Την ώρα που Έλληνες και ξένοι Ευρωβουλευτές ζητούν την απομάκρυνση του Γιάννη Λαγού από την έδρα του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από τη στιγμή που κρίθηκε ένοχος για διεύθυνση και συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, ο πρόεδρός του Νταβίντ Σασόλι ζήτησε έγγραφες εξηγήσεις για απίστευτους υβριστικούς χαρακτηρισμούς του χρυσαυγίτη για τους πρόσφυγες.

Συγκεκριμένα, στις 17 Σεπτεμβρίου 2020, ο Γιάννης Λαγός αναφέρθηκε στους πρόσφυγες της Μόριας ως «άθλια άτομα, φαινομενικά ανήλικοι, οι οποίοι εισέρχονται στη χώρα κρύβοντας την ηλικία τους και ληστεύουν, βιάζουν ή δολοφονούν Έλληνες πολίτες».

Η αντιπρόεδρος της Ευρωκοινοβουλίου, η οποία προέδρευε κατά τη συνεδρίαση αυτή, είπε ότι θα ελέγξει ξανά το κείμενο της απομαγνητοφώνησης και ότι τέτοια γλώσσα δεν πρέπει να χρησιμοποιείται στη Βουλή.

Σύμφωνα με τον Σασόλι, η απαράδεκτη αυτή φράση του Λαγού παραβαίνει τον κανόνα 10 σωστής συμπεριφοράς των ευρωβουλευτών περί αποφυγής εξυβριστικής γλώσσας εντός του Ευρωκοινοβουλίου.

Γι’ αυτόν τον λόγο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποφάσισε να ξεκινήσει τη διαδικασία για κυρώσεις, ζητώντας έγγραφες εξηγήσεις από τον Ευρωβουλευτή.

Σύμφωνα με το άρθρο 176 (2) του Κανονισμού του Ευρωκοινοβουλίου»:

«Πριν την έγκριση της απόφασης, ο Πρόεδρος καλεί τον ενδιαφερόμενο βουλευτή να υποβάλει γραπτές παρατηρήσεις. Ο Πρόεδρος μπορεί να αποφασίσει να συγκαλέσει προφορική ακρόαση, εφόσον το κρίνει περισσότερο σκόπιμο.

Η απόφαση που επιβάλλει την κύρωση κοινοποιείται στον ενδιαφερόμενο βουλευτή με συστημένη επιστολή ή, σε περιπτώσεις κατεπείγοντος, από τους κλητήρες.

Μετά την κοινοποίηση στον ενδιαφερόμενο βουλευτή, τυχόν κύρωση που επιβάλλεται σε βουλευτή ανακοινώνεται από τον Πρόεδρο στο Κοινοβούλιο. Ενημερώνονται οι πρόεδροι των οργάνων, επιτροπών και αντιπροσωπειών, στις οποίες ανήκει ο βουλευτής.

Όταν η κύρωση καταστεί αμετάκλητη, δημοσιεύεται σε εμφανές σημείο του ιστοτόπου του Κοινοβουλίου και παραμένει εκεί για το υπόλοιπο της κοινοβουλευτικής περιόδου.