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μετά τον καταστροφικό εγκέλαδο, που προκάλεσε μεγάλες ζημιές, ενώ στοίχισε τη ζωή σε δύο ανήλικα παιδιά.