Σοβαρές πολιτικές προεκτάσεις λαμβάνει η εξαφάνιση του υπαρχηγού της Χρυσής Αυγής, Χρήστου Παππά, καθώς αποκαλύπτεται ότι είχε προσχεδιάσει τη διαφυγή του.

Προκύπτουν σοβαρές πολιτικές ευθύνες τόσο για την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη όσο και για την Ελληνική Αστυνομία, μιας και η αδυναμία σύλληψης του Χρήστου Παππά έχει συγκεκριμένους υπεύθυνους.

Όμως, υπάρχουν κι ευθύνες από το 2015.

Όπως αποκάλυψε το Mega, μετά το πέρας του χρόνου προφυλάκισης των στελεχών της Χρυσής Αυγής, είχε επιβληθεί στον Χρήστο Παππά ο όρος να παρίσταται στο αστυνομικό τμήμα τρεις φορές το μήνα και υποχρεωτική διανυκτέρευση στο σπίτι του.

Το 2015 ο περιοριστικός όρος άλλαξε με την υποχρεωτική παρουσία του στο αστυνομικό τμήμα κάθε πρώτη του μήνα. Ο κ. Παππάς παρουσιάστηκε την 1η Οκτωβρίου και στη συνέχεια εκμεταλλευόμενος την άρση των προηγούμενων όρων, διέφυγε με αποτέλεσμα να καταζητείται από την ελληνική αστυνομία. Φαίνεται ότι αποκλείεται το σενάριο να έχει διαφύγει στο εξωτερικό, όμως, σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να απαντηθούν ορισμένα κρίσιμα ερωτήματα.

Γιατί δεν φυλασσόταν ο Χρήστος Παππάς, αν και σημαίνον στέλεχος της Χρυσής Αυγής και μάλιστα από τους «σκληρούς» της εγκληματικής οργάνωσης;

Γιατί η Αστυνομία επί δύο εβδομάδες έλεγε ότι έχει συγκεκριμένο σχέδιο επιτήρησης των Χρυσαυγιτών κι ότι τους παρακολουθεί στενά μέχρι να βγει η δικαστική απόφαση;

Γιατί δεν υπήρχε αστυνομική δύναμη κάτω από το σπίτι του Παππά ή γιατί κανείς δεν γνώριζε εδώ και 22 ημέρες που βρίσκεται;

Αν δεν είχε δώσει σημεία ζωής από την 1η Οκτωβρίου γιατί κανείς δεν ενημέρωσε τις αρμόδιες δικαστικές αρχές ότι ένας υπόδικος και μάλιστα για μια υπόθεση ιστορικής σημασίας, είναι εξαφανισμένος;

Το είχε αποφασίσει

Όπως υποστήριξε ο δικηγόρος του Παππά, Περικλής Σταυριανάκης, ο υπαρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης εδώ και πολύ καιρό είχε πάρει την απόφαση να μην εμφανιστεί θεωρώντας ότι δεν έχει δίκαιη αντιμετώπιση.

Ισχυριζόταν μάλιστα σε συζητήσεις που είχε κάνει με τον συνήγορό του, ότι είχε αποφασίσει να μην εμφανιστεί διότι πίστευε ότι μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό έπρεπε να μείνει ελεύθερος. Υποστήριζε πως αφού η πρώτη δίκη κράτησε 5,5 χρόνια δεν θα έπρεπε να είναι στη φυλακή γιατί μπορεί το Εφετείο να του μείωνε την ποινή, επομένως να έμενε άδικα κρατούμενος.

Ο κ. Σταυριανάκης δήλωσε ότι ο Χρήστος Παππάς του είχε ανακοινώσει ότι σκοπεύει να διαφύγει εδώ και ημέρες και ότι δεν γνωρίζει εάν πρόκειται να αλλάξει αυτή του την απόφαση και να παραδοθεί.

Παραδέχθηκε, δε, ότι ο Χρήστος Παππάς «ήταν υπό επιτήρηση και ας το πούμε έτσι, κατάφερε να μην συλληφθεί». Κατά τον ίδιο, πάντως, «δεν ήταν κάτι οργανωμένο, ήταν μια σκέψη που κάποια στιγμή υλοποιήθηκε».

Σε κάθε περίπτωση η καυτή πατάτα περνά πλέον στην Ελληνική Αστυνομία που πρέπει να βρει και να συλλάβει τον Χρήστο Παππά, αν βεβαίως δεν έχει διαφύγει στο εξωτερικό, κάτι που θα ήταν ντροπιαστικό για τις ελληνικές αρχές.