Εντός της δεσμευμένης με παράνομη Navtex περιοχής, νοτιοδυτικά του Καστελλορίζου και εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, βρίσκεται πλέον το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis, το οποίο αργά το βράδυ της Παρασκευής άνοιξε και πάλι τον πομπό του, μετά από 10 και πλέον ώρες.

Το Oruc Reis κινείται με 7 κόμβους στο νοτιοδυτικό μέρος της δεσμευμένης με την παράνομη Navtex περιοχής, όπου έφτασε με κλειστούς πομπούς ώστε να μην φαίνεται το στίγμα του σε ειδικές εφαρμογές, όπως το marinetraffic.

Δείτε που βρισκόταν το Oruc Reis στις 23:00 της Δευτέρας:

Δείτε την περιοχή που έχει δεσμεύσει με παράνομη Navtex η Άγκυρα:

Ωστόσο, φαίνεται πως αφότου άνοιξε τους πομπούς του, το τουρκικό πλοίο τους ξαναέκλεισε, αφού στην ιστοσελίδα Marine Traffic έχει να δώσει σήμα από τις 23:00 της Δευτέρας.

Αντι-Νavtex για το Καστελόριζο με φόντο τον πλου του Oruc Reis

Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται οι προκλήσεις από την πλευρά της Τουρκίας. Την ώρα που το Oruc Reis πλέει στα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, η Αγκυρα εξέδωσε αντι-Navtex ως απάντηση στην ελληνική αντίστοιχη οδηγία.

Με τον τρόπο αυτό δίνεται συνέχεια στο «πόλεμο» των Navtex, που άρχισε με την τουρκική οδηγία για το Καστελόριζο, βάσει της οποίας το Oruc Reis «έλυσε» κάβους από το λιμάνι της Αττάλειας, βάζοντας πλώρη για την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Στην τουρκική Navtex απάντησε η Ελλάδα με αντι-Navtex και αργά το βράδυ η Αγκυρα απάντησε με νέα Navtex για την ίδια περιοχή.