Περισσότερα από 270 εκατομμύρια δολάρια φέρεται να… χάρισαν οι τράπεζες στον Ντόναλντ Τραμπ από το 2010, σύμφωνα με τα φορολογικά αρχεία του προέδρου που φέρνουν στη δημοσιότητα οι New York Times. Μάλιστα, στην «καρδιά» του χρέους βρίσκεται ο ουρανοξύστης του πλανητάρχη στο Σικάγο.

Η ανάλυση των φορολογικών στοιχείων δείχνει ότι, όταν ο πύργος του Τραμπ αντιμετώπισε οικονομικά προβλήματα, οι μεγάλες τράπεζες και τα επενδυτικά κεφάλαια έδωσαν στον αμερικανό πρόεδρο αρκετό χρόνο μέχρι να ξεπληρώσει τα χρέη, μεγάλο μέρος των οποίων τελικά διαγράφηκε.

Και ενώ χρέος που έχει διαγραφεί συνήθως σημαίνει στις ΗΠΑ μεγάλο λογαριασμό στην Εφορία, ο Τραμπ φαίνεται ότι κατάφερε και να ξεφορτωθεί τα χρωστούμενα δάνεια και να πληρώσει ελάχιστο φόρο για αυτά, με το επιχείρημα ότι άλλες επιχειρήσεις του υπέστησαν σοβαρές οικονομικές ζημιές.

Πλήγμα σε Τραμπ

Ο επικεφαλής νομικός του Οργανισμού Τραμπ, Αλάν Γκάρτεν, δήλωσε στους Νew York Times ότι ο όμιλος και ο πρόεδρος έχουν πληρώσει όλους τους απαραίτητους φόρους για τα διαγραφέντα χρέη. «Πρόκειται για συναλλαγές που έγιναν πριν από πολλά χρόνια και τακτοποιήθηκαν στον απόηχο της οικονομικής κρίσης του 2008 που οδήγησε στην κατάρρευση της αγοράς ακινήτων» επεσήμανε.

Ο Τραμπ υπερασπίστηκε τη στάση του το πρωί της Τετάρτης, γράφοντας: «Ήμουν σε θέση να κάνω μια σωστή συμφωνία με πολυάριθμους δανειστές για ένα μεγάλο και πολύ όμορφο πύργο. Δεν με κάνει αυτό έξυπνο παρά κακό;»

Σε κάθε περίπτωση, η αποκάλυψη των NYT αποτελεί πλήγμα για την εικόνα του πολυεκατομμυριούχου επιχειρηματία, μόλις μια εβδομάδα πριν τις εκλογές.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, o Τραμπ κανόνισε ώστε δυο από τις εταιρείες του να δανειστούν περισσότερα από 700 εκατομμύρια για τον ουρανοξύστη του Σικάγο και απευθύνθηκε στην Deutsche Bank για το μεγαλύτερο μέρος του ποσού. Η τράπεζα δέχθηκε να χορηγήσει δάνειο 640 εκατομμυρίων δολαρίων, αλλά μετά τις καθυστερήσεις στην κατασκευή του, το δάνειο άρχισε να φτάνει στη λήξη του, πριν ολοκληρωθεί ο ουρανοξύστης.

Η Deutsche Bank αρχικά συμφώνησε σε παράταση της αποπληρωμής, ωστόσο στη συνέχεια απέρριψε αίτημα παράταση και ο Τραμπ κατέθεσε μήνυση εναντίον της. Η τράπεζα απάντησε κι αυτή με μήνυση απαιτώντας αποπληρωμή του δανείου.

Τον Ιούλιο του 2010, επήλθε συμβιβασμός, του οποίου οι όροι δεν αποκαλύφθηκαν, ωστόσο οι φορολογικές δηλώσεις για το δάνειο δείχνουν ότι «χαρίστηκαν» περίπου 270 εκατομμύρια από το συνολικό δάνειο.