Μία δύσκολη εβδομάδα ξεκινά για τους πολίτες καθώς και θα πρέπει να πληρωθούν δύο φόροι καθώς και να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις για αναδρομικά που έλαβαν το 2014 και δεν τα δήλωσαν στις φορολογικές τους δηλώσεις.

Μέχρι και το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας θα πρέπει να πληρωθούν οι δύο πρώτες δόσεις του ΕΝΦΙΑ και η τέταρτη δόση του φόρου εισοδήματος.

Οι δύο φόροι

ΕΝΦΙΑ: Έως την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου θα πρέπει να καταβληθούν οι δύο πρώτες δόσεις του ΕΝΦΙΑ (Σεπτέμβριος και Οκτώβριο) ο οποίος φέτος θα εξοφληθεί σε 6 μηνιαίες δόσεις δηλαδή έως τις 26 Φεβρουαρίου 2021.

Ορισμένοι ιδιοκτήτες έχουν ήδη καταβάλει τον ΕΝΦΙΑ εφάπαξ ή έχουν προχωρήσει ήδη στην πληρωμή της πρώτης δόσης οπότε και θα πρέπει να καταβάλουν μόνο τη δόση του Οκτωβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι από το φετινό ΕΝΦΙΑ αναμένεται να εισπραχθούν 2,58 δισ. ευρώ.

Στο φετινό λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ υπάρχουν μειώσεις 10% – 30% ανάλογα με το ύψος της ακίνητης περιουσίας, εκπτώσεις 50% ή ακόμη και 100% για ειδικές κατηγορίες φορολογούμενων αλλά και επιβαρύνσεις για όσους έχουν τακτοποιήσει αυθαίρετες επιφάνειες το 2019 αφού ο φόρος έχει υπολογιστεί με βάση την μεγαλύτερη επιφάνεια των ακινήτων.

Στους κερδισμένους περιλαμβάνονται και οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχασαν εισοδήματα από ενοίκια λόγω της υποχρεωτικής κατά 40%  ή της προαιρετικής τουλάχιστον 30% μείωσής τους καθώς το 30% έως 40% των απωλειών θα συμψηφισθεί με το φόρο ακινήτων.

Φόρος εισοδήματος: Η Παρασκευή είναι η τελευταία μέρα του μήνα και για την καταβολή της 4ης δόσης του φόρου εισοδήματος σε σύνολο 8 δόσεων που προβλέπεται για φέτος.

Η πληρωμή σε δόσεις

Η εφορία δίνει την δυνατότητα εξόφλησης όλων ανεξαιρέτως των οφειλών έως και σε 12 ή 24 μηνιαίες δόσεις πριν γίνουν ληξιπρόθεσμες.

Πρόκειται για την λεγόμενη πάγια ρύθμιση μέσω της οποίας παρέχεται η δυνατότητα αποπληρωμής είτε σε 2 έως 12 μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο 5,32% ετησίως είτε σε 13 έως 24 μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο 6,82% ετησίως. Στην πάγια αυτή ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν ο φόρος εισοδήματος, η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος και ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης που έχουν ήδη βεβαιωθεί με τα εκκαθαριστικά των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2019. Επιπλέον, στην πάγια ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν ο φόρος εισοδήματος και το τέλος επιτηδεύματος των νομικών προσώπων για τη χρήση του 2019, καθώς επίσης και ο ΕΝΦΙΑ του 2020.

Η ένταξη στη ρύθμιση αυτή μπορεί να γίνει και αφού καταστεί ληξιπρόθεσμη μία δόση της οφειλής ή περισσότερες της μίας δόσεις της οφειλής ή ακόμη κι αν καταστεί ληξιπρόθεσμο ολόκληρο το ποσό της οφειλής.

Η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση πρέπει να συμπληρωθεί και να υποβληθεί ηλεκτρονικά μαζί με σχετική υπεύθυνη δήλωση. Η ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης και της απαιτούμενης υπεύθυνης δήλωσης γίνεται μέσω ειδικής εφαρμογής του συστήματος ΤΑΧΙSnet, που είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr.