«Επιτέλους, το να είσαι γυναίκα από μειονέκτημα έχει γίνει πλεονέκτημα»: η φράση ανήκει στην Αννα Διαμαντοπούλου, τη γυναίκα πολιτικό που επέλεξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως ελληνική υποψηφιότητα για την ηγεσία του ΟΟΣΑ.

Και μόνο η σκέψη πίσω από την απόφαση την επιβεβαιώνει – ο Μητσοτάκης, πέραν της διαδρομής της, ζύγισε και το φύλο της. Μια γυναικεία υποψηφιότητα έχει περισσότερες πιθανότητες να στηριχθεί από τα ευρωπαϊκά κράτη που συμμετέχουν στον Οργανισμό.

Στην Ελλάδα ακούγεται παράδοξο, γιατί αυτή η παράμετρος δεν είχε ποτέ και τόση σημασία. Οι γυναίκες στο Υπουργικό Συμβούλιο μετριούνται για ανεξήγητους λόγους στα δάχτυλα, ενώ η χώρα απέκτησε την πρώτη γυναίκα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, πριν από λίγους μήνες. Η πολιτική θεωρείται ανδρική υπόθεση σε τέτοιο βαθμό που το κοινοβούλιο αυτή τη στιγμή αριθμεί 56 γυναίκες βουλευτές και μόνο μία γυναίκα πρόεδρο κόμματος, τη Φώφη Γεννηματά. Στην Ευρώπη, ωστόσο, σήμερα περισσότερο από ποτέ, το να είσαι γυναίκα δεν είναι μειονέκτημα.

-Νέα Ζηλανδία, Δανία, Φινλανδία: Τι δείχνει η ανάρρηση των γυναικών στην εξουσία

-Φον ντερ Λάιεν – Κριστίν Λαγκάρντ: Το ευρωπαϊκό δίδυμο που συμβολίζει την προσπάθεια δημιουργίας ενός γαλλογερμανικού άξονα που θα αναλάβει την αναδόμηση της Ευρώπης

-Χίλαρι Κλίντον – Καμάλα Χάρις: Η ήττα που έμεινε ανεξίτηλη και η ελπίδα για «εκδίκηση»

Διαβάστε περισσότερα στα ΝΕΑ που κυκλοφορούν την Πέμπτη